Hrvatska – deveta nacija na svijetu po pijenju piva


Japansko sveučilište Kirin Beer objavilo je rezultate svog godišnjeg istraživanja o globalnoj potrošnji piva. Njihov broj ruši mnoge klišeje o svjetskim pivopijama piše croatiaweek.com

Najnovije brojke otkrivaju da je država koja pije najviše piva na svijetu, Češka Republika i to u prosjeku 188,6 litara pive po stanovniku.

Austrijanci i Rumunji su drugi i treći, piju 107,8 litara i 100,3 litara po stanovniku, dok su Nijemci na četvrtom mjestu sa 99 litara po stanovniku u godini.

Hrvatska se nalazi vrlo visoko na ljestvici i zauzima deveto mjesto na svijetu po količini konzumiranog piva po stanovniku.

Prema Sveučilištu Kirin Beer za posljednju relevantnu godinu, prije pandemije 2019., Hrvati popiju 85,5 litara piva po stanovniku, što je 7,9 boca više nego prethodne godine i ukupno 350 milijuna litara godišnje, izvijestio je BBC Science Focus Magazine.

Kirin prati globalnu potrošnju od 1975. godine, crpeći svoje podatke iz udruga pivara i industrijske statistike širom svijeta.

Budući da se istraživanje temelji na podacima pivovarskih udruga i statističkih institucija, može se pretpostaviti da su milijuni turista koji piju pivo tijekom vrućih ljetnih mjeseci također odgovorni za visoki rang nekih država.