Kamperom po sLOVEniji – Kranjska gora i dolina Soče


sLOVEnija roadtrip s kamperom – istražili smo Kranjsku Goru i Dolinu rijeke Soče, evo naših preporuka.

Na spomen Slovenije i nekog izleta u susjednu nam zemlju, svima prvo pada na pamet Bled, Bohinj, Logarska dolina. Ali Slovenija nudi puno više. No, taj dio je stvarno prekrasan, ali već smo ga prošli – bacite oko na naš roadtrip po tom djelu Slovenije – LINK

Ovaj put smo odlučili krenuti malo dalje od poznatih jezera, i ovaj put smo odlučili napraviti roadtrip, ali ovaj put idemo s kamperom. Prvi puta smo putovali kamperom pa smo se javili iskusnoj ekipi iz Bauer Caravan Centra, gdje smo i pokupili naš kamper simpatičnog naziva Family Frost. Tijekom puta dobili smo dosta pitanja koja kategorija vozačke dozvole je dovoljna da vozite ovaj stroj. Dovoljna je B kategorija ilitiga vozačka za vožnju osobnim automobilom.

Kamper smo doveli doma kako bi se u miru spakirali, napunili frižider, ukrcali bicikle. Plan je bio Kranjska gora i dolina rijeke Soče, pa kud nas cesta odvede. 

Krenuli smo kroz Ljubljanu, kratko se zaustavili kod Bleda i Bohinja pošto nam je bio usput i onda direktno za Kranjsku goru. I za Kranjsku goru imamo samo jednu riječ – oduševljenje!

KRANJSKA GORA

Smjestili smo se u kamp Špik, koji se nalazi 5km od Kranjske Gore. Kamp je na odličnoj poziciji, mirno mjesto, među drvećem i s prekrasnim pogledom na planine, a jedna od njih je i vrh Špik po kojem je kamp dobio ime. U kampu imate sve što vam je potrebno, tuševi i wc-i prostrani i čisti, maleni dućan ako vam nešto zatreba, a za djecu je tu adrenalinski park. Ako vam se ne kampira odmah pokraj kampa imate Hotel Špik ****

Ono što nam je prvo zapelo za oko i oduševilo nas su biciklističke staze, sva sreća pa smo uzeli bicikle s nama. Uređene staze u dvije trake, koje prolaze kroz prirodu, odvojene od ceste. Na svakom raskrižju imate oznake koliko kilometara je do neke zanimljive lokacija ili susjednog mjesta. Tako smo mi odlučili biciklima istražiti ovaj dio Slovenije. Ako nemate svoje bicikle, u Kranjskoj Gori si ih možete rentati. A biciklom, na ovom području možete posjetiti ove prekrasne lokacije:

  • Jezero Jasna – na samom izlazu iz Kranjske gore, na Vršičkoj cesti nalazi se ovo prekrasno jezero, a refleksija planina u kristalnoj vodi stvara scenu za najbolju fotku koju ćete napraviti.

Kranjska gora – Jezero Jasna

  • Zelenci – s druge strane Kranjske Gore, udaljen nekih 5km, nakon sela Podkoren, nalazi se prirodni rezervat Zelenci. I dok se opet divite prekrasnoj refleksiji, ovaj put u smaragdno zelenom jezeru, saznajte kako su nastali Zelenci i koje sve životinje žive na ovom području.
  • Martuljški slapovi – nedaleko od kampa Špik, pod samim vrhom Špik nalaze se dva prekrasna slapa do kojih se morate malo potruditi, ali isplati se. Put je kroz kanjon pa kroz šumu gdje vas veći dio puta prati rijeka Martuljek (koja svojom bojom podsjeća na Soču) i kroz 30min stižete do prvog slapa, nakon njega treba vam još dodatnih 45min do drugog slapa.

