Europska komisija usvojila prijedlog za Covid putovnice


Države će imati obvezu izdati cijepljenim građanima digitalni certifikat s podacima o imenu i prezimenu, vrsti primljenog cjepiva

Foto: Europska komisija

Europska komisija usvojila je prijedlog koji definira kako bi trebala izgledati potvrda koja će olakšati putovanja u EU, a koja bi sadržavala podatke o tome da je neka osoba cijepljena protiv koronavirusa, ili ima novi negativni PCR test, ili je preboljela virus i razvila antitijela.

Potvrda neće biti preduvijet za slobodno kretanje

Posjedovanje “digitalnog zelenog certifikata” ne bi trebao biti preduvjet za slobodno kretanje. Dakle, ljudi će moći putovati i bez potvrde. Međutim, putnici bez potvrde bit će podložni pravilima o samoizolaciji.

Poanta digitalne potvrde je da se potrebni podaci mogu lako očitati na svim graničnim prijelazima, u svim državama članicama, neovisno o jeziku i različitom izgledu nacionalnih formulara.

“Certifikati bi trebali sadržavati samo one osobne podatke koji su potrebni. S obzirom da osobni podaci uključuju i osjetljive medicinske podatke, treba osigurati visoku razinu zaštite podataka i očuvati princip minimizacije podataka”, piše u prijedlogu Komisije.

Prijedlog je napisan u obliku europske uredbe, što znači da ga trebaju usvojiti Vijeće EU i Europski parlament prije no što stupi na snagu. Kada stupi na snagu uredba će biti pravno obvezujuća za sve države članice EU.

Države će imati obvezu izdati cijepljenim građanima digitalni certifikat s podacima o imenu i prezimenu, vrsti primljenog cjepiva i podacima o tome tko je izdao certifikat. Sve države članice morat će automatski prihvaćati takav certifikat ako je riječ o cjepivima koje je odobrila Europska agencija za lijekove (EMA). Države će moći  iznimno prihvaćati i putnike cijepljene neodobrenim cjepivom ukoliko to žele.

Izvor: RTL