Dubai – grad s predznakom naj


Fascinantna je vizija šeika Mohammed bin Rashid Al Maktouma ili možda i nepoznate osobe čije su zasluge pripisane trenutnom vladaru Dubaija ujedno i predsjedniku vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata. Naravno i jednom od najbogatijih ljudi na svijetu.

Tekst i fotografije: Dinka Premužić

 

U Dubaiju je to bogatstvo, odnosno investicije ne samo vidljivo na svakom koraku nego zapravo sačinjava grad. Kako je bilo očigledno da zalihe nafte i neće potrajati za razliku od ostalih u Emiratima, zamišljeno je stvaranje grada iz male trgovačke luke u jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija. To je i ostvareno u slijedećih 30-tak godina i sve to usred pustinje.

Znači Dubai nema neko središte iz kojeg se razvijao, nema trgova, niti stare povijesne jezgre. Grad leži uzdužno uz obalu i širi se ne samo na kopnu u pustinji, nego i na moru, na umjetno stvorenim otocima na koje su neizmjerno ponosni. Najpoznatiji su The World Island, arhipelag od 300 umjetnih otoka u obliku karte svijeta i Palm Jumeriah u obliku palme. Teško je predočiti koliko su to zahtjevni projekti, a kad se uzme u obzir da je sam otok u obliku palme izgrađen u dvije godine, a u slijedeće četiri napravljena infrastruktura od 4.500 zgrada, hotela i trgovačkih centara koji uspješno posluju, može se osjetiti divljenje za realizaciju ideje. Na kraju Palm Jumeriah smjestio se raskošan Atlantis hotel koji objedinjuje 2 „naj“: najveći akvarij i najveći zabavni vodeni park na površini većoj od 17 hektara. Ukoliko posjećujete ovo mjesto, koje nudi puno više zabave od navedenih 2, dođite do njega posebnom željeznicom koja saobraća od hotela do kopna tzv. monorail tj. pruga s jednim kolosijekom. Pruga se nalazi na posebnom vijaduktu i iz vlaka s ružičastim plišanim separeima pruža se izvanredan pogled.

 5.5 km pruge s jednom kolosjekom na vijaduktu spaja kopno s hotelom Atlantis na kraju Palm Jumeriah umjetnog otoka

Izgraditi nešto nesvakidašnje, izgraditi nešto najveće kad se već nema od predaka naslijeđena povijesna arhitektura. Napraviti zabavne parkove, biti dostupan cijele godine i obraćati se širokom rasponu publike, bila je riskantna vizija bez obzira na financijsku pozadinu. 

To je ujedno i recept po kojem 16 milijuna turista godišnje nalazi razlog posjetiti grad. Vjerojatno sad nakon pandemijske stanke i više. Sve je ovdje naj i sve je dostupno svim platežnim mogućnostima. Što to točno znači? Možete se smjestiti u zajedničku hostelsku sobu za 30-tak eura po noćenju, a možete platiti noćenje u Burj Al Arab, također izgrađenom na umjetnom poluotoku, najelitnijem i najskupljem hotelu na svijetu 25.000 dolara. U Dubai možete stići low cost avio kompanijom ili privatnim mlažnjakom. Između ovog razmaka svako može pronaći mjesto za sebe.

Hotel Burj Al Arab

Tako je i sa svim atrakcijama. Recimo, Dubai fontane – najveće fontane s glazbeno-scenskim spektaklom (u 13h, 13.30h i večernji svakih pola sata između 18h i 23h) potpuno besplatno se može prisustvovati i gledati s klupe u neposrednoj blizini, a može se platiti vožnja čamcem, a za one dubljeg džepa iznajmiti helikopter i uživati iz zraka. Sve može i sve ima svoju cijenu. Ukoliko nemate mogućnosti platiti smještaj u najskupljim svjetskim hotelima, možete u njima popiti kavu, pojesti doručak i neki veći obrok. Također u njima su dostupni su vođeni turistički obilasci predvorja, terasa. Naravno, sve ovisi što ste odabrali i koliko ste spremni potrošiti.

