HAKUNA MATATA na rajskom Zanzibaru


Martina je posjetila Zanzibar, pa evo njezinh doživljaja kroz tekst i fotke – period putovanja –  1.11 – 13.112019.

Napisala: Martina Ayelen

1.11. Zagreb

Krećemo iz Zagreba rano ujutro i za samo par sati stižemo u Istanbul. Tamo imamo layover 7 sati i to vrijeme provodimo lutajući po najvećem aerodromu koji smo ikada vidjeli. Obilazimo gore dolje na desetke duty-freeova i uživamo u njihovim slatkišima kojih ima na svakom koraku – rahatlokumi, baklave, pistacije u svim oblicima, isprobavamo parfeme haha i za čas su prošli sati. Vrijeme je za krenuti dalje, na našu dugo išćekivanu destinaciju iz snova – Zanzibar! Let traje 7 sati pa smo se udobno smjestili , nakon večere u avionu odgledali smo par filmova….slijećemo u 4 ujutro u tropsku i toplu klimu u Stone Town, glavni i jedini grad na otoku Zanzibaru, na ugodnih 20 stupnjeva i avantura počinje!

(AVIONSKE KARTE smo uzeli preko Turkish Airlinesa, oko 3800kn po osobi – a ponudu smo vidjeli na Putoholičarima još prije kojih 8 mjeseci uhuuu)

2.11.-4.11. STONE TOWN

Plan puta je da kroz sljedećih 11 dana prođemo što veči dio otoka i boravimo na 4 različite lokacije, zato smo se odlučili za rentanje auta 🙂  Čim smo sletjeli, na aerodromu nas čeka naš auto i ljubazni vozač s kojim rješavamo završnu dokumentaciju (svakako preporučujemo ovu agenciju – Zanzibar Cars Rental – CIJENA najma auta za 10 dana oko 1600kn (25$ po danu) – napunili smo do vrha i to nam je bilo dosta do kraja puta!

Inače se bavim dizajnom nakita (Ayelen), pa sam za Zanzibar izradila posebnu kolekciju nakita, koji sam tamo i fotkala – dakle ovo putovanje je bilo posao i uživanje.

Prvi SMJEŠTAJ je Tembo hotel – koji smo bukirali još par mjeseci unaprijed, preko Bookinga (upecali smo neku super cijenu – oko 1000kn za tri noćenja, doručak uključen – a ujedno i najbogatiji i najfiniji doručak koji smo imali tijekom putovanja.) Tembo hotel definitivno preporučujemo! Lokacija je odlična, centar grada, a doručkujete na samoj plaži, svi su ekstra ljubazni, čisto je i uredno – čista 5!

Tembo Hotel

Plaža u Stone townu nam baš i nije bila primamljiva za kupanje, zbog luke ali i kanalizacijskih odvoda.

STONE TOWN – što vidjeti? Mi smo bili, vidjeli, posjetili:

FREDDIE MERCURY kuća u prolazu…. od našeg Tembo hotela udaljena 1 minutu – ne može se ući unutra(to je sada hotel) ali smo se divili ispred, upijali energiju i zamišljali mladog Freddija…

PRISON ISLAND – na koji idete s lokalcem i brodićem (vožnja oko15min) i dolazite na predivan otočić na kojem žive i uživaju kornjače, možete ih pomaziti, fotkati, hraniti (najstarija ima 160godina), te hrpa paunova, sve u svemu predivna divlja oaza koju vrijedi posjetiti – i onda kupanje na plaži otoka za osvježenje – ulaz 4$ – izlet traje oko 2 do 3 sata.

Prison Island

FARME ZAČINA su po cijelom otoku ali ih je najviše u blizini Stone Towna – mi smo išli u Magangu o kojoj smo dosta čitali prije puta (ULAZ 12$ po osobi plus tip koji proizvoljno dajete) ehhh da TIP – kod njih je očito neka izmišljena kultura davanje TIPOVA (napojnice) i pošto žive u velikom siromaštvu to nas niti ne čudi. Mi smo najčešće davali od 1$ do 5$ tipove – ovisi o usluzi! Vjerujte mi – potrude se i zahvalni su za svaki novčić!

