Iran u prezentu by Ivan Đogić


Iran u prezentu – Knjiga o životu u šarmantnoj, pomalo neshvaćenoj i nadasve zabavnoj zemlji.

Što je i kako je nastao ”Iran u prezentu”

Kažu da kad se jedna vrata zatvore da se druga otvore. Čini se da je 2020. godina za mene bila upravo takva jer mi je nenadano oslobodila vrijeme za nešto o čemu sam sanjao od trenutka kad sam se u Iran preselio, a to je da napišem knjigu. Knjiga ”Iran u prezentu” je nastala kao posljedica želje da široj javnosti naših krajeva (knjiga je na hrvatskom jeziku) približim Iran, njegove ljude, povijesno i kulturološko nasljeđe i da sve to začinim vlastitim razmišljanjima koja sam razvio tijekom trogodišnjeg života u toj zanimljivoj zemlji. 

U knjizi pokušavam čitatelju prezentirati Iran sa željom da nauči nešto novo, da se zabavi pa čak i da možda promijeni neka ustaljena mišljenja nastala prilično jednostranom i nažalost vrlo negativnom portretizacijom u medijima. Iran nije crn kao što fotografije na Googleu nameću, on je tirkizan. U njemu žive krasni ljudi koji svoju povijest i nasljeđe nose s posebnim dostojanstvom te se kroz ovu knjigu trudim čitatelju predočiti upravo takav tirkizan Iran. 

Što je to tarof, kako izgledaju pustinjski krajolici, zašto je perzijski dizajn tako neodoljivo lijep, zašto smatram da je naša hrana ukusnija, zašto mislim da živim u jednom od najljepših gradova na svijetu i kako objašnjavam neke restrikcije ili kako definiram položaj žena u društvu – sve su to pitanja nekih od tema na koja se u knjizi trudim dati zanimljiv, poučan i koliko toliko nepristran odgovor.

Ivana smo upoznali i u našem –> Putocastu

Podrži i kupi knjigu od Ivana –> OVDJE

Što želim?

Kako bih sam izdao knjigu potrebna mi je financijska pomoć. Cilj ove kampanje je postavljen na 6,000€ i taj bi mi iznos trebao biti dovoljan za pokrivanje troška kupovine artikala (perks), postotak koji Indiegogo platforma automatizmom uzima te dovoljan za uređivanje, dizajn i tisak knjige. Kako bih potaknuo interes za vašim sudjelovanjem u kampanji odlučio sam ponuditi raznovrsne artikle jer smatram da živim u zemlji prebogatoj jedinstvenom suvenirskom ponudom.

Artikli (perks)

Jako sam se potrudio izabrati zanimljive i prikladne artikle te za svaki od njih garantiram maksimalnu kvalitetu iza koje stoji i vrlo zanimljiva priča. Dapače, riječ je o nekim od najkvalitetnijih proizvoda na svijetu pa se nemojte čuditi ako u opisima artikala koristim superlativ ”naj” jer to zaista jest. Evo nešto dodatnih objašnjenja i priča o nekim od artikala koji se nude.

STOLNJAK

Jedan od najvidljivijih suvenira na iranskim bazarima su stolnjaci rađeni galamkari tehnikom. Na pamučne tkanine se milimetarski precizno utiskuju motivi velikim drvenim ”štambiljom” koji je povezan oko ruke galam majstora. U različitim bojama i raznolikim motivima na galamkari stolnjacima se uglavnom pronalaze tipični motivi ispirirani detaljima iz perzijskih vrtova, a to su cvijeće, slavuji, ribe, voda, čempresi i lopoči. Središte galamkari tradicije je grad Esfahan pa ne čudi da u ovoj kampanji ponuđeni stolnjaci dolaze upravo s esfahanskog bazara.

ŠAFRAN

Šafran je najskuplji začin na svijetu, a njegove najkvalitetnije niti dolaze iz iranskog Horasana. U Faribinom i mojem domu 3,5 grama šafrana traje otprilike dva mjeseca, a to znači da bi lako u nekom europskom domu mogao trajati dvoznamenkasti broj mjeseci. Kako bi ga koristili, a ne zaboravili u nekom nekorištenom kutku kuhinje oni koji kupe ovaj artikl pronaći će upute kako najbolje koristiti ovo crveno zlato. Šafran se koristi prvenstveno kako bi hrani i slasticama dao prekrasan miris i intenzivnu žutu boju, a kažu da ima i izražena antidepresivna svojstva. Vrijedna osmerokutna kutijica u kojoj se nalazi izrađena je hatam tehnikom koju detaljnije objašnjavam nešto niže u tekstu u dijelu koji predstavlja šahovsku i tavla ploču.

TIRKIZ

Sjećam se u djetinjstvu kako mi je najdraža boja bila žuta, no danas mi je to svakako tirkizna. Boja je to iranskih minareta, džamijskih kupola, pločica kraljevskih palača i pozadina uličnih natpisa. A boja je to i naslovnice ove knjige! Nejšaburski tirkiz poznat je diljem svijeta, a u ovom artiklu nudim srebrne narukvice i naušnice s kamenom iz nejšaburskog rudnika. Umirujuća boja ovog dragog kamena donosi sreću, mir i blagostanje, a uz njega se veže interesantna činjenica da se može i pokvariti, a tad se kaže da je tirkiz umro. A kad to tirkiz umire? Kad dođe u dodir s uljem ili mašću. Znači, ne dirati tirkiz neposredno nakon nanošenja kreme na ruke! Vrijedna kutijica za nakit u kojoj se nalaze narukvica i naušnice izrađena je hatam tehnikom koju detaljnije objašnjavam u sljedećem artiklu.

