Jacky Chan stigao u Šibenik – Biciklom je prošao 40.000 km


AVANTURA ŽIVOTA – Jacky Chan, 40-godišnjak s Tajvana na biciklu je dopedalirao do Šibenika nakon što je već prošao 40 tisuća kilometara i vidio više od 60 zemalja. Jacky ima slično ime kao slavni honkongški glumac, a postao je ‘zvijezda’ u mnogim gradovima, posebice manjim, zbog svoje hrabrosti da proputuje cijeli svijet, od Aljaske do Tajvana

Počeo sam putovanje u lipnju 2015. godine na Aljasci. Krenuo sam put Kanade, potom Meksika preko Južne Amerike pa sve do argentinske Patagonije. Avionom sam doletio do Europe i trenutačno se spuštam prema Turskoj – ispričao je Jacky te pokazivao mnoge novinske članke o sebi, napisane na raznim jezicima.

Razlog putovanja je, kaže, jednostavan – vidjeti svijet na dva kotača. Za takvu avanturu ga je inspirirala knjiga japanskog biciklista koji je propedalirao svijet u sedam i pol godina, a njemu će, nada se, trebati šest godina.

Čitao sam knjige o putovanjima svijetom, o njegovoj nevjerojatnoj ljepoti i uvijek sam, na ovaj ili onaj način, želio proputovati planet. Inače sam po struci inženjer i radio sam u elektroničkoj industriji te sam uštedio nešto novca za početak. No, to naravno nije dovoljno za život na cesti pa se snalazim. Spavam kod dobrih ljudi, neki mi daju novac, neki hranu, a nerijetko stanem kraj ceste i prespavam u šatoru – objašnjava Jacky kako izgleda njegov prosječan dan.

U zadnje dvije i pol godine na putu je potrošio oko 250 dolara. Po gradovima prošeta kada kod nekoga spava te ostavi bicikl, ali često propedalira kroz njih.

– Nije me posebno strah ceste, samo kada kraj mene prolaze veliki teretnjaci jer su mi vrlo blizu. Teško je nekad pedalirati, ali je lakše nego ići pješke. Na putovanjima sam sreo raznih ljudi, generalno su dobri i spremni za pomoći.

Cilj mu se vratiti kući u Tajvan, objaviti knjigu o svojim dojmovima i ohrabriti ljude da ispune svoj san. Kao što on svakog dana ispunjava svoje snove na dva kotača, a njegove putešestvije možete pratiti na Facebook stranici Jacky Chen – Go or Die.

Izvor: sibenskiportal.rtl.hr