Još jedan rekord maglev vlakova – jurio brzinom od 603 km/h


Japanske željeznice u samo nekoliko dana dvaput su rušile brzinski rekord. Maglev vlakom su postigli brzinu iznad 600 km/h

Suludo brzi japanski maglev vlak u utorak je tijekom testiranja kod planine Fuji postavio novi brzinski rekord. Vlak sa sedam vagona postigao je brzinu od čak 603 km/h, a iznad 600 na sat je vozio 11 sekundi, kažu iz japanskih željeznica.

Usporedbe radi, tijekom tih 11 sekundi prešao je udaljenost od 1,8 kilometara ili skoro 20 nogometnih terena.

Prije samo nekoliko dana kompanija je vlakom uspjela voziti 590 na sat, čime su potukli vlastiti rekord iz 2003. od 581 km/h.

Kompanija planira vlak imati u redovnom prometu do 2027. godine, kada će ekspresno juriti na 286 km dugoj liniji između Tokija i Nagoye. Dva bi grada povezali za samo 40 minuta, što je upola kraće od sadašnjih vlakova na toj liniji.

No, problem u izgradnji posebnih maglev linija je astronomski trošak. Guardian piše kako je samo za liniju do Nagoye cijena 100 milijardi dolara, a na 80 posto te trase bit će tuneli.

Maglev funkcioniraju na principu magnetske levitacije, vlak uopće ne dodiruje podlogu već lagano lebdi 10 cm iznad vodilica pomoću magnetnoodbojne sile. Kako vlak ne dodiruje podlogu, smanjuje se trenje a time i troškovi održavanja voznog puta

Izvor: 24sata.hr