Hrvoje krenuo na put oko svijeta – Pedalirat će 29 000 km


Pokušat ću oboriti Guinnessov rekord i prijeći 29.000 kilometara od zapada prema istoku. Početna i krajnja točka je Zagreb

Malo je reći da Hrvoje Jurić kreće u avanturu života. U subotu je krenuo je na put oko svijeta – i to biciklom.

Projekt se zove Giant World Tour. Na službenoj stranici nalazit će se tajmer koji će brojati vrijeme provedeno na putu – kaže i dodaje da će cijelim putem voziti električni bicikl.

– Ja sam prvi koji će električnim biciklom pokušati proputovati svijet – kaže pustolov i putopisac.

Predstavljanje projekta:

Polazište je Zagreb, ide se prema Sloveniji, pa prema Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj. Kada prođe Latviju i Litvu ulazi u Rusiju kroz koju će putovati najviše, točnije 9700 kilometara u 34 dana. 

– Svaki dan nastojat ćemo prijeći oko 300 kilometara 

Hrvoje neće biti sam. S njim ide i snimatelj Matija Pospihalj koji će bilježiti trenutke putovanja. 

– Imamo veliki kombi u kojem imamo sve. Od tuša, kreveta, kuhinje i svega što nam je potrebno. Osim što će snimati, Matija će i voziti kombi – otkriva Hrvoje. .

Kada dođu do Vladivostoka letom idu u Australiju, zatim na Aljasku.

– Iz Aljaske vozim sve do istoka Kanade. Onda se letom vraćamo u Europu točnije na Portugal. Preko Španjolske, Francuske, Italije, Slovenije i Hrvatske vraćamo se u Zagreb

Biciklom putuje od 2011. Dva puta je prešao Alpe, Od Londona do Istanbula trebalo mu je 30 dana. Tri puta je došao do najsjevernije točke Europe, do Sjevernog rta u Norveškoj.

– Od tri puta dva su bila zimi. To je bilo ekstremno i hladnoća je bila nezamisliva. Mišići su mi se smrznuli. Čak mi se i desno oko zatvorilo od hladnoće – 

Uz Hrvoja i Matiju u projektu sudjeluje još pet ljudi koji će pomoći u produkciji i praćenju službene stranice i Hrvojeve rute.

Cilj mi je probati. Ovo je za mene najveći izazov do sada. Posebno me zanima kako će to sve ići u ruralnim područjima i nespretnim terenima – kaže.

Dobio je dva bicikla koji su posebno dizajnirani i rađeni prema njegovim mjerama i kaže kako dogodine izlaze u prodaju.

Cijeli projekt imat će humanitarnu notu. Sa svim prikupljenim sredstvima omogućit ćemo potrepštine za one kojima je najpotrebnije – poručio je prije odlaska.

Putovanje možete pratiti –> OVDJE

Izvor: 24sata.hr