Dokumentarni film – Azori


Intenzivno crne plaže prekrivene stvrdnutom lavom, huka vodopada, jarko zelene livade, bujni grmovi hortenzija, modra kraterska jezera. To su Azori, portugalsko otočje usred Atlantskog oceana.

Od ukupno devet otoka jedan je ljepši od drugoga i nudi više iznenađenja. Azori su kišno područje, ali i kraj razmažen suncem, njihovi su stanovnici smireni i opušteni. Meteorolozi smatraju da su takvi zbog obilja zelenila na otocima, kao i zbog glasovite azorske anticiklone. Na blagdan svetog Ivana na glavnom otoku São Miguelu više od dvadeset kostimiranih skupina pjevajući i plešući prolaze uličicama lučkoga gradića Vila Franca do Campo.

Sudionici svečane povorke potajno se nadaju Amorovoj strelici. Naime, prema njihovu vjerovanju, toga dana sveti Ivan pruža početnu pomoć na putu prema ljubavnoj sreći. U legendarnom kafiću Peter Café Sport na Faialu jedriličar Joel Mark čest je gost. Taj samozvani pirat s Kariba preplovio je Atlantski ocean u malenom čamcu. Nadasve riskantan pothvat, smatra kolega jedriličar Sven Junge.