Dani okusa hrvatske tradicije – Izazov okusa i mirisa


Manifestacija Dani okusa hrvatske tradicije jedinstveni je festival autohtone i tradicijske gastronomije. To je ujedno i svojevrsna pozivnica za upoznavanje i istraživanje hrvatskih županija i njihovih osobitosti oplemenjenih vrijednostima istinskog doživljaja blagovanja.

Njeni domaćini su restorani, nosioci standarda Okusi hrvatske tradicije, koji njeguju pripremu tradicijskih jela čiji se šarm i okus crpe u načinu pripreme po starim recepturama i običajima, ali i suvremenim kulinarskim tehnikama te vrijednostima lokalnih  namirnica. Treći nacionalni Dani Okusa hrvatske tradicije održavaju se od 18. – 28. 11. 2022. u više od 100 restorana diljem Lijepe Naše. 

Njih 101 s područja četrnaest županija pripremili su široku paletu jela, pravi izazov okusa i mirisa. Gostima će ga nuditi u posebno oblikovanim menijima sastavljenim od tri slijeda po cijenama od 95,00 kn (12,61€), 115,00 kn (15,26€), 125,00 kn (16,59€), 155,00 kn (20,57€) ili 195,00 kn (25,88€).  Tako možete od 18. do 28.11. uživati u specijalitetima kuhinje Srijema, Slavonije, Podravine, Posavine, Moslavine, Prigorja,  Zagorja,  Like…

Ovaj  izbor od gotovo 600 tradicijskih jela oblikovanih u više od 200 menija  tek je djelić hrvatskog kulinarskog blaga i kulture blagovanja. Ujedno je i prava prilika da se uživa u bogatstvu okusa što krijepe tijelo i opuštaju dušu, odnosno da se uživa  u dobrom jelu, piću i druženju na koje vas ugostiteljski objekti sudionici Dana okusa hrvatske tradicije pozivaju. Potražite svoj najbliži restoran i upoznajte se s njihovom ponudom na www.okusi.hr

Manifestaciju pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta zajedno organizira 11 turističkih zajednica županija (Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Virovitičko-podravska, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Zagrebačka i Ličko-senjska).

Mi smo odlučili isprobati “Dane okusa Varaždinskog kraja”, a izabrali smo restoran u Hotelu Varaždin. Vama najbliži restoran s ponudom koja se nudi možete potražiti –> OVDJE

Kolodvorska ulica već gotovo 130 godina spaja središte Varaždina sa željezničkim kolodvorom. Krase je brojne vile i građanske kuće, a njezino oblikovanje započinje 1886. godine izgradnjom kolodvora i otvorenjem zagorske željeznice od Zagreba preko Zaprešića i Zaboka do Varaždina i dalje prema Čakovcu. Bila je to zasigurno, sudeći prema starim željezničkim zapisima o prometu putnika, gotovo cijelo jedno stoljeće najprometnija gradska ulica. Ubrzo nakon otvaranja pruge nasuprot kolodvora Ivan Grošanić i sin grade Kolodvorsku Restauraciju, svratište i hotel. Restauracija, koju su Varaždinci od milja zvali „Kod Grošanića“ do svog posljednjeg radnog dana pred dvadesetak godina kada je zatvorena, bila je poznata po odličnoj kuhinji. U obnovljenoj zgradi danas je smješten hotel Varaždin čiji kulinarski tim njeguje pripremu jela s negdašnjih jelovnika Restauracije Grošanić, tradicijskih jela varaždinske građanske kuhinje a uz to se služe najkvalitetnija vina varaždinske regije.

Restoran je rustikalnog stila, te karakterističnog interijera oplemenjen detaljima iz bogate varaždinske povijesti. Restoran svojim gostima nudi bogat gastronomski izbor od domaćih jela varaždinskog i zagorskog kraja pa sve do internacionalnih specijaliteta.

Nude se dva menija u tri slijeda: