EU zatvara granice na mjesec dana


Čelnici zemalja EU-a dogovorili su u utorak putem video-konferencije 30-dnevno ograničenje za ulazak na svojim vanjskim granicama građanima trećih zemalja, te uspostavu brzih prometnih traka na unutarnjim granicama kako bi se osigurao normalan protok robe

Ta odluka je u nadležnosti država članica i vlade država članica na vanjskim granicama trebaju je provesti. Odluka bi trebala vrijediti sljedećih 30 dana.
“Spremni smo poduzeti sve što je potrebno i nećemo oklijevati poduzeti dodatne mjere u skladu s razvojem situacije”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nakon video-konferencije.

Komisija je u ponedjeljak predložila privremena ograničenja putovanja koja nisu nužna u EU osobama iz trećih zemalja, a da se ograničenja ne primjenjuju na državljane trećih država koje legalno rade u EU-u i na članove njihovih obitelji te na državljane EU-a koji se vraćaju doma iz trećih zemalja. Iz toga su također izuzeti liječnici, znanstvenici i prekogranični radnici.
“Taj prijedlog je dobio veliku potporu, nijedna ga zemlja nije ocijenila negativno”, rekla je Von der Leyen.

Ograničenje ulazaka u EU trebalo bi omogućiti uklanjanje kontrola na unutarnjim granicama između samih država članica. Brojne države su uvele takve kontrole u pokušaju suzbijanja širenja epidemije koronavirusa.

Izvor: RTL.hr