Kazakhstan – Idemo u Mangystau


Donosim vam dašak Kazakhstana, zemlje u kojoj živim od početka godine. Prvo putovanje nakon petomjesečnog lockdowna bilo je u Mangystau. Ova se regija nalazi na jugozapadnom dijelu zemlje, na obali Kaspijskog mora (jezera) te graniči sa Turkmenistanom i Uzbekistanom.

Fotke i tekst: Ema 

Ovdje se nalazi jedna od najvećih glinenih pustinja na svijetu, Ustyurt, koja je ispresijecana vapnenačkim liticama, Torysh valley-dolina kamenih sfera, Tuzbair slano jezero, planina Sherkala, Airakty Castle Valley, Shakpak Ata, Shopan Ata i Beket Ata podzemne džamije…

Zanimljivo je što regiju ne posjećuje puno turista (ako se izuzme Aktau), zbog toga i ne postoji razvijena infrastrukura, ali je meni ovo mjesto zbog toga još i posebnije. Ako se odlučite posjetiti, preporučujem vam da uzmete lokalnog vodiča, radi vlastite sigurnosti. Sve lokacije su daleko od glavnih cesta, pustinjske ravnice su ispresijecane zemljanim putevima te se vrlo lako izgubiti, a s obzirom da nema puno turista, teško da će vas netko pronaći. Imajte na umu i to da pomoć nećete moći pozvati budući da nema signala.

Mi smo se odlučili na turu dugu 3 dana kako bismo vidjeli što više. Ukupno smo napravili 1000km, imali smo dva vodiča koji su osigurali šatore i hranu, a platili smo 250€ po osobi. Posjetili smo: Shakpak Ata, Sherkala, Torysh, Tuzbair, Shopan Ata i Beket Ata (nismo uspjeli ući u džamije jer su i dalje bile zatvorene zbog covida), Boszhira te Tiramisu planinu.

Nakon povratka u Aktau, odsjeli smo u hotelu 5* koji je za dvije osobe koštao 50€/noći. Aktau je relativno nov grad smješten na obali Kaspijskog mora te je glavno odredište lokalaca, koji ljeti dolaze na kupanje.

Ako se odlučite posjetiti Kazakhstan, najjeftiniji način je Wizzair iz Budimpešte do Nur-Sultana. Unutar Kazakhstana postoji lokalni low-cost airline FlyAristan, sa letovima već od 10ak eura (imajte na umu da je zračna udaljenost Aktau-Nur Sultan oko 1700km).

Kazakhstan je jako jeftina zemlja, a ima puno toga za ponuditi, tako da ju definitvno uzmite u obzir jednom kad se situacija vrati na staro. Nećete požaliti.

Fotogalerija: