Danska, Slovačka i Poljska stavile ograničenje putovanja za Hrvatsku


Nova ograničenja za putovanje iz Hrvatske 

Poljska zabranila letove iz Hrvatske

Poljska će zabraniti letove iz 46 zemalja od 2. rujna, a među pogođenima nalazi se i Hrvatska, stoji u nacrtu zakona objavljenom u četvrtak, dok se zemlja bori s porastom broja zaraženih koronavirusom.

Ta je odluka dio ciljanih mjera poljske vlade koja ovaj puta pokušava obuzdati virus bez potpune karantene. Među zemljama koje će biti pogođene zabranom letova su uz Hrvatsku i Francuska, Španjolska, Crna Gora, Rumunjska, SAD, Izrael, Meksiko i Brazil.

Danska stavila Hrvatsku na narančastu listu: Svi koji se vraćaju moraju na test!

Danska je u četvrtak stavila Hrvatsku na narančastu, “karantensku” listu zemalja zbog covida-19, objavilo je tamošnje ministarstvo vanjskih poslova, upozoravajući da se ne putuje u Hrvatsku ako nije nužno.

“Ovaj tjedan Francuska i Hrvatska dodane su na popis zemalja u koje se obeshrabruje svako putovanje koje nije nužno, zbog povećanog broja infekcija. Brojevi SSI-ja (Institut Statens Serum) pokazuju da je stopa infekcija za Francusku 31.3 a za Hrvatsku 32.6. Dakle, te su zemlje iznad nacionalnog kriterija o stopi infekcija od 30”, stoji na stranici ministarstva.

Ministarstvo onima koji su već na odmoru u Hrvatskoj poručuje da mogu ostati do ranije planiranog datuma, no da minimiziraju rizik od zaraze, te da se trebaju testirati kad se vrate u domovinu, iako ne moraju ostati u izolaciji 2 tjedna.

Ako se za posjet Hrvatskoj odluče u budućnosti, tada ih se poziva da 14 dana provedu u karanteni pri povratku u Dansku. 

Od 29. kolovoza u ponoć će za ulazak u Dansku Hrvati, ali i državljani drugih “karantenskih” zemalja poput Belgije, Francuske, Rumunjske ili Španjolske, trebati navesti razlog svog posjeta. 

Hrvatsko veleposlanstvo u Kopenhagenu upozorilo je na svojoj Facebook stranici hrvatske državljane da će od  “29. kolovoza u ponoć biti u narančastoj kategoriji preporuka za putovanje”, te moli da se oni od tada ponovno detaljnije informiraju o uvjetima ulaska u Dansku.

Dansko ministarstvo vanjskih poslova svoju listu preporuka za putovanje u doba koronavirusa ažurira svakih tjedan dana, na temelju podataka Instituta Statens Serum. 

I Slovačka je stavila Hrvatsku na crvenu listu rizičnih zemalja

Za dolaske iz zemalja s crvene liste obavezna je karantena u trajanju od deset dana

Slovačko vijeće epidemiologa objavilo je nova pravila za borbu protiv širenja koronavirusa koja će vrijediti od 1. rujna i dodalo nekoliko zemalja na crvenu listu rizičnih odredišta među kojima i Hrvatsku, prenijeli su u petak slovački mediji.

Nakon rasta broja novozaraženih u zemlji, među kojima ima i veliki broj uvezenih slučajeva – najviše iz Češke i Hrvatske – vijeće epidemiologa odlučilo je proširiti popis rizičnih zemalja koji sada uključuje i Hrvatsku, Francusku, Španjolsku, Nizozemsku, Belgiju i Maltu, prenose mediji.

Među zemljama na crvenoj listi nije se zasad našla Grčka, premda slovačke vlasti od rujna ne preporučuju turistička putovanja u tu zemlju. Krajči je rekao da se očekuje kako će se i u toj zemlji situacija pogoršati pa bi i Grčka mogla uskoro biti dodana na crvenu listu.

Za dolaske iz zemalja s crvene liste obavezna je karantena u trajanju od deset dana, a najranije petog dana po dolasku moguće je obaviti test na covid-19. Ako je test negativan karantena više nije obavezna.

Iznimka od ovog pravila dopušta se za sve koji se ne uspiju naručiti za test prije isteka 10-dnevne karantene a došli su u zemlju iz neke od članica EU-a i nemaju baš nikakve simptome bolesti. Vlasti očekuju da bi se takva situacija mogla dogoditi u prvom tjednu rujna kad će se mnogi slovački turisti vratiti u zemlju.

Izvor: Rtl.hr