Europski dani arheologije – 3 dana za otkrivanje arheologije!


Tijekom obilježavanja Europskih dana arheologije 19. i 20. lipnja u općini Kaptol odvijaju se „Halštatski dani – festival željeznog doba u Zlatnoj dolini“ u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu, Centra za prapovijesna istraživanja, općine Kaptol, kulturne rute Staza željeznog doba Podunavlja (Iron Age Danube Route) i Europske udruge arheologa.

19.lipnja u vijećnici općine Kaptol s početkom u 20 sati otvorit će se izložba „Arheologija Kaptola“ koja uz nadaleko poznate nalaze ukazuje na činjenicu da su ljudske zajednice na prostoru Kaptola gotovo kontinuirano živjele i ostavljale svoje tragove u proteklih sedam milenija. Uz otvorenje izložbe održat će se predavanje „Značenje arheološkog lokaliteta Kaptol u europskom kontekstu“ Hrvoja Potrebice, profesora s Odsjeka za arheologiju Filozofskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Boruta Križa, arheologa i kustosa iz Dolenjskog muzeja u Novo Mestu u Sloveniji.

U nedjelju 20. lipnja na Trgu Vilima Korajca općine Kaptol organizirani su sadržaji za sve uzraste. Tako će posjetitelji moći sudjelovati u obilasku turističke arheološke rute „Putevima ratnika“ uz stručno vodstvo. Djecu očekuju radionice „Klinci željeznoga doba“ i „Arheološko istraživanje“, dok smo za odrasle pripremili radionice na kojima će se moći okušati u tkanju i kuhanju „Tkanje u željeznom dobu“ i „Radionica halštatske hrane“. Organiziran je i posjet konjanika konjičkog kluba „Hrvatski sokol“ iz Vukovija.

Požeška kotlina je iz arheološke perspektive čudesan prostor u kojem pronalazimo izuzetna nalazišta iz gotovo svih razdoblja. Iako su ti arheološki dragulji razasuti po cijeloj Zlatnoj dolini prigorje Papuka između Velike i Kutjeva, s Kaptolom u središtu, svakako zauzima posebno mjesto jer tu nije samo veća koncentracija nalazišta nego je iznimna i dugotrajnost naseljavanja na ovom prostoru. Činjenica da je riječ o ekološki optimalnim prostorima za život objašnjava prve tragove naselja koje na ovom području bilježimo u mlađem kamenom dobu još početkom šestog tisućljeća prije Krista. Još od najranijih razdoblja uz osnovne životne resurse, položaj naselja u velikoj mjeri određuje i ono čime se te zajednice bave. Kako upravo ovaj prostor pruže golemu raznolikost od izuzetnih strateških položaja, pogodnih za obranu ali i na križanju komunikacija, do eksploatacije i kontrole mineralnih resursa poput grafita nije čudno da je ovaj prostor praktički kontinuirano naseljavan i kroz mlađe kameno, bakreno i brončano doba da bi u željeznom dobu doživio kulminaciju u razvoju kneževskog središta od europskog značaja. Uz sve navedeno, ne treba zanemariti svijest o kontinuitetu, odnosno o prepoznavanju određenih položaja kao bitnih odrednica krajolika. Uz ostale razloge za naseljavanje na takvim mjestima može biti prisutna i želja za ovladavanjem krajolikom, kako fizičkim tako i mitološkim. To je mehanizam kojim ponekad novopridošle zajednice pokušavaju uspostaviti svoju vezu s prostorom na kojem žive i održanjem kontinuiteta ili privida kontinuiteta i polagati svoje pravo na spomenuti prostor. U kasnijim razdobljima antike i srednjeg vijeka ovaj prostor određuju ne samo mikroregionalni, nego i makroregionalni čimbenici i apstraktne odrednice političkog prostora koje često ne prate logiku fizičkog prostora i arheologiji ostaju nevidljive bez posrednog, povijesnog uvida u situaciju.

Sudjelovanje u svim događanjima je besplatno a sva događanja bit će organizirana prema aktualnim epidemiološkim uvjetima.

Od 18. do 20. lipnja 2021. Arheološki muzej u Zagrebu s 26 partnera diljem Hrvatske obilježava Europske dane arheologije. Muzeji, fakulteti, stručna udružena i institucije pripremili su za publiku niz zanimljivih sadržaja: stručna vodstva, arheološki lokaliteti, radionice, predavanja, izložbe, predstavljanja knjiga, projekata i događanja, projekcije filmova, manifestacije i virtualni program.

Europski dani arheologije – 3 dana za otkrivanje arheologije!

Za sve znatiželjnike, zaljubljenike u povijest i arheologiju od 18. do. 20. lipnja 2021.

Arheologiju vam predstavljaju stručnjaci –  muzealci i znanstvenici – arheolozi!

Provjerite program, pregledajte virtualne sadržaje, organizirajte posjet ili izlet na vrijeme i pridružite nam se u muzejima, na fakultetima, arheološkom lokalitetima i manifestacijama:

https://journees-archeologie.fr/c-2021/lg-en/croatia/Home

U Hrvatskoj sudjeluju:

Arheološki muzej Istre

Arheološki muzej Narona

Arheološki muzej u Zagrebu

Gradski muzej Karlovac

Gradski muzej Križevci

Gradski muzej Sisak

Gradski muzej Vinkovci

Gradski muzej Virovitica

Hrvatsko arheološko društvo

Institut za arheologiju

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru

Muzej antičkog stakla

Muzej grada Iloka – Palača Odescalchi

Muzej grada Šibenika

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

Muzej vučedolske kulture

Muzej Prigorja

Muzej Grada Zagreba

Muzeji Hrvatskog zagorja – Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej seljačkih buna i Dvor Veliki tabor

Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru

Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Puli

Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Općina Kaptol

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Staza željeznog doba Podunavlja (Iron Age Danube Route)

Zavičajni muzej Stjepan Gruber Županja

Glavni organizatori Europskih dana arheologije, francusko Ministarstvo kulture i Nacionalni institut za preventivna istraživanja (Inrap) okuplja niz partnerskih institucija diljem cijele Europe kako bi na popularan i pristupačan način prezentirao arheologiju i podijelio nova arheološka saznanja s javnosti. Glavni organizator za Hrvatsku je Arheološki muzej u Zagrebu.