Czech Airlines proglasio bankrot


Peta najstarija zrakoplovna kompanija na svijetu, Czech Airlines, proglasila je prošlog tjedna u Pragu bankrot.

Zrakoplovna tvrtka duguje 266 vjerovnika, uglavnom dobavljača i 230.000 putnika koji čekaju povrat novca za otkazane letove. Ukupni dugovi iznose 82 milijuna dolara.

Sud u Pragu proglasio je da peta najstarija zrakoplovna kompanija na svijetu Czech Airlines ide ustečaj. Budućnost ovog 98-godišnjeg zračnog prijevoznika sa sjedištem u Pragu je krajnje neizvjesna. Registar insolventnosti Općinskog suda navodi Czech Airlines kao “u stečaju”, a INSKOL je stečajni upravitelj.

Sud je zatražio od vjerovnika ČSA-e da prijave svoja potraživanja prije sastanka u lipnju. U međuvremenu, stečajni upravitelj važe hoće li prizemljiti flotu i zatražiti od zrakoplovne kompanije da proda svoju imovinu. Trenutno letovi Czech Airlinesa još uvijek lete, ali po znatno smanjenoj stopi. Zrakoplovna kompanija prizemljila je svoj zrakoplov ATR iz flote i sada su ostala samo tri zrakoplova.

Sud je također formirao privremeni odbor vjerovnika za postupak stečajnog postupka. Odbor sadrži predstavnike dobavljača, banaka ČSA-e, pa čak i putnika koji se zove Tomáš Hefr.

Prošlog je mjeseca ČSA poslala pismo Zavodu za zapošljavanje Češke da bi ga obavijestila da će otpustiti 430 ljudi. Vijest je bila prvi snažni znak da je zrakoplovna tvrtka na rubu kolapsa. Vijest je stigla samo nekoliko dana prije isteka hitnog moratorija na dugove zrakoplovne kompanije krajem veljače.

Tada je, samo nekoliko dana kasnije, Czech Airlines podnio prijedlog za reorganizaciju prema zakonu o insolventnosti Češke. Do tog trenutka prijevoznik je iscrpio sve svoje raspoložive mogućnosti preživljavanja: suočio se s velikim padom prihoda 2020. godine, ali češka mu vlada nije ponudila financijsku pomoć.