Jedan radni dan Emiratesove stjuardese


Posao i zabava možda nisu dvije riječi koje često idu zajedno, ali to ne mora biti tako, osobito ne danas. „Fun at Work Day“ posvećen je onima koji pronalaze načine kako svoj posao učiniti ugodnim i zabavnim svaki dan.

Svaki posao donosi određenu dozu zahtjevnosti, ali zabave ne bi smjelo izostajati jer upravo ona potiče dobro raspoloženje. „Fun at Work Day“ obilježava se zadnjeg petka u siječnju, a prioritet je tog međunarodnog dana podići svijest o zabavi tijekom radnog vremena. Postoje zaposlenici kojima je Dan zabave na poslu zapravo svaki dan, a među njima se često nalaze članovi kabinskog osoblja. Ljubav prema putovanjima i strastvenost oko pomaganja drugima, kao i upoznavanje novih kultura obično su najčešći razlozi koje ističu kao odgovor na pitanje zašto se svakodnevno zabavljaju na svom poslu.

Emirates je poslodavac oko 23.000 članova posade iz preko 135 nacionalnosti te nudi atraktivno radno okruženje u kojem zaposlenici mogu napredovati, otkriti svijet, sprijateljiti se i zbližiti s kolegama. Kompanija zapošljava kandidate koji su pozitivni, samopouzdani, fleksibilni i prijateljski nastrojeni. Pružanje posebne pozornosti zadovoljstvu putnika i ljubaznost ističu se kao glavne vrijednosti Emiratesovih članova posade.

Hrvatica Ana Vlahović, Emiratesova stjuardesa, otkrila je detalje svoje zabavne poslovne svakodnevice.

00:30 – zvoni alarm. Ovo je vrlo rani početak dana, ali kad ste član posade morate naučiti kako se odmoriti s obzirom na rasporede letenja i činjenicu da ustajete svaki put u različito vrijeme. Ne volim se žuriti stoga uvijek prije spavanja spakiram kofer. Preostaje mi otuširati se, našminkati, obući uniformu, na brzinu popiti šalicu kave i spremna sam za polazak.

01:40 – prijavljujem se za let u EGHQ i odlazim na brifing o mom sljedećem letu EK376 za Bangkok. Na brifingu se međusobno upoznajemo i raspravljamo o specifičnostima leta. Svakom članu posade dodjeljuje se određena pozicija. Meni je dodijeljena pozicija u poslovnoj klasi. Pred kraj brifinga pridružuju nam se pilot i kopilot te nas brifiraju o trajanju leta (koje je danas poprilično kratko – samo 6 sati i 5 minuta), visini leta i očekivanoj prognozi na ruti. Po završetku brifinga, dolazi autobus koji nas vozi do aviona.

02:35 – ulazimo u zrakoplov i krećemo s obvezama prije samog leta i prije nego što se putnici krenu ukrcavati. U posljednje četiri i pol godine radim u poslovnoj klasi.  Tamo se pripremaju pića dobrodošlice, vinske liste i kit bags za naše premium putnike koje im predajemo prilikom ulaska u zrakoplov. Također pazimo da ukrcavanje prođe glatko bez ikakvih problema.

03:40 – svi putnici su ukrcani na let Emirates A380 za Bangkok. Zajedno s ostatkom posade u poslovnoj klasi provjeravam jesu li se svi putnici ugodno smjestili. Brifiramo ih o funkcijama sjedala, dostupnim sadržajima i značajkama te o današnjoj usluzi. Upućujemo ih na naš onboard lounge u kojem mogu uživati u svom omiljenom piću dok su udobno smješteni na jednoj od sofa. Svi su time oduševljeni. U međuvremenu smo dobili odobrenje za polijetanje.

12:45 – sletjeli smo u Bangkok nakon šest sati i pet minuta. Let je bio vrlo ugodan. Svi su se putnici iskrcali s osmjehom na licu što je dokaz dobro odrađenog posla te nas također čini sretnima. Tijekom razgovora s jednim ljupkim parom, saznala sam da su na medenom mjesecu. Bili su jako uzbuđeni, osim zbog nedavnog vjenčanja i zbog činjenice da prvi put posjećuju Tajland. Udruženim snagama iznenadili smo ih s tortom i čestitkom na kojoj je pisalo „sretan medeni mjesec“ te ostale lijepe želje i potpisi svih članova posade s današnjeg leta. Budući da sam više puta bila u Bangkoku, rado sam im napisala par preporuka za posjetiti i vidjeti tijekom njihovog boravka. Bili su jako sretni, a mi smo bili zadovoljni što smo nekome let učinili posebnim i nezaboravnim.

13:15 – nakon što su se putnici iskrcali preostaje nam izvršiti naše dužnosti nakon slijetanja te pomno pazimo da ništa ne ostane u zrakoplovu. Potom uzimamo svoje kofere, ukrcavamo se u bus za posadu koji nas prevozi do hotela u kojem smo smješteni.

15:00 – stigla sam u hotel. S obzirom na to da je Bangkok jedna od mojih najdražih destinacija, ne gubim ni trenutka već odlazim kratko odspavati kako bih čim prije napunila baterije. Budući da sam već imala priliku razgledati grad, danas sam odlučila uraditi nešto drugačije te sam s nekolicinom članova posade posjetila tečaj u školi kuhanja Thai. Obožavatelj sam tajlandske kuhinje i zbilja sam se veselila pripremanju nekih od mojih najdražih jela.

20:00 – tečaj je prošao jako uspješno. Po završetku sam otišla na lokalnu tržnicu kupiti namirnice kako bih mogla impresionirati svoje prijatelje i obitelj s novo naučenim receptima. Sutra ću prije polaska za Dubai pokušati u raspored ugurati najdražu masažu na koju obično odem kad sam u Bangkoku. Iako je prema vremenu u Dubaiju tek pet sati poslijepodne, spremna sam za krevet i veselim se spavanju. Laku noć!