Kranjska gora – Zelenci

  • Nordijski centar Planica – kako oni kažu, Planica je mjesto za sport i rekreaciju za sve dane u godini. Planica je pravi primjer da skijaška mjesta mogu biti vrlo zanimljiva i aktivna i kad nema snijega. Prekrasno uređeni Nordijski centar Planica nudi razne aktivnosti, osim 7 skijaških skakaonica, koje su aktivne i kad nema snijega, tu su vanjske staze za skijaško trčanje zimi, ali i natkriveni poligon za aktivnosti po ljeti, muzej, adrenalinski park za djecu i ono što je nas najviše privuklo zipline. Zipline je poseban jer se spuštate s najveće skakaonice pa se barem na tren osjećate kao skijaški skakači. Cijena spusta ziplajnom je 25€

  • Mojstrana – slap Peričnik – u malenom mjestu Mojstrana možete baciti oko u Slovenski planinski muzej, a onda nastaviti put uz Triglavsku Bistricu, rijeku koja teče kroz Dolinu Vrata. U jednom trenu ćete stići do slapa Peričnik koji je sa svojih 52m jedan od najviših slapova u Sloveniji, doduše morate se malo popesti da bi ga vidjeli u punom sjaju. No mnogi zaboravljaju da su to zapravo slapovi blizanci i ako se nastavite penjati stići ćete do gornjeg slapa koji je visine 16m. Ako nastavite od slapa kroz dolinu, stići ćete do kraja Triglavske ceste i do Aljaževog doma odakle pak kreću prekrasne planinarske rute.
  • Tromeđa – nekih 15km prema granici Italije, odnosno Austrije, stižete do tromeđe, mjesta gdje graniče Slovenija, Austrija i Italija
  • Vršić (1611m) – i kad odlučite napustiti Kranjsku goru odaberite put preko Vršića, navodno ima 50 serpentina (prebrojite pa nam javite), ali pogled iza svake serpentine će vam oduzeti dah. Sa samog vrha kreće nekoliko planinarskih ruta. I nemojte preskočiti Rusku kapelicu – drvena kapelica  koju su 1917. godine izgradili preživjeli ruski vojni zarobljenici kao uspomenu na žrtve pale tijekom gradnje ceste preko Vršića, većina zarobljenika sahranjena je u grobnici u obliku piramide iza kapelice.
  • Ajdovska djevojčica – lice djevojčice na stijeni nalazi se na Vršiću (vidi se s panoramskog brdašca kod Poštarskog ili Erjavčevog doma), a legenda kaže: bajkovito biće, ajdovska djevojčica, prorekla je lovčevom sinu da će ubiti Zlatoroga. Druge su se ajdovske žene na to nedopustivo proročanstvo razljutile i pretvorile djevojčicu u stijenu…

Kranjska gora – Vršić

DOLINA SOČE

Kada uspješno prođete svih 50 serpentina Vršića polako ulazite u Dolinu Soče, kako oni kažu to je raj za aktivan odmor u prirodi. Pa ajmo provjeriti.

Trenta – prvo naselje na koje nailazite i odakle možete skrenuti do izvora rijeke Soče. Nadalje put vas vodi kroz dolinu Trente, a pogled je prekrasan, arhitektura prekrasana, pogotovo u zaselku kod Crkve Djevice Marije, a tu se nalazi i Aplski botanički vrt.

Narodna legenda kaže da su bog Triglav, bog Jalovec i bog Mangart živjeli u Trenti. Kad je zli vodobruhec (onaj koji povraća vodu) došao u Trentu, koji je poplavljao sela, bogovi su ga odlučili zatvoriti i svezati u pećinu. Usta su mu ostavili otovrena toliko da je mogao natopiti dolinu. Kad odsluži kaznu, bit će spašen i tada će Soča presušiti.

Velika i mala korita Soče – cijelim putem cesta prati rijeku Soču i bez problema se možete zaustaviti gdje god želite i možda se poželite okupati u ledenoj rijeci ili jednostavno uživati u pogledu, na mnogim mjestima su postavljeni i stolovi s klupama pa možete imati piknik s pogledom na tirkiznu rijeku. I dok pratite Soču nemojte projuriti pokraj korita Soče – smaragdne bazene koji se isprepliću kroz 750m dugačak (velika korita) i 100m (mala korita), ali uzak tijesnac. Tu se Sočini brzaci smire pa se mnogi hrabri kupači baš na ovom mjestu odluče osvježiti u ledenoj rijeci. 

