Cipar – Neotkrivena oaza Mediterana s 300 sunčanih dana godišnje


Želite li uistinu doživjeti Mediteran kakav je nekad bio? Odmor bez turističkih gužvi i preskupih hotela? Uživati na čistim, netaknutim plažama i u lokalnim specijalitetima? Iskusiti posljednju egzotičnu destinaciju u Europi? Ne tražite dalje, Sjeverni Cipar je upravo destinacija za vas.

Mediteranska klima s mnogo sunca, prirodne ljepote, intrigantna povijest, povoljne cijene i ” “nerazvikanost” glavni su razlozi zašto posjetiti ovu još uvijek autentičnu destinaciju.

Sjeverni Cipar zauzima jednu trećinu otoka Cipra, podijeljenog od sukoba iz 1974. na južni, grčki dio (danas u Europskoj uniji) i sjeverni, turski dio. Površinom i brojem stanovnika Sjeverni Cipar okvirno odgovara našoj Primorsko-goranskoj županiji. Glavni grad je Nikozija (turski: Lefkosa), a ostali veći gradovi su luke Kirenija i Famagusta. Očekivano, turski je službeni jezik, no komunikacija s lokalcima neće biti problem obzirom da je zahvaljujući kolonijalnoj prošlosti engleski jezik u širokoj upotrebi. Za razliku od južnog dijela u kojem se plaća eurima, na Sjevernom Cipru se plaća turskim lirama pa su cijene povoljnije i do 30% nego na jugu.

Nikozija/Lefkosa – posljednji podijeljeni glavni grad na svijetu

Podjela i posljedice sukoba iz 1974. se najbolje vide u Nikoziji, posljednjem fizički podijeljenom glavnom gradu na svijetu u kojem zidovi, bodljikava žica i barikade podignuti između kuća i zgrada prekidaju gradske ulice. Prelazak «na drugu stranu» je moguć preko kontrolnih točaka uz predočenje putovnice. Od ostalih brojnih gradskih atrakcija izdvaja se Büyük Han, jedno od najznačajnijih arhitektonskih zdanja otomanskog razdoblja, a usput i omiljeno turističko mjesto u gradu s obližnjim trgovinama i restoranima.

Kirenija – glavni adut Sjevernog Cipra

Kirenija se smatra jednim od najljepših gradova na Cipru. Grad je ujedno kulturno i ekonomsko središte Sjevernog Cipra. Turistički atraktivan, lučki grad smješten je u podnožju istoimene planine pa je i za ljetnih vrućina temperatura nešto niža nego na ostatku otoka. Najveći broj hotela, barova, restorana je koncentriran upravo ovdje, ali grad ne zaostaje ni po svojoj kulturnoj ponudi. Srednjovjekovni dvorac Sv. Hilarion, jedan je od najbolje očuvanih križarskih dvoraca s kojeg se pruža panoramski pogled na cijeli otok i okolicu, a po jednoj je legendi Waltu Disneyu poslužio kao inspiracija za priču o Snjeguljici.

Famagusta – lučki grad s «gradom duhova»

Famagusta je do podjele otoka bila najveća ciparska trgovačka i putnička luka, no u novije je doba orijentirana isključivo prema Turskoj. Stari dio grada je okružen venecijanskim zidinama, jednima od najbolje očuvanih na Mediteranu, a ljubitelji književnosti neće zaobići Othellov toranj koji je navodno Shakespeareu poslužio kao motivacija za istoimenu dramu. Ipak, Famagusta je vjerojatno najpoznatija po Varoshi, nekadašnjem elitnom turističkom naselju koje su posjećivale Elizabeth Taylor i Brigitte Bardot, a danas je zbog podjele otoka naselje zatvoreno i napušteno. Prizor na cijeli mali grad na pješčanoj plaži s napuštenim zgradama u poluraspadnutom stanju je nešto što se jako rijetko viđa.

Karpaz – «špic» Cipra

Poluotok šiljastog oblika, Karpaz smješten je na sjeveroistoku otoka te je slabije naseljen od ostatka Sjevernog Cipra. Na 70km dugom poluotoku nalazi se oko pedesetak pješčanih plaža, s mnogim uvalama koje možete u miru istraživati te se okupati u kristalno čistom moru. Na Karpazu ćete vjerojatno susresti i karpaške magrace, autohtonu pasminu magarca te ujedno simbol Cipra, kako lijeno gledaju u prolaznike namjernike.

Nakon što smo vas ukratko informirali i predstavili vam Sjeverni Cipar, imate ekskluzivnu priliku da još ovog proljeća posjetite posljednju netaknutu oazu Mediterana i doživite turizam na tradicionalan način. GO putnička agencija vam nudi last minute aranžman od 01. do 05.svibnja 2019., a za jednog putnika tu je i poseban nagradni bon od 500 kn.

Sve što trebate jest:

  1. Lajkati (kliknite „like“ ili „sviđa mi se“) FB stranicu GO putničke agencije
  2. Prijaviti se na newsletter GO putničke agencije na web stranici (s lijeve strane, pri dnu glavne stranice/homepagea)

Jedna osoba koja s istim imenom, prezimenom ili mailom «lajka» FB stranicu i prijavi se na Newsletter može osvojiti poklon bonom od 500kn za putovanjed! Dobitnik se bira slučajnim odabirom. Sretni dobitnik/dobitnica bit će kontaktiran/a preko e-mail adrese s kojom se prijavio na newsletter.

Sve ostale termine putovanja možete naći na web stranici GO putničke agencije.

Sretno!

Foto: Shutterstock i Pixabay