Kuba ukida covid mjere za ulazak u zemlju


Kuba će od srijede (6.4.2022.) ublažiti zdravstvene mjere za putnike koji ulaze u tu karipsku zemlju, objavilo je Ministarstvo javnog zdravlja.

Francisco Duran, nacionalni ravnatelj za higijenu i epidemiologiju ministarstva, rekao je da će biti ukinut zahtjev za predočenjem potvrde o cijepljenju pri dolasku, kao i negativan PCR test na COVID-19.

Nasumično testiranje na COVID-19 nastavit će se u lukama i zračnim lukama, a uglavnom će biti namijenjeno osobama koje dolaze iz zemalja s visokom stopom incidencije, dok će osobe koje su pozitivne biti hospitalizirane u skladu s postojećim protokolom.

Ostale zdravstvene mjere kao što su fizičko distanciranje, pranje ruku, čišćenje površina i korištenje maski, bit će zadržane.

“Ublažavanje mjera uzelo je u obzir visoku stopu imunizacije (protiv COVID-19) u zemlji, s tri doze i dopunskom dozom dane velikom dijelu stanovništva”, dodao je Duran.

Kuba je do sada cijepila više od 9,9 milijuna od svojih 11,2 milijuna stanovnika kubanskim cjepivima, dok je više od 6,3 milijuna primilo dopunsku dozu.