Bovec – Velika Korita Soče

Bovec – odlučili smo se smjestiti u mjestu Bovec i to u Kajak kamp ToniPrekrasan kamp koji se smjetio na prekrasnom mjestu gdje se Koritnica ulijeva u rijeku Soču i kao što samo ime govori ovdje ćete naići na mnoge kajakaše koji već godinama dolaze ploviti po Soči. Osim mjesta za kampiranje, kamp Toni nudi i apartmane i bungalove, a na recepciji možete dogovoriti razne aktivnosti na Soči i oko nje.

Bovec je idealno mjesto za razne aktivnosti u prirodi, razgledavanje, planinaranje ili samo odmaranje. Za one željne adrenalina tu je rafting, kajaking, kanjoning, paraglajding, zipline itd, mi smo ze odlučili za rafting i kajak. U Bovcu imate mnogobrojne agencije koje organiziraju ove aktivnosti i teško je odlučiti s kojom ćete se najbolje provesti. Mi smo kod odabira prvenstveno gledali da su to neke manje, obiteljske “agencije” koje to rade zbog ljubavi prema tim sportovima, pa evo koga smo odabrali i zašto ih preporučamo:

  • AquaToursBovec – iza AquaToursBovec skrivaju se braća koji su do sada radili s mnogim agencijam, a sada su sami sebi sefovi. Dečki dobro poznaju svoj posao i snalaze se u rijeci pa ćete biti u sigurnim rukama, s druge strane vrlo su komunikativni i zabavni pa vam zabave neće nedostajati. Prije spuštanja niz rijeku dobili smo neoprenska odijela jer je rijeka ledeno hladna, na nekih 7-8 stupnjeva, a u odijelima se bez problema možete i okupati. Dečki osim raftinga nude i druge aktivnosti pa bacite oko na njihov web.
  • KayakSoča – obiteljski biznis Eve i Matica koji su inače profesionalni kajakaši koji iza sebe imaju mnogobrojna svjetska natjecanja i osvojene medalje, i dodatak da rade u manjim grupama (do 4), činilo nam se da ćemo biti u dobrim rukama. Matic nas je na početku upoznao s osnovama kajaka, dao najbitnije upute prije nego smo se spustili niz rijeku. I moramo priznati da smo očekivali laganu, monotonu vožnju s puno veslanja, na kraju smo bili ugodno iznenađeni koliko nam je bilo zabavno i da nije tako baš jednostavno, treba imati ponešto kondicije i dobro slušati upute.

Rafting – AquaToursBovec

  • Slap Virje – jedan od ljepših slapova koji smo vidjeli u ovom djelu. Nastao je od potoka Glijun i stvara prekrasno tirkizno jezerce (kupanje nije dozvoljeno). Do slapa možete jednom od pješački ruta, biciklom ili pak autom. Ulaz na slap se ne naplaćuje, ali se plaća parking za aute i kampere. Inače, većina ovih prirodnih atrakcija (slapovi, korita, Zelenci u Kranjskoj gori) se ne naplaćuju.
  • Slap Boka – kažu da je najveći slap u Sloveniji, 144m, i vidi se s ceste. Do samog slapa se navodno može ali je ruta malo žeša, ima i penjanja po stijenama pa se ne preporučuju svima, ali zato imate vidikovac nedaleko od hotela Boka. Kod hotela možete ostaviti auto i pratite oznaku za slap, do vidikovca treba nekih 10min.

Bovec – slap Virje

Ako nastavljate cestom iz Bovca prema Tolminu, cijelim putem pratite rijeku Soču, prolazite kroz mjesta kao što je Kobarid (slap Kozjak, Napoleonov most) pa Tolmin sa svojim prekrasnim Tolminskim koritima, Most na Soči, mjesto s prekrasnim tirkiznim jezerom. Sve smo planirali u detalje proučiti, ali smo shvatili da se toliko toga nudi u dolini Soče da ćemo se morati vratiti i detaljnije proći ovaj dio oko Tolmina.

I tako plan već postoji, nastaviti ćemo istraživati dolinu rijeke Soče pa ako imate neke savjete slobodno nam se javite.

Iako je ovo putovanje bliže, nemojte zaboraviti na putno osiguranje pogotovo ako radite neke trekinge u prirodi. Mi koristimo godišnje Wiener osiguranje  koje jednom godišnje kad bude akcija (do sada je to bio 10mj.) možete dobiti na pola cijene. cca 260 kn za cijelu godinu.

FOTOGALERIJA