Hrvatska i 12 drugih EU zemalja dogovorile covid putovnice?


Austrija i još 12 zemalja Europske unije, među kojim je i Hrvatska, dogovorile su sedam kriterija za stvaranje covid putovnica koje bi trebale olakšati turistička putovanja ovog ljeta.

Cilj je uvesti covid putovnicu brzo i što ujednačenije na europskoj razini, izjavila je austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger (ÖVP) za APA-u. Tih sedam kriterija sada bi se proslijedilo Europskoj komisiji, piše austrijska javna televizija ORF.

Covid-putovnicom bi se dokazivalo je li netko cijepljen, oporavljen ili testiran. To bi trebalo biti izvedeno jedinstvenim QR kodom, na jednostavan i user-friendly način, rekla je austrijska ministrica turizma.

Na poziv ministrice Elisabeth Köstinger, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija, Španjolska i Austrija prvi put su o uvođenju covid-putovnice razgovarali 29. ožujka. Dva tjedna kasnije, 13 članica EU-a složilo se da bi se korona-propusnica trebala uvesti najkasnije do lipnja, čime bi se olakšala putovanja prije kraja pandemije.

Glavni uvjet je bio izbjegavanje diskriminacije. Covid putovnica ne smije se  iskoristiti za uvođenje obaveznog cijepljenja na mala vrata, piše ORF. Uz to, svaka država zadržava pravo na vlastito odlučivanje o tome koga će pustiti preko granice. Nacionalna sloboda izbora mora biti očuvana.

Podaci o zdravlju pojedinih građana ne bi se prosljeđivali u centraliziranu bazu podataka na razini EU-a nego bi se čuvali samo u državi članici. Osim za olakšavanje turističkog prometa, cilj je postizanje prekograničnih dogovora među susjednim zemljama.

Izvor: rtl.hr