ŠAHOVSKA I TAVLA PLOČA

Šah je indijska igra koju su usavršili Perzijanci, a najstarija ploča za tavlu pronađena je upravo u Iranu te datira 5,000 godina unazad. Kad se spoji tradicija igranja šaha i tavle s vještim rukama majstora minijature i hatam tehnike dobije se nešto što svojom ljepotom čovjeka ne ostavlja ravnodušnim. Mjeseci detaljnog crtanja minijatura i ubacivanja hatam cvjetova u drvenu ploču čine ovu ploču pravim malim umjetničkim djelom na kojem se posebno cijeni svaki pali pijun ili matirani kralj. Minijature prikazuju perzijsku konjičku igru polo domaćeg naziva čogan, igru koju su perzijski kraljevi s terase svoje palače promatrali na velebnom esfahanskom trgu Nakš-e Džahanu. Potpis majstora minijature nalazi se sitno upisan u jednom od kutova ploče. Iako se na esfahanskom bazaru mogu pronaći šahovske figurice Osmanlija, križara i Kineza, ja sam odlučio iskoristiti povijesnu istinu te na suprotstavljene strane postaviti Perzijance i Grke pa netko može biti Kserks, a netko Leonida ili Temistoklo. 

Tehnika hatam označava slijepljene prutiće drva, mjedi i devine i kravlje kosti koji se vodoravno izrezuju u tanke listiće (cvjetove) te zatim mozaično ubacuju u željenu drvenu površinu. Hatam cvjetovi osnovica su ove šahovske ploče, ali i kutijica u kojima dolaze artikli šafrana i nakita tirkiza. Ploču dostavljam osobno u krugu od 100 km od Zagreba – vi skuhate kavu, a ja vas učim pravilima tavle te pričam priče o bogatom esfahanskom obrtništvu. Ako se adresa nalazi na više od 100 km od Zagreba sve ćemo to nakon poštanske dostave obaviti videopozivom preko Skypa ili WhatsAppa. 

HORASANSKI TEPIH

Kraljica svih iranskih suvenira, podloga svakog iranskog doma, san mnogih u inozemstvu i umjetnost koja traje već tisućama godina. Perzijski tepisi su s pravom najslavniji tepisi na svijetu i zasigurno bi u zapadnom svijetu bili puno prisutniji da kojim slučajem Iran nije pod ekonomskim sankcijama. Svaka provincija ima svoj tipičan dizajn, a s obzirom da mi je supruga Horasanka i da sam knjigu započeo pisati u malom horasanskom selu tijekom korona karantene, imao sam mogućnost detaljno proučiti lokalne tepihe te odabrati jedan od najboljih koji se nudi. 30% svjetlucajuće svile u žutim, bijelim i tirkiznim nijansama čini tepih drugačijim ovisno pod kojim se kutem gleda. Što je to šišanje tepiha? Naime, oko pamučne osnovice pletu se vuneni i svileni čvorići (ovaj ih tepih ima 90/cm2) koji s gornje strane ostavljaju nekoliko centimetara dugačke čuperke. Potvrda da je tepih nov i nekorišten je upravo činjenica da je imao čuperke i da je morao ići na ”šišanje”, a šišao ga je u Esfahanu osobno predsjednik udruge iranskih restauratora tepiha koji mi je potvrdio da se radi o prelijepom i vrhunskom primjerku. Dizajn ovog horasanskog tepiha se naziva rizmahi, sitna riba jer najčešći detalji su mu ribice koje kruže oko lopoča. Dakako, riječ je o motivu iz perzijskih vrtova u čijoj je sredini nerijetko bio bazen u kojem su plivale ribice. 

Horasanski tepih dostavljam osobno u krugu od 100 km od Zagreba – vi skuhate kavu, a ja vam pričam o detaljima tepiha dok se divimo mijenjajućim bojama njegove svile. Ako se adresa nalazi na više od 100 km od Zagreba sve ćemo to nakon poštanske dostave obaviti video pozivom preko Skypa ili WhatsAppa.

Ivana smo upoznali i u našem —> Putocastu

Kako možete pomoći?

Jasno, najveća pomoć je sudjelovanje kroz odabir nekih od artikala, no to ne znači da ne postoje i drugi načini za sudjelovanjem:

  • pratite moju Instagram stranicu na kojoj sam sramotno neaktivan, ali i Facebook stranicu na kojoj marljivo i redovito objavljujem fotografije i tekstualne crtice iz života u Iranu
  • Lajkajte, komentirajte i dijelite moje objave sa svojim prijateljima i pratiteljima
  • Podijelite linke ove kampanje na vlastitim društvenim mrežama
  • Kontaktirajte me s prijedlozima i sugestijama kako ovu kampanju učiniti vidljivijom i zanimljivijom

Velike zahvale svima već i samo na čitanju ovih redaka, a kamoli na svim drugim načinima kojima pomažete projekt ili me potičete da radim i stvaram!!!

P.S. Za sve upite stojim na raspolaganju – ivan.dogic@gmail.com