Evo ideje kako provesti vikend u Varaždinskoj županiji


Tražite li lokaciju gdje se kriju mirisni tartufi, gdje se nadomak živopisnih livada, slijeva Drava u lijenom mirnom luku i poziva vas na avanturu? Gdje možete kušati najfinija vina i prošetati se povijesnim Varaždinom…

Želite li upoznati grad anđela, baroka, osmijeha, sunca i bicikala? Degustirati najfiniju zdravu tortu od bučinih koštica i kupiti bučino ulje čija jutarnja žličica ima okus slatkog deserta, toliko je naime sladak i mekan okus bučinog ulja. Krenimo šetnjom kroz Varaždinsku županiju, mjesto gdje je jesen najljepša, a iskustva rane jeseni posebna su kroz vizuru začudno lijepe prirode i povijesnog grada Varaždina. Donosimo iskustvo naša tri dana kroz šetnju okusima, mirisima, brojnim doživljajima i naravno, predlažemo vama da istražite barem djelić navedenog.

Znate li da se crni tartufi kriju nadomak Novog Marofa?

Ne morate ići do Istre da bi tražili tartufe, ima ih naime i u Paki nadomak Novog Marofa, a svoju su prepoznatljivost osigurali manifestacijom Lov na tartufe u Paki. Pozivnica za lov na tartufe Novog Marofa, bila je posebno fina jer smo osim tartufa isprobali i jela poznatog varaždinskog chefa Damira Crlenog.

Zahvaljujući njegovom talentu, zamirisala je cijela šuma. Tartufe je tražio lagotto romagnolo, preslatki kuštravi romanjanski pas, koji je dresiran za traženje tartufa. Demonstrirao nam je umijeće pronalaska tartufa tako da ga prvo nađe a onda legne pored njega. Pronašli smo dva tartufa, a pojeli puno više jer smo u šumskoj kuhinji bili ponuđeni s dvije vrsta gljiva: vrganjima i tartufima.

Poznati kuhar Damir Crleni pripremio je pravu gozbu s domaćim trgancima, patkom i vrganjima nakon čega smo prošetali do ostataka utvrde pa pojurili nazad, jer čekala nas je još jedna rapsodija okusa. Dakle kušali smo blago pečeni hamburger, smokve, tartufe, ribani sir i rajčice, sve savršeno izbalansirano.

Novi Marof je jako blizu Zagreba i šteta bi bilo da sami ne doživite njihovu ponudu. Već ovog vikenda,18.09.2022., možete posjetiti Dane vrganja i crnog tartufa u Paki, cijelu ponudu i program imate na Turistička zajednica Grada Novog Marofa.

Lov na tartufe vam može organizirati odlična ekipa iz Farma Gljiva.

Kuće za odmor s pričom – odmor za dušu i tijelo

Ako trebate smještaj, Varaždinska okolica je prepuna tematskih vila i mini vila, drvenih impresivnih zdanja s ogromnim okućnicama kuća i prekrasnih objekata kojih se ne bi posramile ni najbolje europske razvikane destinacije. Mi smo se smjestili u Grebenradskoj mednoj hiži.

Festival čipke u Lepoglavi

Posjetili smo prestižni 26. Festival čipke u Lepoglavi kojim se Lepoglava vinula u čipkarski centar svijeta, upotpunjen spektakularnim vatrometom na kraju otvorenja Festivala. Tijekom tri dana trajanja Festivala, od 9. do 11. rujna, posjetitelji su mogli razgledati izložbe čipaka iz sedam europskih zemalja te hrvatskih čipkarskih centara i uživati u krhkoj ljepoti čipke koja je tako postala građa za brojna divna djela. Najviše je oduševio nakit od čipke, naušnice, prstenje, narukvice, sve izgleda tako vilinski i posebno, možemo samo zamisliti koliki su sati i sati truda i umijeća utkani u ove radove. Poseban je to doživljaj mladim naraštajima od kojih jedva da se itko sjeća kako je to ubaciti konac u iglu.

Varaždin – grad cvijeća, anđela, baroka i osmijeha, otmjeni stari šarmer

Idući dan čekao je Varaždin. Elegantan i blještav u svojoj sunčanoj ljepoti, grad koji možete posjetiti puno puta ali uvijek vam se predstavi novim sjajem. Poželite li istražiti Hrvatsku izvan koncepta mora i sunca i željni ste kulturne pejzažne i gastronomske raznolikosti, dođite u Varaždin. Grad ima sve. Romantičke umjetničke prodavaonice, brojne restorane, Gradski muzej Varaždin gdje smo vidjeli interaktivni ormar koji vas poput vremeplova prebaci u neko davno vrijeme.  Interaktivni ormar sadrži replike ženskog korzeta i muškog prsluka iz 18. stoljeća koje posjetitelji mogu isprobati. Uz korzet i prsluk, u Rušnici se nalazi i replika ženskog šešira iz razdoblja ampira i muški cilindar, kao i različiti modni dodaci te fotorekviziti za stvaranje potpunoga povijesnog outfita i neposrednog doživljaja mode u prošlosti.

Upoznali smo zabavnu interaktivnu aplikaciju za naočale za mješovitu stvarnost Microsoft Hololens 2 s hologramskom projekcijom u kojoj možete odjenuti model po odabranom stilskom razdoblju, i to na temelju viđenih odjevnih predmeta i modnih dodataka unutar muzejske cjeline „Kultura odijevanja“.

Predivna arhitektura, festivali, bogata kulturna i gastronomska scena i jedinstveni stil života nastao iz duboke ljubavi grada, magneti su kojim će vas Varaždin privući i ostati vam u srcu zauvijek. U srcu i na nepcu. Bolje pozivnice nema.

