IATA: promet iz 2019. ostvariv tek u 2023. godini


IATA je objavila priopćenje za javnost s novim procjenama vezanim uz kretanje putnika u zračnom prometu. Ova je međunarodna organizacija procijenila da će se brojke iz 2019. ponovno dostići tek 2023. godine.

Organizacija je također objavila dva moguća scenarija. Prvi je, bazni, u kojem se očekuje da će u 2021. godini globalna potražnja u zračnom prometu biti manja za 24% u usporedbi s 2019. godinom. U pesimističnom scenariju očekuje se da će promet u 2021. godini biti manji za čak 34% u odnosu na 2019. godinu, no, naravno, sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji, odnosno hoće li se virus ponovno širiti svijetom i iduće zime.

Oporavak će započeti uvođenjem domaćih linija kod mnogih aviokompanija. Istraživanje koje je provela IATA pokazuje da čak 58% ispitanika mijenja ili potpuno otkazuje planirana putovanja za iduće razdoblje. Što se tiče prometa na domaćim linijama, očekuje se da će se brojke vratiti na razinu iz 2019. tijekom 2022. godine. Oporavak long-haul linija trajat će još dulje. U još jednom istraživanju ove organizacije, gotovo 70% ispitanika potvrdilo je da nema namjeru putovati ako će na destinaciji morati u 14-dnevnu karantenu, stoga se ova organizacija strogo zalaže za ukidanje tog pravila.

Izvor: croatianaviation.com