Japanski “Maglev” vlak probio granicu brzine od 500 kilometara na sat u putničkom prometu


Japanski “Maglev” vlak probio granicu brzine od 500 km/h u putničkom prometu. Prije nekoliko godina i mi smo imali prilike voziti se Maglevom u Kini koji vozi brzinom od 431km/h. Video naše vožnje možete pogledati ovdje – LINK

Možda je mnogima ovakva brzina nezamisliva i izgleda ekstremno opasno, ali Japanci su tehnologiju odavno doveli na razinu koja omogućuje da vlakovi poput ovoga postanu standard.

“Maglev” vlak je zapravo primjerak najmodernije tehnologije, uostalom, samo ime dolazi od izvedenice “magnetska levitacija”, jer riječ je o vlaku koji “lebdi” nad tračnicama pomoću magnetske sile. Iako su Japanci otprije poznati upravo po kreiranju najnovijih tehnoloških dostignuća kada je u pitanju željeznički promet, a njihovi vlakovi sinonim za brzinu, zbog čega su ih kolokvijalno počeli nazivati “metak vlakovima”, “Maglev” nudi princip rada linearnog motora i trenutno je najbrži vlak na svijetu. Eksperimentalni rekord brzine ovakvog vlaka iznosi nevjerojatnih 581 kilometara na sat, ali ta je vožnja odrađena bez putnika, u razvojnoj fazi.

Stotinjak odabranih sretnika uživalo je u vožnji na dužini od 42,8 kilometara na relaciji između gradova Uenohara i Fuefuki, za vrijeme koje je “Maglev” probio magičnu granicu od 500 km/h kada je u pitanju putnički promet. “Plutajući” vlak i brzina koju je postigao oduševio je, naravno, sve putnike, što i nije čudno, jer ovako nešto ne doživljava se baš svaki dan, čak i kada je Japan u pitanju, o ostalim dijelovima svijeta da i ne govorimo. “Maglev” vlakovi već prometuju diljem Japana, ali trenutačna brzina im je oko 320 kilometara na sat, stoga je Shinkansen, kako je naziv ovog vlaka, prvi koji je otišao preko 500 km/h.

Tehnologija magnetske levitacije je u startu vrlo skupa, zbog posebnih zahtjeva pri građenju željezničke trase, ali je u kasnijoj fazi eksploatacije vrlo jeftina i profitabilna, pod uvjetom da na dužim relacijama ima dovoljno putnika, što u Japanu ne bi trebao biti preveliki problem. Nema sumnje kako će ovakve brzine na japanskim željeznicama vrlo brzo postati standardne, uz točnost, japanski vlakovi će nuditi i mogućnost najbržeg putovanja na svijetu.

Izvor: zimo.dnevnik.hr