Izložba i putopisno predavanje “Braća Seljan kroz prašume i pustinju”


Hrvatski putnici i istraživači Mirko i Stevo Seljan poznati su po multidisciplinarnim istraživanjima koje su poduzeli na samom kraju 19. i početkom 20. stoljeća u istočnoj Africi i Južnoj Americi.

Etnografski muzej. Trg Mažuranića 14, Zagreb

03.05.2018. – 18.11.2018.

Izložba će obuhvatiti sva putovanja i istraživanja braće Seljan: Mirkovo putovanje pješice od Sankt-Peterburga do Pariza; putovanje u Etiopiju; istraživanja u Južnoj Americi. Posjetitelji će imati priliku razgledati i upoznati brojne predmete koje su braća donijela sa svojih putovanja kao i pisma, dnevnike, fotografije koje su snimili u Južnoj Americi te geografske karte koje je izradio Mirko.

Ovom izložbom, stavljajući njihovo djelovanje u povijesni kontekst i predstavljajući ih kao izuzetno značajne osobe za hrvatsku i svjetsku kulturu, otvaraju se među ostalima i važne teme kao što su kolonijalizam, eurocentrizam te fenomen putovanja i putnika. 

Seljani su u Etiopiji boravili u službi negusa (cara) Menelika II od lipnja 1899. do kraja 1901. te su proučavali život i običaje brojnih etničkih skupina. U Južnu Ameriku odlaze 1903. godine gdje istražuju područja Brazila i Paragvaja, naročito kulture etničkih skupina iz porodice Tupi Guarani. Od 1905. do 1906. istražuju područje od La Plate do Amazone. Između 1907. i 1911. povezali su se s hrvatskim iseljenicima te intenzivno radili na buđenju njihove nacionalne svijesti. Nekoliko puta prešli su Ande između Argentine i Čilea. U Peru su došli 1911. gdje su s vladom sklopili ugovor o izgradnji puta koji bi spajao visinski Peru s prostranim područjima u porječju rijeke Amazone.

Putopisno predavanje Mladena Kuke “Misterij Gran Pajatena” – 10.05.2018. u 18h – Etnografski muzej

Mladen Kuka, predsjednik Centra za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu “Braća Seljan” – prvog hrvatskog explorer kluba, i voditelj projekta Tragom braće Seljan po Africi i Južnoj Americi, govorit će o posljednjoj ekspediciji Mirka Seljana, na kojoj je otkrio znamenito arheološko nalazište kulture plemena Chachapoyas.