Santorini – raj za fotografe


Marin Mamuza nam šalje svoje doživljaje i super fotke s putovanja na jedan od najljepših grčkih otoka – Santorini

Kako fotograf i kao veliki putoholičar oduvijek sam želio otići na Santorini. Nakon mnogobrojnih snimanja u prošloj godini na red je došao i slikoviti Santorini. Inače ne prakticiram (ukoliko mogu) letove sa presjedanjima, tako da je najbliža opcija za izravni let bio Beč, u kojem imam dosta prijatelja. Tako da smo do Beča stigli automobilom i ostavili ga kod prijatelja Darija.

Na samom izlasku iz aviona dobrodošlicu nam je poželio grčki vruć vjetar, koji nas iz hladnog listopada vratio u toplo ljeto. Pustinjska klima je zaslužna za iznimno ugodne temperature i ovo doba godine, ukoliko ste odvažni svakako ponesite i kupaći 😉

Najbolja stvar koju sam napravio na putovanju bila je rezervacija rent a cara, tako da nas je auto čekao u zračnoj luci. Rent a car nije skup, a uštedjet će vam puno vremena i dati potpuno slobodu kretanja po cijelom otoku. Budući da su ulice dosta uske savjetujem vam izbor što manjeg vozila. Odsjeli smo u centru Fire, koja je bogata tradicionalnim restoranima i pubovima u kojima na večer možete susreti i upoznati putnike iz cijelog svijeta. Iako u listopadu ima puno manje turista nego u samoj špici sezone, otok je svejedno bio pun turista. Lokalci kažu da se u špici sezone doslovno ne može kretati po otoku od turista, pa ukoliko ste poput mene i ne volite gužvu svakako izbjegnite špicu sezone. Ukoliko želite potpuno doživjeti neko popularno turističko mjesto poput Santorinija, ustanite u zoru i prošetajte praznim gradom, dočekajte izlazak sunca ne jednom od plavih krovova… svaki grad ima svoju buku koju stvaraju stanovnici, vozila i turisti, ali svaki grad ima i svoju tišinu koju svakako vrijedi poslušati, jer svaka tišna je drugačija.

Svakako probajte grčku kuhinju, musaka je zarazno dobra, a grčki smrznuti jogurt je neopisivo dobar. Osim popularne Oia i Fire, na otoku se nalazi nekoliko predivnih malih naselja koja povezuje otočna magistrala. Budući da smo imali dosta vremena istažili smo gotovo svaki metar otoka, a najviše nam se dojmila vulkanska plaža na kojoj se nalazio bar i restoran, sa ugodnim ležaljkama i dobrim vinom 🙂

U podnožju Fire nalazi se otočna luka u koju pristaju kruzeri i brodovi, do luke se možete spustiti pješka, žičarom ili magarcima. Kako volimo jahanje mi smo se odlučili za magarce, i nismo pogrješili ni malo, to nam je ostao kao jedan od najboljih doživljaja s putovanja. Svakako se cjenkajte sa temperamentnim iznajmljivačima magaraca, ja sam uspio dobiti cijenu od 15eura za dvije osobe u oba smjera, a početna cijena cijena za istu rutu bila je 40eura, pričaju jako loše engleski i puno galme, što sve skupa zvuči jako simpatično.

Spustite se s glavne ceste, posjetite mjesto kojeg nema na karti, uputite se u nepoznato, gdje god da odete na ovom otoku nećete se razočarati toliko je slikovit i ugodan da možete slobodno zalutati i dobro se provesti.

Nakon 7 dana u mediteranskom raju vratili smo se u Beč, puni dojmova, fotografija i nezaboravnih uspomena.

Marin Mamuza

https://www.instagram.com/marin_mamuza/

www.marinmamuza.com