Island otvorio granice za turiste


Od jučer (15. lipnja 2020.) Island prima turiste iz svih zemalja EU-a i Schengen-a i Velike Britanije, a posjetiteljima se nudi mogućnost testiranja na koronavirus po dolasku, umjesto obavezne 14-dnevne karantene.

To je prvi korak u pažljivo vođenom procesu otvaranja zemlje prema međunarodnim putovanjima. Provođenje politike Islanda dosad je uspješno ublažilo pandemiju. Važan čimbenik u ovom procesu bilo je aktivno sudjelovanje šire javnosti.

Islandska vlada znatno je olakšala prethodna ograničenja svakodnevnog života. Od 15. lipnja okupljanja do 500 ljudi su npr. dopuštena, a sva prethodna ograničenja ulaska u javne bazene i restorana uklonjena su.

Posjetitelji Islanda sada mogu birati između testiranja na COVID-19 po dolasku ili ulaska u karantenu. Djeca rođena 2005. i kasnije bit će izuzeta od zahtjeva za karantenu. Gosti koji se testiraju i budu negativni mogu nastaviti svoje putovanje. Za prva dva tjedna testiranje će biti besplatno. Međutim, od 1. srpnja putnici će za jedan test platiti 15.000 ISK (otprilike 100 eura).

Od danas, svi putnici moraju ispuniti obrazac prije odlaska na Island, koji zahtijeva da daju osobne podatke, kontakt i podatke o letu.

Putnike se također potiče da preuzmu i koriste aplikaciju COVID-19 koja pohranjuje geolokaciju na korisnikov uređaj.