Kineska nova godina – legende, običaji, praznovjerja (3/3)


U drugom djelu Antonija nas je upoznala na koji način kinezi slave novu godinu, a danas ćemo saznati još neke zanimljive običaje, nekoliko legendi i u što sve vjeruju Kinezi.

Blagdani su prilika za druženje s obitelji, prijateljima, prilika za prekomjerno prejedanje i odmaranje. Zapravo, osim nekolicine tradicionalnih običaja i praznovjerja, nema prevelike razlike u proslavi u odnosu na naš Božić.

Kineska Nova godina ili proljetni festival kako je još nazivaju, određuje se prema lunarnom kalendaru i svake je godine na drugi datum. Kinezi su napravili svoj kalendar za vrijeme dinastije Shang u 14. stoljeću prije Krista. Taj je kalendar izrađen po lunarnom ciklusu koji ima 12 mjeseci, a svake druge ili treće godine ima i 13. mjesec. Godina ima između 353 i 355 dana, a prijestupna 383 i 385 dana.

Kinezi su poprilično praznovjerni kada je riječ o dolasku nove godine pa tako postoji čitav niz običaja koji se i danas strogo poštuju. Jedan od najvažnijih jest da treba dobro očistiti kuću, posebice sve uglove u kući i izbaciti sve nepotrebno kako bi nova energija mogla ući u dom. Na sam dan dolaska Nove godine posebno je zabranjeno iznošenje smeća. Ako to učinite, ostat ćete bez blagostanja i sreće u cijeloj nadolazećoj godini. Kuće, uredi i svi drugi prostori prigodno se dekoriraju, uvijek u crvenu boju i sa simbolima znaka čija godina dolazi. Ove je godine tako posvuda moguće vidjeti pijetlove – male, velike, s frizurom Donalda Trumpa, ali gotovo uvijek crvene sa zlatnim.

Crvena se boja u Kini povezuje  sa srećom i blagostanjem i gotovo će svi za doček imati barem nešto crveno i potpuno novo na sebi. Crvena boja također simbolizira sreću, krepost i iskrenost. Nova odjeća simbol je promjene i rađanja nove godine. U vrijeme dočeka, crvena se boja koristi i kao zaštita. Prema legendi, u Kini je nekada davno postojalo čudovište imena Nian. Bio je to napola zmaj, a napola lav, čudovišno stvorenje koje je plašilo sve oko sebe. Za vrijeme blagdana on bi izlazio iz svoga skrovišta i napadao ljude, a osobito djecu. No, kako nitko nije bez nekih slabosti tako je i ovaj strašni zmaj-lav imao slabu točku, zapravo dvije. Prva mu je slaba točka bio strah od crvene boje, a druga osjetljive uši. Zato su sve novogodišnje proslave iznimno bučne i uvijek s mnogo crvenih detalja. Prije izuma petardi, ljudi bi ga zastrašivali  zapaljenim  bambusom te bi čudovište tako tjerali iz svojih domova, ulica, gradova. Danas će u tu svrhu svako mjesto organizirati vatromet, a gotovo sva djeca i odrasli tijekom cijelih će blagdana bacati petarde, pritom odjeveni u crveno. 

Prema vjerovanju, kada nosite crveno, odbijate nesreću od sebe, a očito i lavozmaja. Mnogi će tako za blagdane obojiti rubove vrata u crveno, a crvene  će dekoracije krasiti svaki dom, nešto poput naših božićnih lampica. Posvuda je neizostavan i kineski znak za sreću „fu“. Ako ovaj znak okrenete naopako, dobit ćete „dao“, što u kineskom zvuči kao dolazak, a simbolizira dolazak sreće u kuću u narednoj godini.  U ovom je vremenu za Kineze vrlo važno pronaći partnera za ženidbu ili udaju, posebice ako su samci blizu tridesete. Budući da će gotovo svi za blagdane ići kućama, oni bez pratnje budućeg supružnika mogu je relativno povoljno unajmiti. Posao cvjeta upravo u veljači. Ovisi o tome što tražite i koliko ste to spremni platiti, na put kući s vama može i plaćena pratnja. U cijenu od nekih 400 kuna pa na više moguće je dobiti pratnju za večeru, držanje za ruku i poljubac u obraz. Prava prostituka košta tu negdje, ali nju ne vodite doma.

