Doživi Advent u Njemačkoj


Božićni sajmovi u Njemačkoj imaju dugu povijest i održavaju se u svakom malo većem mjestu. Odlučili smo posjetiti tri grada i vidjeti što nude za vrijeme adventa. Odabrali smo München, Nürnberg i Rothenburg ob der Tauber, u nastavku saznajte zašto baš ta tri.

München

München je i tako već mala Hrvatska, mali Balkan, na svakom korak će te čuti poznati jezik, a možda imate i nekog svog tamo. Iz Zagreba imate direktne letove za München, a  vozi i Nomago Intercity i Flixbus.

München u adventsko vrijeme nudi za svakog ponešto i to u svakom djelu grada.

  • Aerodrom – ono što nas je iznenadilo je božićni sajam na aerodromu. Čim smo sletjeli u zračnu luku München na prostoru između terminala 1 i 2 nalazi se klizalište, pozornica s koncertima i mali božićni sajam
  • Marienplatz – najpoznatiji dio adventa u Münchenu je naravno na glavnom trgu. Tu će biti najviše ljudi, i tu ćete kuhano vino ili kobasicu platiti koji euro više nego u ostatku grada. Štandovi s hranom, pićem, božićnim ukrasima se protežu diljem ulica sve do Karlsplatza gdje se smjestilo klizalište.
  • Sendlinger Tor – ukoliko krenete o Marienplatza prateći božićne štandove do južnih vratiju nekadašnjih zidina grada naići ćete na još jedan mini sajam.
  • Srednjovjekovni sajam na Wittelsbacherplatz – pokušava se dočarati atmosfera Božića iz srednjeg vijeka. Tu će vam vino natočiti u zemljane šalice, možete pogledati viteške borbe i čuti glazbu iz srednjeg vijeka
  • Pink Xmas na Stephansplatz – u organizaciji LGBT zajednici, ali su svi dobrodošli. Malen sajam sa nekoliko štandova poseban po pink boji koja ga osvjetljava. 
  • Munich Residenz – sasvim slučajno od povratka sa srednjovjekovnog sajma naletjeli smo na još jedan malen sajam, odnosno Božićno selo, u carevom dvoru u Münchenu Residenz, bivšem bavarskom sjedištu vlade.
  • English Garden – još jedan sajam smjestio se kod Kineskog tornja
  • Tollwood (Winterfestival) na Theresienwiese – nije klasični božićni sajam već zimski festival. Ovdje imate puno veću ponudu hrane i pića, i raznih koncerata i događanja.

Što probati?

  • Kobasice – nekoliko vrsta njemačkih kobasica su „must try“ na svakom božićnom sajmu.
  • Glühwein – kuhano vino, bijelo ili crveno možete kupiti na svakom koraku. Cijene se kreću od 3 do 5 eura plus 3-5 eura depozit za šalicu – znači šalicu si možete nositi doma ili je vratiti pa vam vraćaju depozit
  • Feuerzangenbowle – goruće kuhano vino. Kuhano vino se servira u posebnim šalicama koje imaju mjesto za kockice šećera natopljene rumom. Šećer se zatim zapali i takav polako kapa u vino.

Minhenski Božićni sajam navodno datira još iz 14. stoljeća iako je u ovakvoj postavi poznat tek od 70-ih godina. Sve radi od 10 sati pa do 20-21 sat, vikendom koji sat duže, osim Tollwooda koji radi do ponoći pa i duže.

Galerija – München:


Nürnberg

Nürnberg je drugi po veličini grad (odmah iza Münchena) u pokrajini Bavaria. Grad smo već jednom posjetili pa ćemo se sada osvrnuti na božićni sajam koji se smatra najstarijim u Njemačkoj.

Iz Münchena do Nürnberga možete vlakom ili autobusom, vožnja traje oko dva sata. Mi smo uzeli u jednom smjeru bus i to BlablaBus, naletjeli na kartu od 5 eura po osobi, a u povratku smo uzeli vlak za 14 eura po osobi.

Nürnberški božićni sajam poznat je diljem svijeta, nekoliko puta proglašen i najljepšim. Sajam započinje tradicionalnom recitacijom Christkinda. Christkind je djevojčica koja nalikuje na anđela i daruje sve ljude, a svake godine ju biraju stanovnici grada i stručni žiri.

  • Na glavnom trgu održava se i glavni dio sajma. Za 3 eura se možete popesti na toranj crkve Frauenkirche (Chirch of our lady) odakle se pruža pogled na cijeli sajam.
  • Market sestrinskih gradova – nedaleko od glavnog trga nalazi se manji sajam sestrinskih gradova Nurnberga. Nekoliko gradova iz cijelo svijeta, svaki ima svoj štand gdje možete kupiti lokalne suvenire ili probati neke lokalne specijalitete iz tih gradova.
  • Još jedan zanimljivi sajam je onaj dječji gdje se nalazi nekoliko vrtuljaka za klince i tu vas čeka Djed Božićnjak da se fotkate s njim

Što probati?

  • 3 im Weggla – nürnberške mini kobasice, dobijete tri mini kobasice od cca 8cm u pecivu
  • Lebkuchen – nürnberški medenjaci od meda, čokolade, badema, oraha, lješnjaka te začina kao npr. cimet
  • Heidelbeer-Glüwein – kuhano vino od borovnice

Galerija – Nürnberg:


Rothenburg ob der Tauber

Iz Nürnberga smo vlakom za nekih sat vremena stigli u mali srednjovjekovni gradić Rothenburg ob der Tauber (cijena 20 eura po osobi). Čim prođete kroz zidine grada imate osjećaj da ste ušli u povijest. Naime, grad se nije previše mijenjao kroz povijest, pokušava se očuvati tradicija i izgled grada.

Božićni sajam u ovom gradu navodno datira 500 godina u povijest. Nije veliki, ali zbog izgleda grada potpuno je drugačiji. Sve se odvija na glavnom trgu, a za 2,5 eura se možete popesti na toranj Gradske vijećnice odakle se pruža pogled na grad i sajam.

Svaku večer gradom šeta Djed Božićnjak koji klincima dijeli bombone.

Što probati?

  • Nezaobilazne njemačke kobasice
  • Schneeballen – snježne kugle različitih veličina i okusa
  • Kirsch-Glühwein – kuhano pivo s okusom višnje

Ponuda hrane i pića nije previše raznolika, uglavnom se bazira na kobasicama, kuhanom vinu, punču. I taj dio čuva tradiciju, pa na štandovima nećete pronaći hamburgere, langoše ili ostalu hranu koja nije tradicijska za ovo područje.

Cijeli grad je toliko simpatičan da se ga isplati posjetiti i izvan adventskog vremena. Grad nudi nekoliko zanimljivih muzeja, npr. jedini Božićni muzej na svijetu, a možete i besplatno prošetati zidinama ili pak pratiti školjkice koje označavaju put sv. Jakova.

Svi sajmovi u Njemačkoj završavaju na Badnjak pa požurite i iskoristite još ovih nekoliko predblagdanskih dana.

Odlična stranica za pretraživanje veza između gradova (vlak i bus) je Omio.com 

Više informacija na LINKU – https://www.germany.travel/en/ms/christmas-markets/christmas-markets.html

Galerija – Rothenburg ob der Tauber: