Irska – 10 najljepših dvoraca


Irska, zeleni otok, zemlja Guinnessa, zemlja sv. Patrika i još mnogo naziva pridaje se ovoj zanimljivoj maloj državi. Nezaobilazna mjesta za posjetu su i mnogobrojni dvorci obavijeni velom prošlosti. Donosimo vam listu najljepših irskih dvoraca, a njihove tajne, mitove i legende morat ćete saznati sami posjetom Irskoj.

 

1. Cahir Castle – jedan je od najvećih dvoraca u Irskoj, smješten je na otoku koji se nalazi na rijeci Suir. Izgradio ga je 1142. godine Conor O’Brien princ od Thomonda. 1981. godine ovdje se snimao film Excalibur.

Cahir Castle

2. Kilkenny Castle – uzdižući se iznad rijeke Nore jedan je od najposjećenijih irskih dvoraca

Kilkenny-castle

3. Dublin Castle – centar britanske vlasti u Irskoj više od 700 godina i dom svjetski poznate Chester Beatty knjižnice.

dublin castle

4. Dunguaire Castle – dvorac iz 16. stoljeća koji se nalazi u zaljevu Galway kod mjesta Kinvarra, smatra se najfotografiranjim dvorcem u Irskoj.

Dunguaire Castle

5. Rock of Cashel – poznat još pod imenima Cashel of the Kings i St. Patrick’s Rock. Bio je tradicionalno sjedište kraljeva Munster stotinama godina prije invazije Normana.

the_rock_of_cashel_ireland_europe-wallpaper-800x600

6. King John’s Castle – smješten je na kraljevskom otoku kod Limericka pored rijeke Shannon. Zidovi, kule i utvrde ostali su i danas i glavna su turistička atrakcija.

johns-castle-limerick

7. Blarney Castle – je srednjovjekovna utvrda kod Blarney-a, nedaleko od Cork-a. Poznat je po tome što se turisti moraju objesiti naglavačke i poljubiti kamen(Blanery stone) i time navodno dobiti dar riječitosti.

blarney-castle

8. Ross Castle – nalazi se u nacionalnom parku Killarney na jugozapadu Irske. Sagrađen je u 15. stoljeću od lokalnog vladajućeg klana O’Donoghues.

RossCastle

9. Trim Castle – impresivan dvorac koji je nakratko vratio svoju staru slavu 1996. godine, jer se ovdje snimao poznati film Mel Gibsona – Hrabro srce.

trim castle

10. Ashford Castle – srednjovjekovni dvorac koji je pretvoren u hotel sa pet zvjezdica.

Ashford Castle