AKLEA NEON – EKSKLUZIVNO premijera spota “What I Want” + 22 stvari koje morate znati prije putovanja u Peru


Osječka vila ritma i beata vodi vas na mantričko putovanje koje vas neće ostaviti ravnodušnima.

Aklea Neon, mlada osječka vila ritma i beata, predstavlja novi singl “What I Want. Zarazni afro zvuk i melodičan vokal uz mantričke ethno dionice Akleu smještaju među glazbena iznenađenja godine.

Moja treća bebica What I Want potraga je za sobom kroz pustinjske dine i odnos s drugima, a na kraju shvatiš da vijaš sama svoj rep, kao moj čukac.” – priča Aklea. To je kroz senzibilnu montažu videa snimljenog u Peruu simbolički prikazala nezavisna filmska umjetnica Iva Gavrilović. Glazba je snimljena u Londonu, a za produkciju je zaslužan Robert Martinović poznatiji kao Dr.Obi jedan od utemeljitelja reggae zvuka na našim prostorima.

Putujuća glazbenica tijekom svojih nomadskih ruta najčešće snima novi materijal.
“Ovoga puta to je bio video za novi singl. Voziti se pustinjom Perua motorom, ostaviti na guzi sve boje zemlje koja je tamo i smeđa i žuta i crvena i siva i zelena i narančasta i bijela i crna i onda skoro sletjeti u ocean, neopisivo je, ali moj partner i snimatelj, avanturist SoyTribu uspio je to uhvatiti dronom pa je najbolje da kliknete play i sami upijate tu nestvarnu ljepotu“, zaključuje Aklea.

Još jedna posebnost ove kantautorice je što nastupa kao one-woman-bend. Nakon završetka svoje prve samostalne turneje tijekom koje je od Dubrovnika do Berlina održala oko 40 koncerata, Aklea se vraća u Zagreb. 
“Niti ja ne mogu vjerovati koliko sam lokacija promijenila u samo nekoliko mjeseci. Street pulse mi je stvarno dao krila. Nastupom u Vinylu ovog četvrtka najavljujem jesensku turneju. Na kantautorskoj sceni cure su sada već jake, ali malo djevojaka uzima mikrofon u sound system kulturi. A kada imaš nešto za reći, najbolje je to reći jako glasno. Sound system ima sve potrebne decibele.

Ulaznice za koncert Aklee Neon 24. listopada u zagrebačkom Vinylu potražite po cijeni od 20 kn, a više informacija saznajte na službenom Facebook eventu.

U nastavku Aklea donosi nekoliko savjeta za uspješno putovanje u Peru

22 stvari koje morate znati prije putovanja u Peru

1. Ako se želiš osjećati kao doma, čim sletiš svoju pljosku napuni Piscom. Ovo nacionalno piće Perua je destilat grožđa s okusom rakije. Da izbjegneš stank face, uz sebe imaj i bocu Inka Cole, i saznaj što znači piti štrumfove.

2. Označi na google maps-u srcem hostel u kojem si trenutno jer si bez interneta kad si u gradu. I morat ćeš se igrati skrivača u metropoli s 10 milijuna stanovnika, ali kada napokon uspiješ pamćenjem rekreirati put kojim si 40 minuta hodao do centra Lime, počastit ćeš cugom sve na hostelskoj terasi.

3. Ne nosi knjige na put. Čitaj znakove. Knjizi ćeš samo napraviti uši u ruksaku. No adelantar, reducir la velocidad, pare, siga su riječi koje sam naučila vozeći. Cesta mi ih šapnula dok smo se motorom naginjali u curvi peligrosi. Inke su ostavljali znakove posvuda. Čitaj nebo, čitaj polja, čitaj Ande. Načitat ćeš se.

4. Go local, umjesto ruksaka, sve u aguayo – rozi debeli pamučni rubac. Što sve žene ovdje mogu nositi na leđima, nevjerojatno je. Lokalne Cholite u njega spreme obroke, ono što će prodavati na tržnici, dodatni sloj odjeće i… DIJETE. Kolica sam vidjela dva puta u mjesec dana, a par puta iz aguaya su virili psi. Malo baca na Indiju – blog koji sam o njoj pisala možete pročitati ovdje.

5. Putuj sama, čak i kak i kad putuješ s nekim. Budi si bliska. Dovoljno se osluškuj da vidiš prilagođavaš li se previše onima s kojima putuješ. Organiziraj ono što bi htjela vidjeti, nemoj biti ovisna – kaži, vidimo se za 2 sata ili 4 dana – idem raditi što mene veseli jer kada se stalno prilagođavaš nečijim planovima – budeš nesretna. Na godišnjem si, nemaš za to vremena.

6. Manje topića, više džemperića. Vreću za spavanje koristit ćeš i kad spavaš u krevetu pokrivena s dvije deke. Peruanci ili imaju taj pingvinski gen ili možda četiri haljine koje Cholite tradicionalno nose na sebi nisu uzalud jer temperature u istom danu variraju između 2•C i 35•C. Upoznaj glazbu kraja. Live cumbia show je must! Nema ništa ljepše nego vidjeti kako se lokalci zabavljaju, Peruanke imaju toliko osviještene pokrete zdjelice da za jedan europski dvokorak, one već pet puta mrdnu guzom.

7. Nađi mjesto za sebe. Simptom posljednjeg djeteta je u Peruu životni stil. Tako se znaju izgurati u prometu, izboriti za hranu i nametnuti svojim štandom na piji. To je vještina, biti viđen i primijećen u toj gomili boja, pletenica, tkanina i mirisa.

