Fiumicino u Rimu prvi anti COVID-19 aerodrom s 5 zvjezdica


Zračna luka Fiumicino u Rimu proglašena je prvom svjetskom zračnom lukom protiv COVID s pet zvjezdica zahvaljujući izvrsnim sigurnosnim i higijenskim mjerama.

Skytrax je dodijelilo rimskoj zračnoj luci Fiumicino ocjenu “Zračna luka COVID-19 s 5 zvjezdica”, nakon što su ranije ovog mjeseca obavili trodnevnu reviziju. Prema Skytraxu, ocjena se temeljila na “kombinaciji provjera proceduralne učinkovitosti, analize vizualnog promatranja i ATP uzoraka”.

Zračna luka Fiumicino poznata i kao Međunarodna zračna luka Leonardo Da Vinci, glavna je talijanska zračna luka. 1. rujna otvoren je veliki centar za ispitivanje koronavirusa s talijanskim Crvenim križem i uveo vlastiti tim za bio-sigurnost od 40 članova osoblja koji će olakšati socijalno distanciranje i usklađenost u cijeloj zračnoj luci. 

Prema izvješću, zračna luka kontinuirano procjenjuje svoje higijenske metode radi poboljšanja i trenutno testira nekoliko metoda UV sanacije na mjestima s velikim kontaktima, poput dizala i pokretnih stepenica.

Skytrax je do sada izvršio reviziju četiri zračne luke nakon pandemije. Londonski Heathrow dobio je ocjenu s tri zvjezdice, osvajajući bodove zbog upotrebe maski, lako čitljivih natpisa i dostupnosti sredstva za dezinfekciju ruku. Međutim, prema revizorima Skytraxa, postojao je “nedostatak dosljednosti na različitim područjima, kako zbog čistoće, tako i zbog očekivane kontrole socijalnog udaljavanja”.

Zračna luka Málaga Costa del Sol i zračna luka Nice Côte d’Azur također su revidirane i obje su dobile ocjene s tri zvjezdice.