U Dubaiju je puno toga besplatno ili ima pristupačne cijene ili cjenovne rangove. Dakle, nipošto nije grad samo za imućne iako ste na jednom od najluksuznijih mjesta. Luksuz se ne očituje samo u nevjerojatno raskošnoj ponudi u kojoj je dostupan i zlatni cadillac i to ne koktel, nego automobil. Luksuz se očituje u izgradnji grada za koji su angažirane najprestižnije svjetske kompanije, najeminentniji stručnjaci i upotrijebljeni najbolji materijali. Otprilike, sve što sjaji od zlata je. Ne treba ni spominjati da je sve što je izgrađeno, najviše ili najveće na svijetu.

Za sve atrakcije potrebno je kupiti karte unaprijed i često je određen ne samo datum posjete, nego i sat. Puno agencija nudi kombinirane karte. Neke možete naći i na Grouponu i stvarno uštedjeti. Za Burj Kalifu postoji opcija kupovine na samom ulazu, ali naravno ta nonšalantnost i košta. Računajte da ćete svuda čekati u redovima, ne zaboravite da ste samo jedan od milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta. No sve je organizirano izvrsno, svi govore engleski i najvažnije – ljubazni su.

Namjerno pišem atrakcije jer nije riječ o znamenitostima. Sve je što bismo rekli „ispod čekića“ i sve je „naj“, uglavnom u arhitektonskom i teritorijalnom smislu.

Što to Dubai nudi naj?

Burj Khalifa

Burj Khalifa: Pogled s vrha Burj Khalife

Burj Khalifa – najviša zgrada na svijetu. Najmasovnije je posjećen vidikovac na 124. i 125. katu. Do tamo se stiže za 1 minutu nečujnim liftovima. Naravno, riječ je o najbržem liftu na svijetu. Otvoren za posjetitelje je i 148. kat, a od nedavno i 152.,153 i 154. Inače zgrada je visoka 828 metara i ima 163 kata. Tu sad naravno možete kombinirati, želite li kartu koja uključuje samo pogled ili i piće, neki zalogajčić, konkretni obrok pa do kraljevskog tretmana. Cijena ulaznice je različita ukoliko dolazite u prijepodnevnim satima ili želite vidjeti zalazak sunca. Namjena Burj Khalife je široka. U njoj su stanovi, hoteli, poslovni prostori, umjetničke galerije, bazeni, teniski i golf tereni i mnogo drugih namjena. Naravno da ste i tu dobrodošli i možete kombinirati recimo privatnu turu koja uključuje 1 sat igranja golfa.

Ulaz u liftove zgrade nalazi se u Dubai Mallu, najvećem trgovačkom centru na svijetu. Pristup ovisi na koji kat idete. Ukoliko na viši odnosno skuplji, sjedit ćete u ugodnom zamračenom longue baru uživajući u decentnoj glazbi čekajući vaš lift prema kojem će vas otpratiti djelatnik u besprijekornom odjelu. Ukoliko idete na prvi dostupni kat, dakle 124. prehodat ćete veliki dio trgovačkog centra do liftova gdje ćete stojeći čekati u redu. Sve ima svoju cijenu, ali važno je napomenuti da za nju nećete biti prevareni. Ako vaša ulaznica uključuje kavu i kolač na jednom od katova, dobit ćete kvalitetno, nipošto vodicu s jednozalogajnim kolačićem. Platili ste u nekom hotelu cappuccino sa zlatnim listićima, bit će ih dovoljno na pjeni.

Dubai Mall, toliko velik da se može iznajmiti vozilo za lakšu i bržu kupovinu, poznat je po dodatnim atrakcijama kao što su akvarij, skijalište, klizalište, mnoštvo tematskih zabavnih parkova. Inače, po cijelom gradu ima puno shopping centara, to je jedan od omiljenih načina provođenja vremena lokalnog stanovništva.

