Kako izgleda Pariz u vrijeme pandemije?


U Parizu smo zadnji put bili otprilike prije 10 godina, odlučili smo ga posjetiti za vikend i provjeriti kako izgledaju najpoznatije turističke atrakcije Pariza bez gužve

Francuska je trenutno jedna od rijetkih država do koje možemo letjeti iz Hrvatske bez ikakvih restrikcija. Iz Zagreba smo uzeli let Air France koji ima svakodnevne letove do Pariza. Maske i dezinfekcijske maramice dobijete prilikom ulaska u avion, a maska je obavezna tijekom cijelog leta, jedino je možete maknuti kad vam se poslužuje nešto od obroka ili pića.

Avion je bio A320, po mojoj procjeni u oba smjera popunjen više od 90% što je super u ova teška vremena kada pričamo o avioprijevozu. Iz Air Franca kažu da svi njihovi avioni imaju HEPA filter koji uklanja 99,87 % virusnih i bakterijskih onečišćenja iz zraka koji cirkulira u kabini. HEPA filteri se inače koriste i u bolnicama, a u avionu mijenjaju zrak svakih tri minute. Zbog toga je avionima zrak puno čišći nego na drugim javnim mjestima, kao što su vlakovi, restorani, trgovački centri i uredi”

Najjednostavniji način da se prebacite iz zračne luke Charles de Gaulle do centra grada je vlak. Karta u jednom smjeru će vas koštati 10 eura.

Što se tiče Pariza trenutna pravila su da su maske obavezne svugdje pa i vani. Ako vas uhvate bez maske kazna je 135 eura. U cijelom gradu se vidi nedostatak turista, pogotovo ekipe iz Azije pa se sada možete normalno fotkati ispred najpoznatijih turističkih atrakcija i da na fotki nemate milijun drugih ljudi. Većinu atrakcija ili muzeja morate rezervirati online zbog cijele situacije s korona virusom. 

Kakva je situacija s restrikcijama u Parizu možete pratiti ovdje –> https://en.parisinfo.com/practical-paris/info/guides/info-disruption-paris

Od turističkih atrakcija smo isprobali krstarenje Seinom koje nudi Bateaux Mouches. Na njihovom webu ili društvenim mrežama (Facebook, Instagram, Twitter) možete vidjeti kakve se sve ture nude.

Pariz je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu s više od 40 milijuna posjetitelja godišnje, a od toga 60% posjetitelja čine strani turisti kojih sada nema pa je ovo je bila jedinstvena prilika vidjeti “prazan” Pariz od turista.

Smještaj smo uzeli u samom centru Parizu – Hôtel De Castiglione**** s 4 zvjezdice s uključenim doručkom. Cijena 85€. Ova cijena je prije pandemije bila nezamisliva za takvu kategorizaciju hotela u centru Parizu. 

Fotogalerija: