Iguazú slapovi


Evo i trećeg u nizu Sedam čuda prirode. Predstavljamo vam Iguazú slapove koji se spominju kao najspektakularniji slapovi na svijetu

 

6_Iguazu-slapoviOvi slapovi ukrašavaju rijeku Iguazú, i to na granici između dvije južnoameričke države, Brazila i Argentine. Slapovi dijele rijeku na dva dijela – gornji i donji tok, ali kakvo bi to bilo čudo prirode ako se uz njega ne veže neka legenda pa tako ovi predivni slapovi nose i svoju priču.

Sam naziv rijeke i slapova, Iguazú, korijene vuče iz riječi «y» i «guasu» koje dolaze iz jezika naroda Guaraní. Prijevod te dvije riječi su voda i velika, što ne čudi ako samo pogledate prekrasne fotografije ove prirodne idile. No, kao što smo spomenuli, legenda dolazi iz naroda Guaraní koji su s koljena na koljeno prenosili priču o bogu čija je namjera bila da se oženi prekrasnom djevojkom, no da bi se priča malo zakomplicirala, ona je pobjegla sa svojim ljubavnikom. Prema Guaraníma, bog se toliko naljutio pa je stvorivši slapove razdijelio rijeku isto kao što je ljubavnike htio osuditi na odvojen život. Na nama je hoćemo li vjerovati je li ovakvo čudo kreacija prirode ili pak čin bogovske ruke, no kako god bilo, drago nam je da se ovako nešto našlo na popisu svjetskih čuda prirode.

8_Iguazu-slapovi

Iguazú slapovi nalaze se u brazilskom i argentinskom nacionalnom parku, a broje čak 275 slapova u gotovo tri kilometra dužine. Impresivne su veličine, najviši 82 metra, no dio koji doslovno oduzima dah naziva se La garganta del Diablo (Vražje grlo)- polukružnog oblika, velikog pada i predivnog vizualnog i zvučnog efekta. I ovdje obitavaju zaštićene biljne i životinjske vrste pa je ovakav lokalitet pod posebnom zaštitom. Slapovi se na kraju svog burnog puta ulijevaju u rijeku Parana u Argentini, a dojam koji ostavljaju na brojne posjetitelje ureže se duboko u sjećanje te donosi oduševljenje među svima.

3_Iguazu-slapovi

Izvor: Moja Putovanja