TOP 15 – gastronomsko putovanje Njemačkom


German.Local. Culture. Jedan od načina upoznavanja zemlje u koju putujete je i gastronomija. Isprobavanje lokalnih delicija bitan su element cjelokupnog turističkog doživljaja. A što se fino jede i pije u Njemačkoj?

Foto Copyrights: GNTB/Julia Nimke

Na spomen Njemačke i hrane prvo nam na pamet padnu kobasice i pivo. Ako pak u Njemačkoj, na 50 raznih mjesta, pitate koje su lokalne delicije, dobiti ćete 50 različitih odgovora.

Njemačka nudi bogat izbor kada je reč o hrani i piću: od posjeta vinogradima do obilaska više od 1.500 regionalnih pivara, pa sve do fine dining iskustava u oko 300 restorana koji su nagrađivani Michelin zvjezdicama. 

Mlade kulinarske zvjezde usvajaju suvremene trendove i serviraju ih na neočekivan način. Regionalni proizvodi kombiniraju se s međunarodnim kulinarskim utjecajima. Rezultat je moderna nacionalna kuhinja koja se temelji na regionalnosti, održivosti, visokoj kvaliteti i toplom gostoprimstvu.

German.Local.Culture.

Lower Saxony / Walsrode; Copyrights: GNTB/Julia NimkeLower Saxony / Walsrode; Copyrights: GNTB/Julia Nimke

U nastavku vam donosimo prijedloge za gastronomska putovanja Njemačkom:

  • Baden-Württemberg – Heilbron je najstariji vinogradarski grad u Baden-Württemberg – s vinskom vilom, vinskim paviljonom na rijeci Neckar.
  • Bavaria – Tradicionalna gostionica na nivou Michelin zvjezdica: u Mayers Keleru u Nordlingenu šef kuhinje Jockl Keiser servira najbolje proizvode ove regije
  • Berlin – Obilazak grada s temom kulinarstva otvara potpuno nove poglede na njemačku prijestolnicu – od ukusne ulične hrane do fine-dining restorana i najkvalitetnijih proizvoda.

Berlin; Copyrights: GNTB /Jens Wegener

  • Brandenburg – Ukusni i neobični proizvodi iz okoline Brandenburga an der Havel. Heisse Havel – neobičan topli napitak napravljen od soka od krušaka i vina je interesantna alternativa tradicionalnom kuhanom vinu. Havler je prepoznatljiv liker od biljaka s ukusom kruške. A Havelvaser je – vino sa sokom od kruške.
  • BremenSchaufenster Fischereihafen pruža uvid u ribolov u ribarskoj luci Bremerhaven, jednoj od najatraktivnijih pomorskih destinacija na obali Sjevernog mora. Pravi ulov!
  • Hamburg – Posjetitelji ovog grada mogu istražiti njegovu kulinarsku raznolikost na nizu različitih tržnica – uključujući legendarnu ribarnicu koja već više od 300 godina svakog tjedna privlači mještane i turiste.
  • HessenAhle wurscht – sušena svinjska kobasica jedan je od najpoznatijih specijaliteta sjevernog Hessena. Potreban je naporan rad, vještina i puno strpljenja da se pripremi kako treba.

Rheinland-Pfalz / Ingelheim am Rhein; Copyrights: GNTB /Julia Nimke

  • Mecklenburg-VorpommernMože biti dimljena, pržena ili pečena – samo da je svježa! Riba s Baltika ili iz jednog od mnogih slatkovodnih jezera sastavni je dio mecklenburške kuhinje.
  • Niedersachsen – Flux Eco Hotel Eco certificirana je održiva tvrtka s organskim restoranom smještena u blizini malog srednjovjekovnog gradića Hannoversch Münden.
  • Nordrhein-Westfalen – Posebna piva i pivska kuhinja: fokus je na manjim pivovarama, s proizvodima poput Muhlena Kolscha ili najnovijeg piva starih sorti Gulasch Alt, koje se kuha u Oberkaselu, za razliku od ostalih kuhanih u starom gradu Dusseldorfu.
  • Rheinland-Pfalz – Saarland je regija s delicijama poznata po tradicionalnim i regionalnim proizvodima, ali i po destileriji voća Johann Monte.
  • Sachsen – Auerbachov podrum stoljetna je ustanova u Leipzigu, pojavljuje se čak i u Goetheovom Faustu i nezaobilazna je destinacija za sve posjetitelje iz cijelog svijeta.
  • Sachsen-Anhalt – Na ušću rijeka Saale u Unstrut, drevni njegovani europski krajolik stoljećima podržava tradicionalne vinogradarske zanate.
  • Schleswig-Holstein – Lübeck treba posjetiti ne samo zbog marcipana. Puno više se može vidjeti i kušati na kulinarskim turama s vodičem po gradu.
  • Thüringen – Goetheov liker i Bauhaus gin – Wiegandova tvornica iz Weimara kombinira klasični ukus i moderan dizajn u boci.

German.Local.Culture.

Rhineland Palatinate / Ingelheim am Rhein; Copyrights: GNTB/Julia NimkeRhineland Palatinate / Ingelheim am Rhein; Copyrights: GNTB/Julia Nimke