Farma začina

HRANA – preporučujemo lokalni LUKMAAN restoran – koji se nalazi u centru i gdje jedu lokalci – tamo vas ručak/večera dođe oko 40-80kn – riža + hobotnica ili kozice + riža ili krumpir pečeni…pogačice s povrćem i slično – hrana je na cijelom Zanzibaru pretežno mediteranska, tuna, morski plodovi, uz najčešći prilog rižu, curry rižu ili rižu u umaku od kokosa (jako fino) te chips (naš pomfrit) i pečeni krumpir. To je ono što smo i mi najčešće jeli. Ali moram priznati, meni je  od svega, ipak najdraže bilo VOĆE!!! Egzotično voće poput manga, ananasa, kokosa, banana, passion fruita  – ma božanstveno! Svaki dan sam pretjerivala s voćem, jer nisam nikada, nigdje jela finije 🙂

ZANTEL – je njihova mreža koja pokriva cijeli otok. U Stone Townu smo odmah idući dan kupili dvije kartice (za svakoga jedna) u njihovom Zantel centru (kao kod nas TELE 2 centar 🙂 Kartica sa 2GB , za tjedan dana – košta 4.50 $

ŠILING, DOLAR?  preporučujemo da određenu svotu novaca razmijenite u šilinge jer je u većini lokalnih restorana MENI u šilinzima (možete platiti i u dolarima ali vam onda preračunaju na licu mjesta i zaračunaju više, a negdje su nas i probali prevariti).  Izleti, ulazi u muzeje ili razgledavanja – sve su te cijene izražene u dolarima – ali npr. suveniri, lokalni restorani i slično – su cijene u šilinzima (pa to imajte na umu). Bankomati uzimaju dosta provizije i ima ih svega par na otoku – pa je bolje uzeti novce prije – a razmijeniti dolare u šilinge možete na aerodromu!

4.11 – 5.11 NUNGWI

Jedno noćenje u Nungwiju, mjestu poznatom po prekrasnim plažama, što definitivno i jesu – plaža je prepuna školjki i koralja, a u plićaku možete vidjeti morske zvijezde!

SMJEŠTAJ smo uzeli u Highlands Bungalows (noćenje oko 350kn s tim da smo imali svoju kućicu neposredno uz bazen i mali vrt – slatko mjesto za ostat dan,dva jer je ovo s obzirom na druga mjesta, u unutrašnjosti, a ne uz plažu – do plaže je oko 10min hoda.)

Tu je bio napokon skok u ocean! Ocean je dosta topao i čist, kao i plaže (to me razveselilo,da nema nasukane plastike i sličnog otpada). U Nungwiju smo uzeli IZLET ronjenja i plivanja s dupinima (to smo dogovorili na samoj plaži kuda prolaze lokalci i traže turiste za te izlete – cijena 15$ // trajanje izleta 3sata  – tip smo dali vozačima brodice.)

Nungwi

5.11. – 6.11.  KIWENGWA

Jedno noćenje u SURFSCAPE BEACHFRONT APARTMENTS na samoj plaži VAUUUUUUUU. Kada smo vidjeli ovo mjesto, bilo nam je žao što ostajemo samo jedno noćenje, jer je mjesto prepredivno! Ljubazni domaćini su mlađi par, Marko iz Italije, a Nicki iz Češke, koji tamo žive oko 3godine i sad prodaju te iste apartmane – naravno da smo pitali za cijenu hahah (cijena oko milijun kuna) – ali s tom lokacijom itekako vrijede!!! Preko dana i navečer je bilo predivno vrijeme, iznimno mirno na plaži, bez puno turista. Mi smo šetali plažom gore, dolje, skupljali školjke, pričali s lokalcima (većina zna pričati engleski), i našli neki slatki restoran na plaži gdje smo ručali za kojih 50kn po osobi.

