Jaipur – dragulj Indije


Jaipur zovu još i ‘’Pink City’’ (ružičasti grad), budući da je poznat po ružičastim fasadama. Pretpostavljate već da je to ono što me se najviše dojmilo u ovom gradu, uz sve prekrasno oslikane fasade i pregršt detalja, kako i ne bi?

Napisala: Ena Jurić

Poznat je još po dragom kamenju i nakitu, budući da se tu nalaze brojne tvornice nakita te izvoze u Italiju i druge zemlje Europe. Zato ćete često čuti da Indijci ovdje pričaju i Talijanski. U ovom gradu vlada neka druga energija, drugačija od ostalih gradova Indije koje sam posjetila…

Ono što sam posjetila u Jaipuru:

Hawa Mahal ili Palača vjetrova – ova se prekrasna zgrada sastoji se od 5 katova i čak 953 prozora. Najljepši pogled na ovu umjetnost jest iz kafića prekoputa ove palače. Prema pričama, ovu zgradu je sagradio maharaja ili indijski kralj za svoje žene, koje su imale pogled na život svojeg naroda odozgo. Proučavale su dramu koja se odvijala na ulicama i život lokalnog stanovništva, istovremeno čuvajući svoju privatnost u odajama palače.

Amber palača i utvrda – još jedan kompleks detaljno oslikanih zgrada. Tu se mogu vidjeti razni ukrasni motivi, freske, mozaici od komadića stakla, sređeni vrtovi te sama utvrda Amber. Nalazi se 11 km od grada, a služila je kao palača indijskog kralja i njegove obitelji. A utvrda kao i svaka utvrda, napravljena je kako bi zaštitila grad od neprijatelja tijekom ratnog doba.

Patrika gate – iako nema neku povijesnu vrijednost, svakako bih preporučila da se posjeti jer je estetski neopisivno lijepo! Radi se o prekrasnim detaljno oslikanom prolazu koji je postao instagram senzacija. Ovo je jedno od onih mjesta gdje se svi guraju za fotku i gdje se čeka u redu. A kako i ne bi, pa pogledajte vi ovu ljepotu! Koliko je samo trudai strpljenja uloženo da bi se ovo naslikalo…

Gradska palača ili ‘’City palace’’ – jedno od najvažnijih mjesta u gradu. Tu se isprepliće više arhitekturskih kultura. Ova palača se ističe kao simbol koji prikazuje bogatstvo i kraljevstvo indijske bogate povijesti. Gradska palača Jaipur zapravo je veliki kompleks smješten među drugim palačama i vrtovima. Ovo je mjesto zapravo izgrađeno kao rezidencija kraljevskih obitelji.

Jal Mahal – predivne palače na vodi kojima je živio kralj i kažu da je tu organizirao partije nakon lova na patke. 😀 zgrada ima još 3 levela ispod vode ? nama nažalost ulaz nije bio dozvoljen, ali do palače se može doći čamcem kada je dozvoljeno. ?

Jantar Mantar – ovaj zanimljivi astronomski kompleks star je 300 godina i smatra se UNESCO-vom svjetskom baštinom. Ovdje možete vidjeti čak 20 ogromnih instrumenata koji prate kretnje svemirskih tijela. Kažu da se tu spajaju svemir, ljudi i naša vjerovanja. Jedno jako zanimljivo i mirno mjesto koje svakako preporučam da se posjeti ako/kad dođete u Jaipur ?

Gaitore Ki Chhatriyan – još jedan predivan i iznimno miran dio Indije. Nismo čuli za ovo mjesto dok nam nije naš tuktuk vozač Jaipura rekao da ovaj dio ne smijemo propustiti. Radi se o kompleksu grobnica i krematorija indijskih kraljeva. Tu su se sahranjivali i kremirali samo kraljevi i vođe. Ovo je samo jedan mali djelić druge, bogatije strane Indije. Da nismo upoznali tuktuk vozača koji je odrastao i živi u Jaipuru, ne bi saznali za ovo mjesto. Upravo zato volim pričati s lokalcima i čuti koje mjesto oni preporuče da posjetimo ?

Za više fotografija i priča o mojim avanturama: IG ena_juric

Hvala na čitanju!

Ena

Fotogalerija: