Dubai kao uzor


U sklopu nagradnog natječaja Emirates traži najinspirativniju priču s putovanja, do objave pobjednika (četvrtak, 13.12.2018.), svaki dan ćemo objaviti nekoliko finalista. I ovo je jedna od priča koja je ušla u finale.

U starom dijelu Dubaija postoji kuća na čijoj fasadi piše: „Uspjeh nije stvar slučajnosti, već rezultat čovjekova truda!“ Ako se malo bolje razmisli, u toj je rečenici sadržano zaista sve što Dubai jest i nameće se kao logičan zaključak koji kao da nije ni potrebno isticati.

Smatram da bi kod nas taj citat trebalo tiskati na majice, na školske torbe, na autobuse,

na vrećice u trgovačkim centrima. Također, trebali bismo ga ispisivati jedno drugome na čelo, tetovirati na leđa, pisati na rodne listove i na osobne iskaznice, a sve kako bi nam se urezao u trajnu memoriju, u svijest i u podsvijest svakoga od nas. Tada bismo napokon shvatili da se čovjek ne rađa s uspjehom, da se ne rađa ni sa znanjem, da se uspjeh ne dobiva na dar ni preko veze, da nisu uspješni oni koji imaju sreće, oni koji su politički podobni ili oni koji su nečiji rođaci. Uspješni su ljudi marljivi ljudi. Svatko tko želi uspjeti – može!

Voljela bih otići tamo, upiti tu energiju moći, poslikati sva ta čudesa, iako vjerujem da nema te rezolucije koja može vjerodostojno prenijeti Dubai onakav kakav on jest. I onda, usporedno s tim, poslikati tu fasadu s citatom, poslati fotografije našim medijima da zaustave sve sjednice iz Sabora gdje

se međusobno inate jedni drugima iz dana u dan, da zaustave vijesti o lošem/manje lošem vremenu, da zaustave polusatne emisije gdje nas uče kako, kada pada snijeg, moramo obuti obuću za zimu te staviti kapu i šal, da ne hodamo po ledu i da pijemo čaj, a kad je vruće, da idemo u hladovinu. Postali smo invalidi modernoga vremena, zatupljenih ograničenih umova. Postali smo ovce, a mediji su nam pastiri koje slijepo slijedimo ma kamo god nas vodili.

Vodite me u Dubai da otvorim još ovo malo zdravoga uma što mi je ostalo, da vratim svojoj djeci sve širine i dužine te bezgraničnost uma, da ih naučim da nema granica osim onih koje sami sebi postavimo. Vodite me u Dubai da ga dovedem u svoju kuću, u svoju ulicu, u svoje mjesto i u svoju Hrvatsku.

Napisala: Danijela Tonković


#FlyBetter s Emiratesom!

Jedna od najvećih aviokompanija na svijetu, Emirates, vlasnik je i najveće svjetske flote zrakoplova Airbus A380 i Boeing 777 koja broji 270 zrakoplova, povezujući ljude diljem svoje globalne mreže od 159 destinacija u 85 zemalja. U Hrvatskoj je Emirates prisutan od lipnja 2017. godine i izravnim dnevnim letom povezuje Zagreb sa svojim kozmopolitskom sjedištem – Dubaijem. Nedavno je Emirates pokorio dodjelu prestižnu dodjelu nagrada ULTRA 2018. te je proglašen najboljom aviokompanijom na svijetu.