Kambodža će zabraniti jahanje slonova u Angkor Watu do 2020. godine


Potvrđeno je da 14 slonova u Angkor Watu više neće biti prisiljeno raditi odnosno biti iskorišteno za jahanje od strane turista

U 2016. godini slon se srušio i preminuo dok je dvojicu turista prevezao do spomenika, što je izazvalo međunarodno ogorčenje zbog prakse jahanja slonova. Dvije godine kasnije, peticija za zaustavljanje jahanja slonovima dobila je preko 14.000 potpisa u samo 48 sati nakon što je druga životinja umrla od iscrpljenosti.

Slon Sambo uginuo u Angor Watu – video

Oan Kiry, direktor Odbora skupine Angkor Elephant, rekao je: Početkom 2020. naša udruga planira okončati korištenje slonova za prijevoz turista. Slonovi će biti prevezeni u naš centar za konzervaciju i uzgoj gdje će ih se i dalje moći gledati i fotografirati. Želimo da slonovi žive što je moguće prirodnije.

Grupa pod nazivom “Moving Animals” koja radi na podizanju svijesti o okrutnosti iza jahanja slonova, pozdravila je taj potez, nazvavši ga “velikim olakšanjem”.

Glasnogovornik je rekao: “Kraj jahanja slonovima u Angkor Wat-u je doista prekretni trenutak koji pokazuje da se plima okreće protiv okrutnog turizma divljih životinja. No sve više i više turista više ne želi platiti da vidi životinje u lancima ili zatočeništvu, a atrakcije u kojima se jahanje slonova nastavlja, moraju zabraniti ove vožnje ako žele ostati u korist turista i ljubitelja životinja.

U Kambodži  još uvijek ima oko 70 udomljenih slonova, dok stručnjaci vjeruju da ih ima oko 500 u divljini. To uključuje oko 110 koji žive u rezervatu za divlje životinje Keo Seima i gotovo 200 u planinama Cardamom.

Broj divljih slonova u Kambodži i drugim zemljama jugoistočne Azije smanjio se u prošlosti zbog ilegalnog lova, uništavanja staništa i sukoba između životinja i ljudi.

Glasnogovornik Ministarstva okoliša Neth Pheaktra izjavio je: Vlada radi s relevantnim organizacijama na formuliranju strategija za zaštitu i očuvanje slonova u Kambodži za buduće generacije. “Kako bi se učinkovito zaštitila prirodna šumska staništa slonova, potrebno je ojačati provedbu zakona kako bi se uhvatili u koštac s nezakonitim lovom na divlje životinje i uporabom zamki.” 

Pročitajte također članak -> Životinje kao turističke atrakcije

Zašto treba izbjegavati turizam koji uključuje jahanje slonova. Pogledajte fotke i video kako izgleda dresura slonova iza kulisa da bi turisti mogli jahati slonove