Grčka ukida sva Covid ograničenja od 5. mjeseca


Sva preostala ograničenja putovanja zbog bolesti COVID-19 bit će ukinuta diljem Grčke u svibnju, jer se vlada priprema otvoriti zemlju za ljeto.

Vlada je odobrila ukidanje pravila ulaska, uključujući potrebu za testiranjem ili predočenjem potvrde o cijepljenju ili oporavku, a promjene će stupiti na snagu u ponedjeljak, 2. svibnja.

Osim toga, potvrde o cijepljenju ili oporavku više neće biti potrebne za ulazak u restorane, barove, kafiće i druga mjesta u Grčkoj od 1. svibnja, izjavio je u srijedu ministar zdravlja Thanos Plevris.

“Ulazimo u ljeto bez certifikata”, rekao je glavni tajnik Ministarstva zdravstva Marios Themistocleous lokalnim medijima. 

Uvjeti za ulaz u Grčku do 2. svibnja

Oni koji posjeduju važeći digitalni certifikat Europske unije o COVID-19 ne moraju predočiti dokaz o negativnom testu na COVID-19 prije dolaska. To uključuje putnike iz EU-a i Schengenske zone, kao i 33 druga odredišta izvan EU-a koja su se pridružila EU-ovom sustavu digitalnih COVID certifikata.

Putnici iz Australije, Kanade i Sjedinjenih Država također mogu ući tako da pokažu jedno od sljedećeg: dokaz o cijepljenju, dokaz o oporavku od virusa ili negativan PCR test na COVID-19 72h prije polaska ili negativan test na antigen najviše 24 sata prije polaska.

Posjetitelji iz svih ostalih zemalja moraju predočiti dokaz o negativnom PCR testu na COVID-19 koji 72 prije polaska ili negativan test na antigen 24 sata prije polaska.

Ovi zahtjevi bit će ukinuti 2. svibnja.