Mnogim će Kinezima upravo ta mogućnost kupovine pratnje olakšati odlazak u obiteljske kuće i na obiteljska druženja gdje će mnogobrojni članovi uže i šire obitelji pitati za ženidbu i potomstvo. Čak i oni koji imaju partnere ponekad posežu za ovom opcijom jer je mnogo lakša nego istinsko dovođenje partnera kući. Unaprijed  se dogovaraju svi detalji i držanje plana, a dogodine ionako možete dovesti nekog drugog ako ovogodišnji kandidat za ženidbu ne dobije prolaznu ocjenu kod obitelji. Jedini problem nastaje ako se dogodi suprotno i roditelji budu oduševljeni pratnjom.  U vrijeme blagdana, stariji Kinezi, posebice djedovi i bake,  mladima će pokloniti novac u posebno ukrašenim crvenim kuvertama. Dobrostojeće tvrtke zaposlenicima će dati bonus, no ovo nikako nije vrijeme za poslovanje jer je zapravo cijela Kina na godišnjem, mnoge će trgovine zatvoriti svoja vrata, a restorani uzeti godišnji.

Rade samo oni koji uistinu moraju. Svi ostali uživaju u blagdanima. U Kini je također vrlo važno u kojoj si godini rođen te u kojem kineskom horoskopskom znaku.  Kada je prolazila godina zmaja, mnoge su majke na sve načine pokušavale što prije roditi jer je znak zmaja dobar znak. Koza nije toliko popularna. Ali nema veze, djeca se ionako rade planski jer je horoskop jako važan i mnogi vjeruju da ovisno o znaku ovisi i u kakvog će čovjeka dijete izrasti. A ako se već može birati, bolje da je zmaj nego koza, majmun ili pile. Ja sam majmun, moja godina je prošla, ova ispred mene bi trebala biti lakša i ugodnija. Isto želim i svima Vama.

Tri teme o kojima se nakon blagdana najviše razgovaralo su kako pronaći partnera, crvene kuverte i novogodišnji gala TV program (tzv. „China Central Television’s Spring Festival gala“ ili „Lunar New Year’s Eve gala“). Taj najvažniji show program kineske televizije priprema se tijekom cijele godine. Sam nastup u programu vrhunac je karijere svakog umjetnika, a za mnoge ovo je najbolja prilika da se pokažu u punom sjaju. Sam program uvijek je koncipiran kao red pjesama, plesa, skečeva, borilačkih vještina, „čarobnih“ trikova, akrobacija, tradicionalne kineske opere, modne revije nacionalnih kostima uz nastup popularnih voditelja, pjevača i glumaca. Svaka godina ima posebnu temu oko koje je koncipiran čitav program. Ove je godine u programu nastupilo 13 000 izvođača,a posebna zvijezda programa je bio Jackie Chan. Probe su trajale mjescima, a organizacija samog gala tv show programa traje cijelu godinu.

Prvi put prikazan davne 1983. godine, program je bio namijenjen cijeloj obitelji, a tema je bila usmjerena na obiteljsko okupljanje. Program je s godinama sve više postajao platformom za propagandu vlasti te su glavne teme popraćene patriotizmom i solidarnošću. Prošlogodišnja je tema bila dodatno populariziranje antikorupcijske kampanje kojoj je na čelu sam predsjednik Kine, Xi Jinping. Napori predsjednika Xija da služi na dobrobit cijeloga naroda prigodno su prikazani videomaterijalima i uz pratnju pjesme „Dajem ti srce“. To je otprilike na tragu one „Druže Tito, ljubičice bijela“. Posla u borbi s korupcijom ima mnogo. Središnja disciplinska kontrolna komisija Kineske komunističke partije potencijalno je najzaposlenija skupina državnih dužnosnika koji od dolaska predsjednika Xija na vlast 2013. nisu imali puno slobodnih dana. Njihov je posao istraživanje stranačkih kolega koji su se ogrezli u korupciji. Koliko je takvih? Ako uzmemo u obzir da dnevno zaprime više od 800 prijava protiv korumpiranih službenih dužnosnika,  možemo zaključiti da se radi o vrlo velikoj brojci. U 2014. je godini prema službenim podatcima vođena istraga protiv 68 visokorangiranih političkih dužnosnika. Eto napokon nekog broja koji u odnosu na hrvatske pojmove izgleda maleno. Službeni podatci navode ukupno 71 748 službenika koji su ulovljeni i kažnjeni tijekom 2014. radi kršenja antikorupcijskih zakona. Mislim da bi i tu mogli konkurirati s hrvatskim političarima.