Miracle Gardens, što reći nego da nosi titulu najvećeg cvjetnog vrta na svijetu koji se prostire na 72.000 m2. Cvjetovima su često oblikovane figure iz Disneyjevih crtića, a najpoznatiji eksponat je cvjetni avion Emirata. Biljke se navodnjavaju sistemom kap po kap i na tren zaboravite da se nalazite u pustinjskom području. U sklopu vrta, nalazi se i Vrt leptira. Ulaznica se plaća posebno, a sam Miracle Garden ima periode zatvorenih vrata, pa svakako provjerite kad je dostupan.

Global Village – koncerti, predstave, sve moguće vrste zabave u okruženju replika poznatih svjetskih građevina i paviljona 90 zemalja. Zamišljen kao najveći multikulturalan projekt, osobno više mi je nalik ogromnom lunaparku.

Dubai Marina – stambeno-poslovni kompleks nebodera uz šetnicu punu restorana i kafića duga 8 km. Neboderi su prelijepi, prava umjetnička dijela. Zaboravite na pravokutni oblik, ovdje ćete vidjeti rotirajuće nebodere, zaokrenute po sredini i duljini i sve moguće arhitektonske inovacije. Kad se bogatstvom plaća najbolje na svijetu i teži umjetničkom dojmu, to su remek dijela, a ne kič. Na tom polju treba vladajućima odati priznanje.

Dubai Marina

Arhitektonske su inovacije i Muzej Frame koji se diči titulom najvećeg okvira na svijetu sa svojih 150 metara visine i 48 katova. Muzej je opservatorij sa čijeg vrha se pruža pogled s jedne strane na moderan Dubai, s druge strane na recimo stariji dio, ali i taj je pretvoren u gradilište, no ipak s puno više pustinje. Sve to možete promatrati stojeći na staklenom podu, izvanredno iskustvo.

Muzej Frame

Muzej Frame : Stakleni pod na 48. katu

Muzej budućnosti, zapravo interaktivan centar, eliptična je zgrada bez potpornih stupnjeva izuzetne vanjske vizure. Obavijena je arapskom kaligrafijom na 1024 čelične ploče koje zapravo predstavljaju 1024 bajta u kilobajtu. Kad se može investirati 136 milijuna dolara u neveliku zgradu (7 katova) i pritom je imperativ neviđeno do sada, rezultat je ova ljepotica.

Dio grada na kojem su smještene tržnice ima malo više arapskog štiha. Dijeli ga Dubai Creek, tjesnac koji možete prijeći barkama abra u nekoliko smjerova. Vrlo je živopisno, ima ih puno, lađari se dovikuju, a jata galebova kriješte iznad glava.

Tržnica tzv. souk ima 4: tekstilna, sa začinima, parfemima i prodaja zlata. Tu se susrećemo s još jednim „naj“, a to je Golden Souk, najveća tržnica zlata u ovom dijelu svijeta. Kupci dolaze iz okolnih zemalja, cijena zlata povoljnija je jer u Dubaiju nizak porez na zlato. Nimalo nalik decentnim europskim zlatarnicama, ovdje se možete obući u zlato od glave do pete. Uglavnom se radi od 18 karatnom zlatu, tek manji broj prodavača nudi 21.

Sve souke možete proći pješice i s abrama. Svakako se cjenkajte. Cjenkati se inače možete i na drugim mjestima, recimo regularnim mjenjačnicama.

Golden Souk

Velik dio obale određen je za plaže. Naravno sve su pješčane, a neke ukrašene i imitacijom kamenja. Ulaz na većinu je besplatan, za ležaljke i sve dodatne sadržaje koje uključuju i jahanje na devama, letove balonom, cjenkajte se. Nećete se baš isplivati, bove su blizu obale, ali nama koji dolazimo iz pomorske zemlje s pravim otocima, teško je i ugoditi.

Dubai je jedan od najsigurnijih gradova na svijetu. Velika prednost za turizam, pogotovo za solo putnike. Izuzetno je čist, iako je problem čistiti pijesak s ulica koji nanosi pustinjski vjetar. Javni prijevoz dobro je riješen i iznenađujuće jeftin. Metro ima dvije linije, uglavnom je nadzeman, pa se iz njega lijepo vidi vizura grada, a polasci su svake 4 minute. Kada je otvoren 2009. također je bio „naj“ dulji metro na svijetu s automatskom vožnjom vlakova, bez vozača. Autobusne i tramvajske linije dobro su povezane, a i taxi je povoljan. Aplikacija je Careem, ali većina taksista koristi Google maps i neće vas voziti okolo naokolo ako i zaustavite taksi rukom na cesti. Koje li rijetkosti i prednosti u kretanju nepoznatim gradom.

Na postajama metroa nalaze se prodajni i informacijski punktovi i djelatnici su ljubazni, rado će objasniti do u detalje kako doći do neke destinacije. Sistem plaćanja je karticom, Nol Silver ili Gold, a tom karticom možete plaćati sav prijevoz uključujući i taxi, abre, međugradski prijevoz, čak i u dućanima. Vrlo jednostavno i efikasno.

Odvojeni vagoni u metrou   

Metro stanica u obliku školjke i borba pijeska i asfalta

Za Dubai se govori da je europski grad, što naravno, nije točno, ali reflektira se na prilično opuštena pravila odijevanja i ponašanja u Emiratima, koja su u drugim puno stroža. Odjenuti se stvarno možete kako želite, osim ako posjećujete džamiju. U sredstvima javnog prijevoza nije dozvoljeno jesti, piti ili raditi balone od žvakaće gume. Postoje i odjeljenja samo za žene, ali nisu obavezna. Osobno, bila su mi super jer su puno manje gužve u njima.

Zabranjeno je držati se za ruke, grliti, ljubiti i psovati, zaplesati, glasno slušati muziku, ali držanje i  poneko grljenje sam viđala svakodnevno i nitko nije reagirao.

Žene moraju pokriti kosu i gležnjeve, muškarci koljena, a svi ramena i biti bez obuće za ulazak u džamiju

Iako Dubai ima 4 godišnja doba, kruži pošalica kako ima dva: podnošljivo ljeto od studenog do aprila s maksimum 30ºC i nepodnošljivo vruće ostale mjesece. Razdoblje Ramazana se uglavnom ne očituje na turističku ponudu. Alkohol se uvijek služi samo na mjestima koja posjeduju dozvolu i prilično je skup. Restoranska ponuda obuhvaća svjetsku gastronomiju i možete birati prema ukusu i cjenovnom rangu. Vrlo često ćete naići na velike supermarkete prepune indijskih namirnica jer najveći broj pridošlica su Indijci i Pakistanci, a slijede ih Filipinci. Naravno, grad je multikulturalan i u poslovnom i turističkom smislu. Često ćete čuti hrvatski ili ostale jezike s prostora bivše države, u Dubai se ne dolazi samo turistički, dolazi se živjeti i raditi. Mjesto se neprekidno širi i razvija, otima i od pustinje i od mora. Da ne bi izgubio titule naj, trenutno je u izgradnji Dubai Creek Tower koji bi trebao dosezati 1345 m visine i biti novo čudo u izgradnji visokih struktura.

Službeno, Dubai je nosioc 50-tak Guinnessovih rekorda i namjera je i dalje povećavati rekorde. Znate li da je voda tamo pitka zahvaljujući najvećem svjetskom sustavu desalinizacije morske vode s dnevnim protokom od 25 milijuna tona?

Većina „naj“ u Dubaiju su opravdana i njihova koncentracija u samo 2 milijunskom gradu usred pustinje stvarno je impozantna. Ne propustite ih pogledati i pri tome se izvrsno zabaviti!