Idemo na Fernando de Noronhu


Novu 2021. godinu sa proveo na ovom najsavršenijem otoku na svijetu.  
Fotke i tekst: Berin Hodžić

Arhipelag Fernando de Noronha je među najpopularnijim brazilskim turističkim odredištima. Ali svi koji žele da posjete ovo mjesto trenutno moraju imati dokaz da su pobijedili Covid 19. Potrebne su dvije vrste testa: PCR test i test IgG antitijela koje uprava otoka prihvaća najmanje 20 dana prije dolaska. Ja sam na sreću imao antitijela 

Arhipelag je na Unesco listi zaštićene Svjetske baštine i nalazi se oko 400 kilometra od sjeveroistočne brazilske obale.

Bio sam jedan od sretnih turista koji je boravio na istom otoku 4 dana.  Pošto je sam otok veoma zastićen, i vodi se računa da se brojka od 500 turista na dan ne prolazi, tako da može da vam se desi da prije leta saznate da vam je sve otkazano. 

Otok pripada Pernambuco State-u. Postoje samo 2 leta dnevno iz grada Recife. U pitanju je direktan let. Također sam imao sreću da povratmu kartu ne platim po tako visokoj cijeni, zahvaljujući covid situaciji. Inače povratna karta Recife-Fernando de Noronha bude i 600-700€ Za tako kratak let.

Otok je skup pa tako najobičnija soba sa svojim kupatilom i malenom kuhinjom košta 100-120€ noc. Kao sto sam već rekao, bio sam za Novu Godinu, pa su možda i zbog toga cijene smještaja bili tako visoke. 

Postoje 2-3 marketa na cijelom otoku i može se reći da je sve x2 u odnosu na naše cijene. Hrana po restoranima varira… pizza Margarita koja je bas velika kosta nekih 7-8€. 

Otok je veoma mali, taksisti su na svakom cosku, i voznja do bilo koje destinacije košta 5€

Fotke: