Japan – Nose li Japanke japanke?


U prošlom postu Antonija nam je ispričala kakvi su Japanci, a danas nastavljamo putovanje Japanom. Saznati ćemo saznati nose li Japanke japanke, i kako su uopće nastale

U Indiji ih zovu zračne sandale, u Australiji ih zovu thongs (tange), Englezi i Amerikanci ih zovu flip flops, Slovaci ih zovu žabky (promašaj), a u Češkoj, Rusiji i Ukrajini zovu ih vijetnamke. U Hrvatskoj ih zovemo japanke. Najpopularnije ljetne sandale imaju dugu povijest i kroz stoljeća su ih nosili u raznim verzijama na svim stranama svijeta. A popularnost im ne jenjava niti danas. Danas se popularne japanke izrađuju uglavnom od plastike − gume, a nose ih podjednako i muškarci i žene. Popularne natikače odgovaraju na svaku nogu, a posebno su popularne ljeti kada se najčešće i nose – i to uvijek na bosu nogu. Barem je tako kod nas, iako ih u Japanu i danas nose na čarapu. Nerijetko će se i na razglednicama naših turističkih gradova pronaći i fotografija japanke. Japanke su znak odmora, uživancije, mora i ljeta. Ali, nije uvijek bilo tako.

Antonija Putić - JapanPopularne natikače japanke tradicionalna su obuća u Japanu gdje se zovu geta, a postoje i drugi nazivi za vrlo slične natikače, poput imena zōri koje se koristi za ravne japanke, tradicionalno izrađene od rižine slame. Tradicionalne japanske japanke geta izrađene su od drveta i tkanine − špagice koja se provlači između palca i drugog prsta, a s donje strane imaju i jedan ili dva, tri dodatka, potpetice, koje u Japanu nazivaju zub. Te potpetice − zubi stvarali bi zvuk prilikom hodanja, a same natikače zadavale bi popriličnu muku onome tko ih je nosio ako bi se trebao nekamo požuriti. Ovisno o modelu geta natikača ovisilo je i kako ćete hodati jer su neki modeli imali zube (potpetice) od čak 20 centimetara, a nerijetko i samo jedan zub. Upravo takve japanke s visokim zubom nosile bi se za vrijeme kišnih i sniježnih dana jer su ostavljale noge suhima, a oblačile su se na posebno dizajnirane čarape tabi. Tabi čarape imale su prorez na mjesu gdje se umetala tkanina japanke, a jedino ih prostitutke ne bi nosile kako bi mogle pokazati barem malo kože ispod mnogobrojnih slojeva kimona. U pradavna vremena hod u takvim cipelama bio je iznimno erotičan i privlačan u Japanu, a tu se obuću često povezuje s gejšama, iako su ih nosili i ostali.

Slične zōri japanke, ali bez zubiju, nosile su se i u starom Egiptu gdje su se izrađivale od papirusa i palminoga lišća. Nosile su se i u Jeruzalemu u vrijeme kada je tamo živio Isus, a ne bi začudilo ni da ih je i on osobno nosio. Iako se isusovke, također popularna vrsta obuće, poprilično razlikuju od japanki. Japanke zōri nosili su i stari Grci i Rimljani. U rimskoj verziji japanki špagica se stavljala između drugog i trećeg prsta. U Mezopotamiji je špagica išla između trećeg i četvrtog prsta. Bez obzira na to gdje špagica bila, ako nije dobro napravljena nažuljala bi svaku nogu.

Globalnu popularnost zōri japanke stekle su nakon Drugoga svjetskoga rata kada su ih američki vojnici iz Japana odnijeli u Ameriku gdje su ubrzo postale omiljena obuća za odlazak na plažu. Japanke se i danas nose diljem svijeta. Među mnoštvom poznatih nositelja japanki svakako se ističe Dalaj Lama koji je i na službeno primanje kod predsjednika Amerike Baracka Obame došao u japankama. I sam Obama nosi japanke te je prvi američki predsjednik uslikan u japankama. Nosio ih je za vrijeme godišnjeg odmora na Havajima 2011. godine.

Danas se japanke u Japanu prodaju na tržnicama, u trgovinama, specijaliziranim prodavaonicama obuće, a nerijetko se mogu vidjeti i originalne drvene geta japanke koje turisti rado kupuju. A nose li Japanke japanke – provjerite u fotogaleriji.

Antonija Putić