Značajan interes javnosti imao je slučaj Zhoua Yongkanga, nekadašnjega državnoga šefa sigurnosti i Xua Caihoua, nekadašnjega zamjenika šefa Središnje vojne komisije. Dok neki tvrde da se radi o unutarstranačkim čišćenjima onih koji razmišljaju drugačije, antikorupcijski se program i dalje nastavlja te redovito medijski prati. Peking je najzanimljiviji istražiteljima, samim tim što je više od 600 godina upravo Peking središte političke moći Kine. U njemu se nalazi najveći broj političara, ali najveći broj bogataša  koji svoj ilegalno zarađeni novac ilegalno prebacuju izvan Kine događa se na jugu zemlje. Mnogi ga tamo i nemilice troše i „peru“ u najpoznatijem kockarskom raju Kine – Makau. Kazne za uhvaćene ponekad su rigorozne, a za one koje sumnjiče nema previse opcija. Neki od njih kao jedini izlaz vide samoubojstvo. Tim činom prestaje daljna istraga, a njihove su obitelji zaštićene od daljnjeg progona i oduzimanja imovine.

Unatoč svim nastojanjima da se korupcija iskorijeni, analitičari napominju da se u suštini ne rade ispravne reforme i promjene postojećih zakona koji su u prvotnoj situaciji doveli do mogućnosti da netko zlorabi svoj polozaj i bude upleten u korupciju. Kao što bi moj prijatelj odvjetnik rekao – nema zakona bez rupe. Ni Kina tu nije iznimka. Iako je poprilično ozbiljna tema, korupcija se nasal prošle godine i u gala TV programu, i to u formi skeča: čak triput. Svi su skečevi odlično prihvaćeni u javnosti, iako su se na društvenim mrežama mogli pronaći česti komentari da zapravo nisu bili smiješni.

Osim toga, u pomno režiranom četverosatnom programu mnogima se nisu svidjeli skečevi u kojima se ismijavaju neudane žene blizu tridesete godine. Nedugo nakon emitiranja programa na interentu se pojavilo prosvjedno pismo protiv ukupno 44 slučaja diskriminacije žena unutar novogodišnjeg programa. Na internetu se pojavila i peticija koju je u vrlo kratkom vremenu potpisalo više od 1300 ljudi, a onda je u još kraćem vremenu ta peticija nestala. Cenzura nepodobnog sadržaja nije ništa neobično u Kini. Nezadovoljne žene neće dobiti željenu ispriku najvećeg TV showa na planetu. Mediji neće pisati o statusu žene u Kini.  Žene neće prestati biti manje vrijedne ako su neudane i prešle su tridesetu.  Svojevremeno se  „China Daily“ odvažio pružiti potporu aktivisticama koje traže ispriku i veća prava žena, ali ukratko: na tome je sve stalo. U duhu blagdana treba širiti ljubav i dobrotu, praštati. Izuzev umjetnika koji sudjeluju u program i voditelji ovog najgledanijeg show-a na svijetu su velike zvijezde. Naravno, izvan Kine nitko za njih nikad nije nije čuo. Evo prilike da ih upoznate – cijeli je gala program dostupan i na youtbe kanalu koji je zabranjen u Kini – https://www.youtube.com/watch?v=8Tnna8odMvA

Antonija Putić