Hrvatska otvara granice – objavljen popis zemlja


Plenković je objavio popis zemalja iz kojih građani mogu slobodno ući u Hrvatsku: ‘Otvaramo se za turizam’

Premijer Plenković najavio otvaranje granice za zemlje koje imaju istu ili sličnu epidemiološku situaciju poput naše.

– S obzirom na sjajne rezultate naše situacije i da smo u prvom poluvremenu uspjeli pobijediti epidemiju, uspjeli smo napraviti plan gdje bismo izuzeli odluku o zabrani prelaska granice za državljane niza zemlja. Otvaramo se za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku i Njemačku – rekao je Plenković.

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera, Davor Božinović, istaknuo je kako će građani tih zemalja ulaziti u Hrvatsku slobodno, uz epidemiološku kontrolu i pridržavanje preporuka epidemiološke struke. Odluku o tome Stožer će donijeti danas.

–  Neće se tražiti da dokažu razloge ulaska u zemlju. Na ulasku će se uzimati njihovi podaci, mjesto odredišta, broj mobitela, e-mail adresa, kako bi se pratilo njihovo kretanje u Republici Hrvatskoj – istaknuo je dodavši kako se preporučuje stranim građanima da unaprijed ostave svoje podatke putem web stranice entercroatiamup.hr kako bi se izbjegle gužve na granici zbog prikupljanja podataka.

– Dostavljeni podaci putem stranice će prilikom skeniranja putne isprave biti dohvaćeni u nacionalni informacijski sustav za upravljane državnom granicom i neće biti potrebe zaustavljanja na graničnom prijelazu. Građani će na svoj mail dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi i sve potrebne informacije vezane uz preporuke HZJZ-a. Putnici koji ne dostave unaprijed podatke putem navedene stranice, moći će sve to obaviti na graničnom prijelazu, ali će im biti potrebno duže vrijeme čekanja, vjerojatno u zasebnoj traci – istaknuo je dodavši kako je to još jedan doprinos da se snažnije krene u revitalizaciju i turizma, ali i drugih gospodarskih grana.

Ministar turizma Gari Cappelli poručio je kako se radi o jedinstvenom modelu kojem u Europi još nitko nije pristupio.

– Ovo je sjajna mogućnost ubrzavanja svega – rekao je.

Nova epizoda Putocasta  – Ivan Đogić – Idemo u Iran