Izgrađena nova mega zračna luka u Pekingu


Izgradnja nove mega zračne luke u Pekingu službeno je završena jučer, i to nakon četiri godine gradnje i tri mjeseca prije planiranog roka, javlja Xinhua News

A prije svečanog otvaranja planiranog za 30. rujna ostaju tek manji završni radovi.

Riječ je o najvećem putničkom terminalu vrijednom 10 milijardi eura koji se prostire na 1,03 milijuna četvornih metara, što je veličina otprilike 144 nogometna igrališta.

Za izgled u obliku morske zvijezde nazvane Zlatni feniks, zaslužna je pokojna britansko-iračka poznata arhitektica Zaha Hadid. Unutrašnjost terminala karakteriziraju zakrivljene linije i upotreba svjetla tako da se filtrira kroz ostakljene otvore na krovu do najnižih razina zgrade.

Ispod terminala nalazi se podzemna željeznica te će putnici moći do centra Pekinga stići za 20 minuta.

Prošli tjedan predstavljen je i glavni toranj kontrole zračnog prometa u obliku mitološke ptice Feniksa visok 20 katova. Gradnja ovog betonskog masiva trajala je pune dvije godine.

Očekuje se da će zračna luka s četiri avionske piste u punom kapacitetu proraditi do 2025. godine, a moći će primiti 72 milijuna putnika godišnje. Do 2040. godine planira se proširenje na osam uzletno-sletnih staza, od kojih će jedna biti vojna, te kapacitet za primanje 100 milijuna putnika godišnje.

Inače, zračna luka u Atlanti trenutno može primiti više od stotinu milijuna putnika godišnje, ali na dva terminala. A sadašnja međunarodna zračna luka Beijing Capital – druga najveća svjetska zračna luka – već je preopterećena s nešto više od 100 milijuna putnika godišnje tako da će od 2025. godine Peking moći godišnje primiti 170 milijuna putnika u dvije zračne luke.

Izgradnja Peking Daxinga koštala je 10 milijardi eura, potrošeno je 1,6 milijuna kubičnih metara betona i 52.000 tona čelika.

Izvor: Index.hr