8. Pruži si vip iskustvo buseva s ležećim krevetima. Sjedala su ogromna, mekana, dolaze s dekicom, jastučićem i obrokom. Čista avionska business klasa, a za desetosatni put od Arequipe do Cuszcoa platila sam ga samo 120 kn. Gratis sam dobila protest na cesti.


9. Ne beri sama svoj Tumbo!!! Ni tri uskličnika nisu dosta. Nacionalno voće Perua raste na kaktusu i izgleda otprilike kao da je kaktusu natekao prst, a ako ga probaš ubrati tebi će nateći prst. Ja sam probala… Na tržnici ih bake prodaju oguljene u vrećicama. Jedan sol, puuuno manja bol.

10. Kaciga je atmosferski omotač. Ispod nje kreiraj svijet za sebe. Jesi ikad igrala Simse, a koristila kod rosegold da brže dođeš do onog što želiš? To je motor i kaciga, toliko si u sadašnjem trenutku da ti je sve kristalno jasno, a kako ti se pred očima stalno transformira krajolik, svjesna si toga da je promjena najsigurnija stvar u životu, pa mijenjaj kako hoćeš što god hoćeš.

11. Visinska bolest? Izbjegni ju uzimanjem tableta za visinsku bolest dan-dva prije puta. Iako slijećeš na 3.5000 metara ne mora ti se vrtjeti i ne mora te boljeti glava, ali ako bude – Sorochi tabletice u Boliviji i Peruu ima svaka ljekarna i ne trebati ti recept od doktora kao u Europi. 


12. Radi sama svoje doručke. Egzotično voće + jogurt + granole + malo crne čokolade ili prirodnog kakaa. Doručak u hostelima uglavnom je jedno jaje, beskvasni kruh, putar i marmelada. Dosadi za tri dana.

13. Ostavi na guzi sve boje zemlje. Ovdje je ona smeđa i žuta i crvena i siva i zelena i narančasta i bijela i crna. Moja stražnja loža ima sve otiske. To volim kod putovanja motorom, nema ‘zaleći ću malo, staviti slušalice i probuditi se na destinaciji’. Sjedni i odmori se na zemlji u pauzi od vožnje zemljom. 

14. Machu Picchu naučit će te…kako izgleda banana! Nisam jedina, i dečko s kojim sam treckala, nizozemac od svojih 29 isto nije znao, ali evo fotke da vi znate.

15. Yerba Mate umjesto kave? Uzimam. Tražila sam već predugo zdravu zamjenu. Yerba mate biljka je koja se religiozno poput kave konzumira u Uruguayju i Argentini. Prednosti ove biljke su što djeluje anti-upalno (za razliku od kave), sadrži vitamine A, B1, B2, C, kalcij, magnezij, fosfor, željezo, cink…stimulira metabolizam, vrlo postupno diže energiju, poboljšava fokus, ima svojstva diuretika i pomaže u skidanju višaka. Pa ti reci ne.

16. Kupanje u termalnim izvorima Aguas Calientes možeš zaobići, osim ako ti nije super zabavno pokušavati izbjeći dodirivanje s ostalim golim tijelima. Neka će te stražnjica sigurno okrznuti. Mark my words. 

17. Izbij si iz glave riječ fake i odsjedni u hotelu s 5 zvjezdica, iako si backpackerica. Slika luksuza nešto je čim nas hrane velikim žlicama od malena. Da, jacuzzi, egzotična hrana, svi ti znaju ime, bazen i sauna… Tih nekoliko dana adaptacije novom mjestu lakše padne u krevetu na kojem možeš i okomito i vodoravno i dijagonalno ležati svom dužinom, ili npr. prstima dirati strop jer mu je madrac skoro kao trampolin. #Kakoto da smo sada u svijetu apsolutnog baškarenja? Jer su nam tako pale karte. I da, odsjeli smo tamo besplatno – jer par koji vodi hotel obožava naše vlogove.

18. Jedi, jedi, jedi, moli, voli. Chirimoya, granadilla, tumbo... pa avokado, a sve voće toliko zrelo da ga možeš prstima otvoriti. Salteñe, džepići tijesta ispunjeni koječim, su mi omiljena hrana s ulice. Ali Cheviche… kad jedeš ovu svježu sirovu ribu i morske plodove u umaku od limuna stane ti mozak. Restoran se zove Del Jere ako se ikad nađete u Arequipi. Pa acai, Herva Louisa, Chicha morena – ma daj sve s menija!

19. Kad ne očekuješ previše ili još bolje – kad uopće nemaš očekivanja, putovanje ti spakuje scene toliko bogate da ih sam ne bi mogao niti zamisliti i uvijek baš uvijek – se neka soba/sofa/penthouse nađe slobodnim. Ne vjeruješ? Pročitaj broj 18.

20. “Muy caro” su čarobne riječi kako bi tih par solea koje si upravo sačuvala potrošila na slatku sitnicu za nekog kog voliš.

21. Daj si dan za sebe – zapravo više njih. Nema do pive za sebe. Nema do pogleda za sebe. Nema do što god me puca baš sad iako me nije pucalo prije sekundu za sebe. Nema do pričanja s ljamom jer danas ne pričam s ljudima za sebe. Nema do ugađanja sebi. Nema do ugođaja za sebe. Za kog ovo radim? Porsupuesto – za sebe.

22. Super je u Peru-u biti iz Hrvatske jer stvarno nitko nije, a ako si egzotična u egzotičnoj zemlji – tko zna s koje si planete.