Idemo u Chobe NP – Self drive safari sa 50 000 slonova


Nakon Etoshe, posjetili smo još jedan odličan nacionalni park, na redu je bio nacionlani park Chobe – najpoznatiji nacionalni park u Bocvani

Etosha NP – Idemo na Self Drive Safari – fotke i informacije o Etosha NP

Za razliku od Etoshe, u ovaj park ne možete ući ako nemate auto 4×4, što pokazuje da je park totalno divlji, odnosno nije prilagođen ljudima kako bi se životinje što ugodnije osjećale. Još jedna razlika od Etoshe je što kroz Chobe teće rijeka pa je vegetacija zelenija, i životinje se uglavnom zadržavaju uz rijeku. Vidjeli smo iste životinje kao i u Etoshi, čak i manje vrsta, ali ono što je posebno ovdje su slonovi. Navodno ih ima preko 50 000. I sad zamislite nekoliko stotina slonova kada krenu iz unutrašnjosti parka prema rijeci na kupanje – neopisiv pogled i osjećaj.

Za razliku od Etoshe, Chobe je mrvicu skuplji pa ćete ulaz po osobi platiti 120BWP = 9€ + cijenu za vaše vozilo 10BWP = 0,75€ ako ste rentali auto u Bocvani, ako ste rentali auto kao mi u Namibiji onda ćete platit 50BWP = 3,80€.

Ako želite kampirati unutar parka cijene se kreću od 40$ – 60$ ovisno koji kamp izaberete. Ovo mjesto je najbolje posjetiti između 7 i 10 mjeseca i tada će te vidjeti najviše životinja. Još više detalja o parku možete vidjeti –> OVDJE

Nažalost kao i u cijeloj Africi i u Bocvani imaju problem s krivolovcima pa tako možete vidjeti i vojsku po šumama koja pazi na životinje pogotovo na slonove koji su najčešća meta. 

U Africi je bilo 20 milijuna slonova prije europske kolonizacije, a još 70-ih godina prošlog stoljeća bilo ih je milijun. Broj slonova pada zbog gubitka staništa i dolaska u doticaj s ljudima, ali krivolov je daleko najveći razlog. Populacija afričkih slonova trenutno se smanjuje za osam posto godišnje. Najviše ih ima baš u Bocvani, 37% ukupnog broja. Slijede Zimbabve, gdje živi 23% ukupnog broja slonova i Tanzanija s 12% populacije. Da bi se populacija slonova vratila na broj iz 2002., po njihovim stopama nataliteta, potrebno je gotovo stoljeće. Smanjenjem broja slonova nisu u opasnosti samo oni kao životinjska vrsta nego i afrički ekosustav. Slonovi imaju ključnu ulogu u čvrstoći i raširenosti šuma u srednjoj Africi. Mnoge biljke ovise o slonovima, životinjama koje mnogo jedu i puno putuju, jer svojim izmetom raspršuju njihovo sjemenje. 

Video:

Pretplatite se za više ovakvih video zapisa na naš youtube kanal –> OVDJE

Fotogalerija: