Laghi di Fusine ili Belopeška jezera izvrstan su prijedlog za provesti dan u prirodi


Smješteni su na sjeveru Italije  u pokrajini  Fruli Venezia Giulia  na granici Dolomita i Juliskih Alpi, u blizini mjesta Trbiž (op.a. talijanski Tarvisio) nedaleko od Rateče, na tromeđi granice Italije, Slovenije i Austrije (op.a. pa će vam dobrodošlicu kad uhvatite signal uputiti tele operateri iz sve tri države).

Nalaze se podno Mangarta (2769 metara n/v) jednog od najposjećenijeg slovenskog vrha. Laghi di Fusine sastoje se od Gornjeg (il lago Superiore) i Donjeg (il lago Inferoire) jezera. Proglašeni su nacionalnim parkom 1971. godine, a park  obuhvaća dolinu oba jezera. Park se proteže na 45 ha što ga čini jednim od najmanjih nacionalnih parkova u Italiji.

Lago inferiore odnosno Donje jezero nalazi se na 924 metra n/v, maksimalna dubina jezera doseže 25 metara, a površinom se proteže na 13,5 hektara. Okružen je šetnicom, a na jezeru se nalaze i ugostiteljski sadržaji pa je u smaragdno zeleno-plavoj boji kao i obrisima susjednih alpskih vrhova moguće uživati s terasa ugostiteljskih objekata. Također, na Donjem jezeru moguće je iznajmiti drvene čamce i na taj način uživati u ljepoti jezera.

Donje jezero povezano je pješačko-planinarskom stazom (op. a. potrebna je adekvatna obuća, uostalom kao i za svaki boravak u prirodi) s Gornjim jezerom – Lago Superiore. Doduše, oba jezera povezana su i asfaltiranom cestom pa je izbor na vama.

Gornje ( lago Superiore) jezero smješteno je na 929 metara n/v, maksimalna dubina mu je 10 metara, a proteže se na 9 hektara. Također ga krasi, smaragdno zeleno – plava boja i obrisi susjednih vrhova. U blizini Gornjeg jezera nalazi se šuma s drvenim stolovima i klupama što brojni izletnici koriste kao mjesto za okrjepu i predah.

Oba jezera, i Gornje i Donje ledenjačkog su podrijetla i jedni su od najljepših primjera alpskih jezera.

Jezero posjećujem ljeti i ugodnih dvadesetak i plus celzijevaca u zraku nudi mi  osvježenje. No, zimi oba jezera znaju biti zaleđena, a kažu da temperatura pada duboko ispod nule i da je riječ o jednom od najhladnijih područja u pokrajini.

Jezera su iznimno popularno izletište, kako Talijana tako i Slovenaca i Austrijanca,  ali su i poprište  brojnih zabavno-kulturnih sadržaja (op.a. primjerice za vrijeme mog posjeta na jezeru je koncert imao poznati talijanski pijanist i skladatelj Ludovico Einaudi).  Popularnosti i većoj posjećenosti jezera doprinio je i film Ragazza del Lago (režija Andrea Molaioli) iz 2007. godine čiji dijelovi su snimani na jezerima.  Valja napomenuti da se na obali oba jezera nalaze i održavani toaleti koji se mogu besplatno koristiti.

Osim izletnicima, Laghi di Fusine izbor su i  mnogim biciklistima, jer su dio slikovite biciklističke rute D-2 koja povezuje Sloveniju i Italiju od Jasenica, Mojstrane, Kranjske gore, Rateča do Laghi di Fusine i Trbiža.

Jezero privlači i planinare sa svojim  planinarskim stazama. A  otprilike sat i pol uspona planinarskom stazom (op.a.  uspon zahtjeva adekvatnu obuću, kao i dovoljnu količinu vode) od Gornjeg jezera nalazi se i planinarski dom Rifugio Luigi Zacchi smješten na 1380 metara n/v, ispod zapadne strane planine Ponza Grande.

Laghi di Fusine osvajaju svojom ljepotom i sadržajem i s razlogom su izbor brojnih ljubitelja prirode.

Ivona Bačelić Grgić

P.S.. Hvala prijateljici Jeleni na ovoj otkrivenoj prirodnoj ljepoti.

P.S. 1. Čitamo se  u zbirci putopisa Samo za taj osjećaj – putešestvije Europom, Azijom do Južne Amerike na stranici Putoholičara u rubrici Putešestvije by Ivona i na blogu Just for this feeling.