Ljeto u Petrinji puno događanja, dođi na Fišijadu i FLIK!


Od Fiš paprikaša, do Festivala lončarstva i keramike, za svakog ponešto ovog ljeta u Petrinji! U nastavku donosimo raspored i informacije o prvoj ovogodišnjoj Fišijadi kod Gradskog kupališta.

Ponesite ručnike, a za sve ostalo ćemo se pobrinuti. Pjesmom ćemo nazdraviti ovoljetnoj zabavi, a fiš paprikaš će se degustirati malo poslije osam sati. Fiš paprikaš je besplatan, a u osam sati biti će proglašenje pobjednika.

Donosimo raspored:

FIŠIJADA 2022.

PETRINJA, GRADSKO KUPALIŠTE

23. srpnja 2022.

PROPOZICIJE NATJECANJA U KUHANJU FIŠ PAPRIKAŠA

PROGRAM NATJECANJA U KUHANJU FIŠ PAPRIKAŠA

16.30 do 17.00 h – izvlačenje startnih brojeva

17.00 do 19.00 h – natjecanje u kuhanju fiš paprikaša

19.00 do 19.30 h – uzimanje uzoraka

19.30 do 20.00 h – ocjenjivanje

20.00 sati – proglašenje pobjednika i dodjela nagrada

20.15 h – podjela besplatnog fiš paprikaša

20.30 h – Klapa Levanda

Pravo natjecanja imaju sve ekipe koje se prijave organizatoru do 19.7.2022. u Turističkoj zajednici, Josipa Nemeca 15 uz kotizaciju u iznosu od 200 kn.

Organizator osigurava:

ribu (3 kg / šaran, som, štuka), drva, propozicije natjecanja i organizaciju suđenja, dvije pregače za kuhara i pomoćnog kuhara, nagrade.

Natjecatelji sami osiguravaju:

kotlić za kuhanje zapremine najmanje 10 litara, potreban pribor za rad i kuhanje, radni stol, mirodije i začinsko bilje.

FIŠ PAPRIKAŠ priprema se prema recepturi: 3 kg riječne ribe (šaran, som, štuka), crveni luk, ljuti feferoni, rajčica, sitna slatka i ljuta paprika – kuha se na otvorenoj vatri koja se loži drvima. Prije početka natjecanja, natjecatelji izvlače brojeve u dvije zatvorene koverte s istim brojem (jedna ostaje natjecatelju, a druga se dostavlja uz zdjelicu na ocjenjivanje).

OCJENJIVAČKI SUD ocjenjuje od 0 do 10 bodova: boju, gustoću, cjelovitost ribe i okus. Na ocjenu cjelovitosti ribe, svaki natjecatelj mora dostaviti treću potkovu gledano od glave ribe i to isključivo šarana, a u slučaju da se ne ispuni ovaj uvjet u kategoriji cjelovitosti ribe bodovat će se sa 0 bodova.

INFORMACIJE044 815-431 (TZG Petrinje)

DOĐITE NA FLIK 2022 – OBLIKUJTE GLINU, ZAVRTITE LONČARSKO KOLO I NAUČITE NOVO UMIJEĆE

Dođite na FLIK 2022! Oblikujte svoju glinu i zavrtite zemlju na lončarskom kolu. Ljeto može biti posebno, ako se zabavimo kroz oživljavanje tradicije i starih zanata, a Festival lončarstva i keramike održat će se s ciljem oživljavanja stoljetne tradicije lončarstva i stvaranja brojnih mogućnosti umjetničkog izražavanja u glini, kao temeljnom materijalu.

FLIK 2022 će se održati 30. 07. -31.07., na Gradskom kupalištu u Petrinji. Za posjetitelje su organizatori pripremili niz zabavnih aktivnosti uz rijeku Kupu u kojoj se možete i okupati. Dođite i istražite svijet ručno rađene keramike i uživajte u pričama ljudi koji su je stvorili. Pregledajte police s jedinstvenom keramikom, sebe ili druge počastite s nečim neobičnim i prekrasnim što se ne može pronaći nigdje drugdje, a usput možete naučiti i novu vještinu. Za najmlađe je isto osmišljen program maljanja petrinjske gline i bacanja medaljica žabica, a stariji slobodno mogu zavrtjeti lončarsko kolo. Cilj ovogodišnjeg FLIK-a je okupiti keramičke umjetnike iz regije i omogućiti im da prodaju svoje rukotvorine, surađuju i uče jedni od drugih, istovremeno podižući javno razumijevanje lončarstva i keramike.

Kako je to bilo lani?

Prošle godine premijerno je organiziran prvi Festival lončarstva i keramike – FLIK. Festival je odmah privukao veliki interes javnosti i brojnih posjetitelja, među kojima se mnogi bave lončarstvom i umjetničkom keramikom, kao hobijem. Na travnjaku pored rijeke Kupe, na Gradskom kupalištu, toga dana smo imali 10 lončarskih kola. Ponovno će se vrtjeti 10 lončarskih kola, a vi dođite i uživajte.

Lončarstvo je najrašireniji obrt u Petrinji, a prvi lončarski ceh uspostavljen je 1775. Petrinjci se ponose svojom lončarskom tradicijom koju su uspjeli sačuvati unatoč krizama, industrijskoj revoluciji, domovinskom ratu i potresu. Tradicijom se Petrinjci ponose, ali žele je pokazati i svojim gostima, te svoja znanja, iskustva i pozitivnu energiju, podijeliti sa drugima.

FLIK 2022., organiziraju Turistička zajednica Grada Petrinje, udruga GRAK i lončar Valentino Valent.

Pokrovitelj festivala je Grad Petrinja.

Sponzor: Ministarstvo kulture i medija

Medijski pokrovitelji: Petrinjski radio, Portal53Radio Quirinus

Ovdje pogledajte prošlogodišnji festival:https://flikpetrinja.eu/flik-2021

Foto album: https://flikpetrinja.eu/gallery

Više informacija pronađite napetrinjaturizam.hr

www.facebook.com/FLIKPetrinja

Fotografije: arhiv Turističke zajednice grada Petrinje