Hrvati će moći u SAD bez viza najkasnije od 1. prosinca


Svi hrvatski državljani će najkasnije od 1. prosinca moći putovati u SAD bez viza

SAD ukida vize za hrvatske državljane, i to najkasnije do 1. prosinca ove godine. Najavio je to danas američki ministar za domovinsku sigurnost Alejandro Mayorkas, a informacija o tome upravo je objavljena na službenim stranicama Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a.

“Danas je ministar za domovinsku sigurnost Alejandro N. Mayorkas, u koordinaciji s državnim tajnikom Antonyjem J. Blinkenom, imenovao Hrvatsku novim sudionikom Programa za ukidanje viza (VWP). Najkasnije do 1. prosinca 2021. bit će ažuriran Elektronički sustav za autorizaciju putovanja (ESTA) kako bi se građanima i državljanima Hrvatske omogućilo podnošenje zahtjeva za putovanje u Sjedinjene Države radi turizma ili poslovanja na najviše 90 dana bez dobivanja američke vize. Određivanje Hrvatske kao sudionika VWP-a važan je korak prema daljnjem jačanju dugogodišnje gospodarske i sigurnosne suradnje između SAD-a i Hrvatske”, stoji na službenim stranicama Ministarstva domovinske sigurnosti.

Ministar Mayorkas: Čestitam Hrvatskoj

“Današnje imenovanje Hrvatske novim sudionikom Programa za ukidanje viza važno je priznanje zajedničkih ekonomskih i sigurnosnih interesa naših zemalja. Čestitam Hrvatskoj što je postala 40. članica VWP-a nakon što je ispunila stroge uvjete i veselim se nastavku naše bliske suradnje oko ključnih prioriteta”, rekao je Alejandro N. Mayorkas.

VWP je sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo između SAD-a i određenih zemalja koje omogućuje međunarodna poslovna ili turistička putovanja u SAD bez vize do 90 dana.

Kako se navodi, da bi sudjelovala u VWP-u, država mora stalno ispunjavati zahtjeve vezane za borbu protiv terorizma, provođenje zakona, provedbu useljeništva, sigurnost dokumenata i upravljanje granicom. Ti zahtjevi uključuju postotak odbijanja neimigrantskih viza ispod tri posto, izdavanje sigurnih putnih isprava i blisku suradnju s američkim tijelima za provedbu zakona i protuterorizam.

“ESTA ovlaštenja općenito vrijede dvije godine. Putnici s važećim vizama B1/B2 trebali bi nastaviti koristiti svoju vizu za putovanje u SAD. Za više informacija o ESTA aplikacijama posjetite web stranicu CBP ESTA“, stoji u obavijesti na službenim stranicama Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a.

Izvor: index.hr