Heathrow uvodi piknik pakete za ponijeti na let


Zračna luka Heathrow u Londonu je prva u svijetu koji je svojim putnicima ponudila mogućnost kupovine gotovih jela koje mogu ponijeti na svoj let.

Putnici u ekonomskoj klasi koji su nezadovoljni obrocima koje aviokompanije služe ili nemaju besplatan obrok već moraju da ga kupe mogu sada izabrati da to urade unaprijed u zračnoj luci.

Osmišljena je specijalna termo kutija koja će čuvati temperaturu hrane i u koju će biti zapakirano sve što putnik želi da ponese sa sobom na let.

Izbor obroka je ogroman, s obzirom da u ponudi sudjeluje preko sto aerodromskih restorana. Moguće je tako na let ponijeti od toplog sendviča sa šunkom pa sve do obroka sa kavijarom ili lososom.

Mogućnosti su brojne, a cijene se kreću od pet funti za najjeftinije sendviče pa do 50 funti za ekstravagante “piknik” pakete koje priprema Caviar House. Srednje skup obrok iz restorana Gordon Ramsey’s koji se sastoji od tri jela košta 12,95 funti. Ipak, najskuplja piknik torba može koštati i 145 funti, a u njoj će biti luksuzan tanjur sa morskim plodovima, nazvan “kraljevskim”.

Torbe za obrok su povratne i putnici koji ih donesu nazad dobit će popust od 15 posto na slijedeću narudžbu.

Nova usluga koja je ponuđena na aerodromu Heathrow je nastala nakon pažljivog proučavanja navika putnika i njihovih stavova po pitanju hrane u avionu. Najnovija istraživanja su pokazala da putnici nisu baš ludi za avionskom hranom. Više od dvije trećine putnika (70,5%) želi samostalno izabrati vrijeme obroka tokom leta.

Izvor: aviokarta.net