Covid 19 Advent


Ova 2020. godina je po mnogočemu posebna, to više ne treba niti govoriti na glas. Prosinac smo svi željno iščekivali kao svjetlo na kraju tunela, mjesec adventskih sajmova koji nas odvedu u bajku pa lakše zaboravimo svakodnevicu. Ove godine to nije tako. Adventski sajmovi su otkazani, zabranjena su druženja, zatvoreni kafići i restorani. Naš plan za posjetiti Advent u Mariji Bistrici smo morale malo preoblikovati!

Napisala: Ivana Igrec Golub

Krenule smo u rano poslijepodne iz Zaprešića dok je još bio dan. Vozile smo po staroj zagorskoj magistrali do Zaboka kroz koji smo se samo provozale. Nastavile smo novom brzom cestom do Sv. Križa Začretje i dalje nastavile do Krapine. Stigle smo u Krapinu još po danu. Grad je bio prazan, bez prolaznika, bez šetača sa zatvorenim dućanima, kafićima i restoranima. Nije bilo baš čarobno. Šetajući kroz Krapinu došle smo do Muzeja krapinskih neandertalaca.

Muzej je otvoren 2010. godine i iako sam u njega ušla sada već treći put, ponovo me oduševila kreativno ispričana priča o dalekoj prošlosti i atraktivan način prezentiranja eksponata koji nama amaterima ne bi inače bili atraktivni. U muzeju smo se zadržale do kraja radnog vremena, a vjerojatno bi ostale još i duže da ga nisu zatvarali. Izašle smo iz muzeja s lijepim emocijama. Vani je već pao mrak, a hladan krapinski zrak nas je podsjetio da je prosinac i vrijeme za gledanje lampica. Ponovo smo se prošetale kroz centar Krapine, ovaj puta po mraku i sada je bilo čarobno. Mogle smo doživjeti puno bolje blagdansku prosinačku atmosferu jer smo uživale u lampicama, a oko nas je bilo i dosta šetača po gradu. Kada smo već dovoljno promrzle, sjele smo u auto i u autu otvorile termosice s čajem i izvadile medenjake. Na jedinom toplom mjestu koje nam je bilo dostupno smo upotpunile adventsku atmosferu.

Nastavile smo putovanje prema Mariji Bistrici kroz krivudave ceste preko Zagorskih brega. Već na ulasku u Mariju Bistricu smo primijetile puno obiteljskih kuća koje su okićene šarenim lampicama. Nismo navikle na Mariju Bistricu bez mnogobrojnih hodočasnika s jednostavnim pronalaskom parkinga. Mariju Bistricu bez gužve smo iskoristile za fotografiranje. Marija Bistrica je uređena s tradicionalnim, tradicijskim i vjerskim motivima. Bilo je uz nas još šetača koji su uživali u blagdanskim dekoracijama, ali bilo je dovoljno mjesta i prilika za fotografiranje, uživanje i razgledavanje.

Na kraju našeg kratkog adventskog izleta smo sjele u auto i na putu prema kući uz topli čaj iz termosice došle do istog zaključka da je ovo Advent bez štandova, glazbe, hrane i pića, ali advent koji nas na tihi i tradicionalan način priprema za Božić. Ovo je advent kakav je bio nekada dok nije bilo Adventskih sajmova na koje smo navikli. Ovaj advent je drugačiji, ali jedinstven!

Fotogalerija: