Kroz novu zračnu luku u Istanbulu prošlo 64 milijuna putnika


Nakon što su svi letovi prebačeni iz zračne luke Ataturk kroz novu mega-zračna luku prošlo je 64 milijuna putnika u skoro jednogodišnjem razdoblju, od travnja 2019. do kraja ovog ožujka

Zračna luka također je ugostila 74 zrakoplovne tvrtke i 67 prehrambenih tvrtki i uplatila 22,4 milijuna eura dodatnih plaćanja državi, objavio je aerodromski operater IGA 6. travnja u priopćenju za javnost.

Nova treća pista bit će dovršena 18. lipnja. Kad je došlo do usporavanja svjetskog zrakoplovnog sektora zbog COVID-19, Kadri Samsunlu, direktor IGA-e, rekao je: “Neće trebati puno vremena da se ljudi vrate svojim starim navikama nakon što su tjednima bili zatvoreni u svoje kuće.” Zrakoplovna industrija će prevladati ovu krizu i ponovno će se povećati broj letova.

Tijekom “velikog preseljenja” do nove zračne luke, 47.300 tona opreme premješteno je za samo 33 sata. Adil Karaismailoğlu, turski ministar prometa i infrastrukture, napisao je o eri virusa: “Čitav naš zrakoplovni sektor, a posebno Turkish Airlines, nastavit će još snažnije putovanje, ostavljajući iza sebe ove teške dane.” Nova zračna luka Istanbul ima trenutno kapacitet od 95 milijuna putnika godišnje, a sa sve četiri faze završene do 2028. godine, kapacitet bi trebao biti oko 200 milijuna putnika.