Ponos i ljubav Varaždinaca prema svojem gradu je legendarna. Tepaju mu da je grad baroka, glazbe i cvijeća, čuvaju ga, obnavljaju, paze, pričaju o njemu i hvale se njime. Varaždinska ljepota istkana je na temelju raskošne prošlosti koja je ostavila arhitektonske bisere, raskošne palače, romantični labirint ulica i trgova te kulturnu baštinu koja ga čini malim velikanom.

Poseban je doživljaj bio gledati Smjenu straže na Korzu te se poslije pogostiti tortom Grofica Marica u istoimenoj slastičarni. Grad baroka, cvijeća i anđela definitivno ima ono nešto što mu daje neodoljiv štih i radi čega vrijedi živjeti u malim ljupkim europskim gradovima.

 

HOTEL TURIST I RESTORAN NOBEL – elegancija u otmjenom gradu

Neposredno pred Špancirfest, otvoren je ugostiteljski dio hotela Turist, jednog od najvažnijih turističkih subjekata grada Varaždina, a već po otvaranju novi restoran Nobel radi punom parom. Nobelov meni će vas oboriti s nogu. Ponuda modernog menija kombinira staro i novo u divnoj fuziji okusa i moderne pripreme tradicionalnih jela.

Vrhunski tim kuhara pripremio je odličan meni po povoljnim cijenama za svakoga, a tu je i novootvoreni Caffe bar u sklopu hotel Turist. Preporučujemo u Varaždinu tamo svakako ostati i počastiti se ručkom u ovom izvrsnom restoranu.

OPG ANDREA PETROVIĆ

Posjetili smo hram zdravlja i ukusnih slastica od bučinog ulja, pira i hedlje. Ovaj mali OPG proizvodi i stavlja na tržište višestruko nagrađivano bućino ulje, različite oblike i veličine pakiranja bučinih koštica te pira i pirovih prerađevina. Tako osim sirovih koštica imaju u ponudi čokoladirane koštice kao odličnu zdravu poslasticu. Namaz (pesto) od bučinih koštica rade po posebnoj recepturi. Pir se može kupiti u zrnu, mljeven ili kao pirove mekinje.

More Adventure – više od avanture, više od dobre zabave, koncept s pričom o ljubavi prema aktivnom turizmu

Želite li doživjeti iskonsku Dravu u njenoj zrcalnoj smirujućoj ljepoti, kontaktirajte More Adventure na njihovom River Ranču. Uživali smo trosatnoj vožnji s kajacima, vožnji SUP-om, uz gemišt na obali rijeke i poslije uz ukusne kobasice pečene uz logorsku vatru uz dodatne oblizeke, u sjajnom društvu Nikole Želimorskog i njegove inspirativne priče o ljubavi prema svom poslu.

Vozili smo se uskim kanalima koje oplakuju grančice vrbe i topole, posjetili smo skrivena jezera prekrasne šljunčane plaže i pili gemišt na obali koja naizgled djeluje pusto, ali svako malo iskrsne neka dobra duša koja pazi na kajakaše i ponegdje kroz žbun vam pruži čašicu gemišta. Zvuči nadrealno, ali baš je bilo tako.

Vodiči iz More Adventure teama, imaju dugogodišnje iskustvo u vođenju različitih grupa, vrsni su poznavatelji svih tajni koje rijeka Drava krije, a svi izleti imaju i edukativni karakter s ciljem upoznavanja gostiju sa zaštićenom florom i faunom ovog jedinstvenog ekosustava i jačanju svijesti o potrebi zaštite okoliša.

Vrijeme berbe – vrijeme veselja

Vrijeme je berbe – kada se prolije zlatno jesensko tkanje po smaragdnim vinogradima, u kletima se ori pjesma i smjeh uz fine mesne sendviče i jutarnji gemišt – nema boljeg doživljaja sjeverozapadne Hrvatske.

Berbu sa svim tradicijskim elementima pjesme, tamburaša, gemišta, dobre hrane i još boljeg pogleda možete doživjeti na Izletištu Županić. Živopisno, veselo i prijateljski, tako će vas dočekati i još ljepše pogostiti ako im pomognete u berbi grožđa. Jer kako kaže domaćin, “tko ne zna pojest i popit, ne taj ne zna ni radit dobro”, pa smo prionuli poslu.

Okrijepiti se možete na odlasku u restoranu Zlatne Gorice. Pogled doslovno liječi dušu, zeleno tkanje varaždinskih bregova i preukusna hrana, razlog su zašto bi mogli zaključiti vaše putovanje posjetom baš ovom restoranu. 

Puno je toga što se može istražiti i vidjeti u Varaždinskoj županiji. Neke stvari su nam bile već poznate, neke su nam bile potpuno novo otkriće, a cijeli kraj je jedna neispričana priča čija poglavlja otvarate s uzbuđenjem i veseljem jer toliko toga ima za vidjeti. Manje od sat i pol udaljen od Zagreba, ova županija je prava škrinja blaga.

Od malenih anđela skrivenih po sjenovitim prozorima, neobičnih umjetničkih instalacija po cijeloj povijesnoj jezgri, brojnih galerija i ateljea, bogatih muzejskih zbirki, slavnog kazališta, brojnih baroknih crkava, do zlatnih trsova na bogatim obroncima i skrivenih OPG-ova koji čuvaju umjetnost izrade slatkog i slanog i divne Drave gdje se možete aktivno zabaviti uz piknik i roštilj.. Bolje ne može!