Čovječe, gdje mi je putovnica?


Novo istraživanje Booking.com-a otkriva izazov koji očekuje one koji se spremaju na putovanje: pronaći putovnice i putne torbe 

 

Nakon mjeseci sanjarenja o tome, napokon se opet nazire mogućnost putovanja, zahvaljujući primjeni cjepiva protiv bolesti COVID-19. No, ako su putnici iz Hrvatske pomislili da bi nakon cijepljenja mogli jednostavno uskočiti u avion i odletjeti, možda će morati ponovno razmisliti, jer istraživanje Booking.com-a otkriva da se njih 17%  ne može sjetiti gdje im je putovnica, dok njih 11% ne zna gdje su stavili svoje putne torbe tijekom perioda u kojem se nije moglo putovati.

Nakon pronalaska putovnica i torbi putnici će se suočiti s još jednim izazovom: kako prepoznati samog sebe na fotografiji iz putovnice. 67% putnika iz Hrvatske priznaju da ne sliče svojoj fotografiji nakon toliko vremena provedenog kod kuće. Najčešće promjene izgleda uključuju dobivanje nekoliko kilograma (33%) i novu frizuru, a 18% njih potvrđuju da sada imaju dužu kosu.

Uvidi Booking.com-a također pokazuju da službenici granične kontrole mogu očekivati nekoliko zanimljivih promjena izgleda kad budu uspoređivali putnike diljem svijeta s njihovim fotografijama iz putovnice. Putnici iz Vijetnama bili su najskloniji mijenjanju frizure za vrijeme pandemije (23%), a zatim slijede putnici iz Meksika (20%), Indije (19%) i Kolumbije (19%). Dojmljivo je kako su indijski (22%) i kineski (20%) putnici tijekom perioda izolacije bili motivirani i da steknu bolju tjelesnu formu ili postanu mišićaviji.

Going on holiday after quarantine and lockdown, new normal concept.

Osim promjene izgleda, putnici iz Hrvatske iskoristili su ovaj produženi period daleko od obitelji i prijatelja kako bi preispitali što im je zaista važno te je 48% njih otkrilo da su ih događaji u 2020. naučili da u životu ima važnijih stvari od izgleda. Mnogi putnici širom svijeta zapravo počinju dijeliti vrlo slične vrijednosti te ih ne zanima promjena izgleda kako bi se pripremili za odlazak na odmor, a najbezbrižniji putnici dolaze s Novog Zelanda (83%), iz Danske (81%), Nizozemske (81%) i Francuske (77%).

Štoviše, putnici iz Hrvatske su nakon toliko restriktivnih mjera odlučili da više ne žele uvoditi ograničenja u svoj život, a 12% njih otkrilo je da ih najviše veseli to što može otići na odmor i ne zamarati se brojem kalorija, što se osobito odnosi na putnike iz Hong Konga (27%), Kolumbije (26%) i Francuske (26%). Umjesto toga, putnici iz Hrvatske će izvući ono najbolje iz svog iskustva, a više od polovice njih, točnije (58%) priznalo je da će se počastiti njegom i vremenom samo za sebe.

Uvidi Booking.com-a pokazuju da su se putnici širom svijeta odlučili pobrinuti za to da se sljedeći put kad odu na odmor osjećaju dobro iznutra i izvana. Sada je jedino važno to da smo nadomak tome da ponovno počnemo otkrivati svijet i stvarati uspomene za čitav život.