Noćenje u ovom prekrasno uređenom apartmanu, s vlastitim malim vrtom na samoj plaži oko 250kn//

Kiwengwa

6.11. – 12.11. JAMBIANI

Šećer na kraju i to kakav šećer 🙂

Mwezi boutique resort je najljepše mjesto u kojem sam ikad boravila! Mwezi inače znači Mjesec, a vlasnica ovog resorta je prekrasna Talijanka inače sa Sicilije, koja već godinama tamo živi i vodi resort. Ovdje se osjećate kao kralj jer zbilja dobijete kraljevski tretman usluge ali i smještaja! Cijeli resort je zamišljen kao opuštajuća oaza usred male džungle raznih biljaka, s bungalovima kojih nema previše kako bi se zadržala intima i mir,a nalazi se na samoj plaži. Bungalovi su savršeni!!!

Svaki detalj je divno usklađen, većina je ručno izrađena od prirodnih materijala, prevladava drvo,ukrasi od grana, kamena, otvoreni stropovi, krovovi od palminog lišća…Imate dojam da ste stopljeni s prirodom.  Po cijelom resortu je pijesak pa se naviknete tjedan dana samo hodati bosi 🙂  Inače svaki hotel ili resort čuva zaštitar – kako unutra ne bi ulazio nitko tko nije gost! Zbog toga se osjećate sigurno i jako opušteno.

Cijena za 6 noćenja – preko Bookinga (po nekoj akcijskoj ponudi prije par mjeseci) 4100kn za dvoje, s tim da je odličan doručak uključen u cijenu.

Jambiani

ŠTO VIDJETI U JAMBIANIJU?

Jozani forest – jedini nacionalni park na Zanzibaru, koji treba posjetiti! Tura traje oko 1 i pol sat – cijena 12dolara po osobi – dobijete svog vodiča na ulazu i krećete. Prvi dio je šetnja kroz doslovno divlju džunglu,  u kojoj žive kobre, crne mambe, svuda je ogromno drveće i nevjerojatno bujna vegetacija, osjećaj neopisiv. Nakon toga idemo do dijela gdje su Red colombus majmuni i prilazimo im dosta blizu, prijateljski  su i zbilja uživaju – ova vrsta živi samo na Zanzibaru i strogo su zaštićeni.  Nažalost na ovom izletu nisam uzela fotić, jer sam negdje pročitala da nije pametno imati kameru – zbog majmuna, koji znaju uzimati stvari – ali sam trebala uzeti, jer su bili zbilja prijateljski, šteta.  Makar je ovu ljepotu bilo nemoguće za snimiti, to treba vidjeti uživo!!!

Zadnji nas dio ture, vodič vodi u obližnju šumu MANGROVA , posebnu po toj posebnoj vrsti drveća, koje raste iz morske vode, a izgleda kao da hoda. Taj mir i tišinu je bilo prekrasno za doživjeti – i jedino mjesto gdje nema komaraca haha.

Mangrova

SEAWEEAD FARM – prekrasna lokacija gdje lokalne žene ručno beru alge i proizvode razne kozmetičke pripravke na bazi algi i prirodnih sastojaka s otoka. Sve je handmade. Tura košta 10dolara po osobi.

NEKE RIJEČI koje smo naučili i često koristili 😀

POLE POLE – polako, polako

HAKUNA MATATA – nema problema, bez brige

MAMBO – kako si? šta ima?

JAMBO – bok, pozdrav

KARIBU – dobro došao

ASANTE SANA – hvala puno

Kod njih je turizam relativno mlad pojam(unazad kojih 10ak godina) i dok još nema masovnog turizma – a masovno se gradi – definitivno preporučujemo da vidite ovaj rajski egzotični otok.

Fotogalerija: